CELEX:32024D2489: Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/2489 a Comisiei din 11 septembrie 2024 privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa [notificată cu numărul C(2024) 6087]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 20/09/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2024/248919.9.2024DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/2489 A COMISIEI din 11 septembrie 2024 privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate „ICE pentru reziliența...

Informatii

Data documentului: 11/09/2024; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 19/09/2024; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Secretariatul General
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: persoană fizică
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/2489

19.9.2024

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/2489 A COMISIEI

din 11 septembrie 2024

privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa”

[notificată cu numărul C(2024) 6087]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind Inițiativa cetățenească europeană (1), în special articolul 6 alineatele (2) și (3),

întrucât:

(1)

La 17 iulie 2024, Comisiei i-a fost prezentată o cerere de înregistrare a unei inițiative cetățenești europene intitulate „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa”.

(2)

Cele șapte obiective ale inițiativei, astfel cum au fost exprimate de organizatori, sunt următoarele: (i) „Să pledeze pentru un plan de acțiune strategic și global privind apa în Europa, precum și pentru dezvoltarea și aplicarea unor politici duale și complementare în toate domeniile de activitate ale UE, așa cum se solicită în Declarația pentru un Pact albastru european”; (ii) „Să îndemne Comisia Europeană să considere apa ca pe o prioritate strategică de sine stătătoare în cadrul UE și să pună nevoia de a dezvolta reziliență la stresul hidric pe picior de egalitate cu nevoia de decarbonizare”; (iii) „Să ducă la reducerea semnificativă a amprentei de apă a tuturor segmentelor societății și să sublinieze nevoia unei schimbări de paradigmă la nivel european pentru a proteja apa curată, în interesul cetățenilor, al întreprinderilor, al fermierilor și al ecosistemelor”; (iv) „Să ducă la accelerarea tranziției către o industrie și o agricultură circulare și eficiente din punctul de vedere al consumului de apă, pentru a asigura competitivitatea prin promovarea unor soluții inovatoare precum instrumentele digitale, recuperarea resurselor, infrastructura hibridă verde-gri, soluțiile bazate pe natură și instrumentele de guvernanță favorabile incluziunii”; (v) „Să asigure dezvoltarea unor competențe adecvate pentru o economie care să utilizeze înțelept apa, pentru păstrarea locurilor de muncă existente și pentru crearea de noi locuri de muncă pentru lucrători”; (vi) „Să promoveze buna administrare și interconectarea cu mediile acvatice și să sprijine eforturile de refacere și protecție”; (vii) „Să garanteze dreptul fiecărui om la apă curată și sigură și la salubritate și să asigure refacerea și protejarea ecosistemelor și a biodiversității”.

(3)

O anexă la inițiativă oferă detalii suplimentare cu privire la obiectul, obiectivele și contextul inițiativei. Organizatorii afirmă că „accesul la apă devine incert” și că „peisajul politicii europene în domeniul apei este fragmentat și ineficient” în soluționarea problemelor actuale. Ei explică în anexă că, „în pofida faptului că legislația UE în domeniul apei este mai avansată decât în restul lumii, multe obiective rămân neîndeplinite din cauza finanțării insuficiente, a implementării întârziate a măsurilor existente și a neintegrării cuprinzătoare a preocupărilor legate de apă în politicile sectoriale”. Prin urmare, organizatorii solicită „adoptarea unei priorități politice strategice cuprinzătoare privind apa, care să fie integrată în toate politicile UE”. Ei consideră că „pentru a construi reziliență la stresul hidric, este nevoie de o abordare specifică pentru fiecare sector” care „să fie însoțită de măsuri de sensibilizare a publicului cu privire la consumul de apă și la bunele practici în domeniu”. Organizatorii afirmă, de asemenea, că dimensiunea apei ar trebui integrată în toate politicile Uniunii pentru a garanta că „reziliența la stresul hidric și utilizarea durabilă a apei” devin „considerente fundamentale în formularea și aplicarea politicilor” și pentru a recunoaște „rolul esențial al apei în peisajul ecologic și socioeconomic al UE”.

(4)

Grupul de organizatori a mai prezentat, ca parte a cererii lor de înregistrare, un document suplimentar pregătit de Comitetul Economic și Social European, intitulat „Declarația pentru un Pact albastru european”.

(5)

În ceea ce privește obiectivele inițiativei, Comisia ar putea prezenta, în temeiul articolului 192 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), o propunere de act juridic referitoare la obiectivele de la (i) la (iv), (vi) și (vii).

(6)

De asemenea, Comisia ar putea prezenta o propunere de act juridic cu privire la obiectivul (v) al inițiativei, în temeiul articolului 149 sau al articolului 153 alineatul (2) litera (a) din TFUE.

(7)

Din aceste motive, Comisia consideră că niciuna dintre părțile inițiativei nu depășește în mod vădit competența Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în vederea punerii în aplicare a tratatelor.

(8)

Această concluzie nu afectează efectuarea unei evaluări pentru a se stabili dacă, în acest caz, sunt îndeplinite condițiile concrete de fond necesare pentru o acțiune din partea Comisiei, inclusiv respectarea principiilor proporționalității, subsidiarității și compatibilității cu drepturile fundamentale.

(9)

Grupul de organizatori a furnizat toate documentele necesare pentru a dovedi că inițiativa îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 5 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2019/788 și a desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) primul paragraf din regulamentul respectiv.

(10)

Inițiativa propusă nu este vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, sau drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

(11)

Prin urmare, inițiativa intitulată „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa” ar trebui înregistrată.

(12)

Concluzia conform căreia sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/788 nu implică confirmarea în vreun fel de către Comisie a faptului că, prin conținutul său, inițiativa prezintă cu exactitate situația de fapt, acest lucru fiind responsabilitatea exclusivă a grupului de organizatori ai inițiativei. Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înregistrează inițiativa cetățenească europeană intitulată „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează grupului de organizatori ai inițiativei cetățenești intitulate „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa”, reprezentat de Constantin DEDU și Piotr SADOWSKI, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 11 septembrie 2024.

Pentru Comisie

Věra JOUROVÁ

Vicepreședintă


(1)  
JO L 130, 17.5.2019, p. 55, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/788/oj.


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/2489/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x