ARANJAMENT din 14 septembrie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 26 noiembrie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 22
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 25
ART. 4REFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 7
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 182 12/11/1997
ActulRATIFICAT DELEGE 182 12/11/1997

privind mandatele postale*)



–––Notă *) Traducere.Subsemnatii, plenipotentiari ai guvernelor tarilor membre ale Uniunii, în baza art. 22 paragraful 4 al Constituţiei Uniunii Postale Universale, adoptata la Viena la 10 iulie 1964, de comun acord şi sub rezerva art. 25 paragraful 4 al sus-numitei constitutii, au hotarat urmatorul aranjament: + 
Articolul 11. Prezentul aranjament reglementeaza schimbul de mandate postale, pe care tarile contractante convin sa îl instituie în relatiile lor reciproce.2. Organismele nepostale pot participa, prin intermediul administraţiei postale, în schimbul reglementat prin dispozitiile prezentului aranjament. Acestor organisme le revine sarcina de a se înţelege cu administratia postala a tarii lor, pentru a asigura completa executare a tuturor clauzelor aranjamentului, şi, în cadrul acestei înţelegeri, să îşi poata exersa drepturile lor şi să îşi indeplineasca oblibaţiile lor ca organizaţii postale definite prin prezentul aranjament; administratia lor postala le serveste ca intermediar în relatiile lor cu administraţiile postale ale celorlalte tari contractante şi cu Biroul international.
 + 
Articolul 2Diferitele categorii de mandate postale1. Mandatul simpluExpeditorul depune fonduri la ghiseul unui oficiu postal sau ordona debitarea din contul sau curent postal şi solicita plata sumei în numerar către beneficiari. Mandatul simplu este transmis pe calea postala. Mandatul simplu telegrafic este transmis prin sistem de telecomunicatii.2. Mandatul de varsamantExpeditorul depune fondul la ghiseul unui oficiu postal şi solicita înscrierea sumei în creditul contului beneficiarului, girat de către posta. Mandatul de varsamant este transmis pe cale postala. Mandatul de varsamant telegrafic este transmis prin sistem de telecomunicatii.3. Alte serviciiAdministraţiile postale pot conveni, în relatiile lor bilaterale sau multilaterale, să introducă alte servicii ale caror condiţii sunt de definit între administraţiile respective.
 + 
Articolul 3Emisiunea de mandate (moneda, convenţie, valoare)1. În afara unei înţelegeri speciale, valoarea unui mandat este exprimata în moneda tarii de plată.2. Administratia de emitere fixeaza taxa de convertire din moneda sa în aceea a tarii de plată.3. Valoarea maxima a unui mandat simplu este fixata de comun acord între administraţiile în cauza.4. Valoarea unui mandat de varsamant este nelimitata. Totusi fiecare administratie are posibilitatea de a limita valoarea mandatelor de varsamant pe care orice depozant le poate ordona fie intr-o zi, fie în cursul unei perioade determinate.5. Mandatele telegrafice sunt supuse dispoziţiilor regulamentului de telecomunicatii internationale.
 + 
Articolul 4Taxe1. Administratia de emitere determina, în mod liber, sub rezerva dispoziţiilor paragrafelor 2 şi 3 de mai jos, taxa de perceput în momentul emiterii. La aceasta taxa principala ea adauga, eventual, taxele aferente serviciilor speciale (cerere de confirmare de plată sau de inscriere, predare prin expres etc.).2. Valoarea taxei principale a unui mandat simplu nu poate depăşi 22,86 DST.3. Taxa unui mandat de varsamant trebuie să fie inferioara taxei unui mandat simplu de aceeasi valoare.4. Mandatele schimbate, prin intermediul unei tari care este parte la prezentul aranjament, între o tara contractantă şi o tara necontractanta, pot fi supuse, de către administratia intermediara, la o taxa suplimentara, determinata de către aceasta din urma în functie de costurile generate de operaţiunile pe care ea le efectueaza; aceasta taxa poate totusi să fie perceputa de la expeditor şi atribuita administraţiei tarii intermediare, dacă administraţiile interesate s-au pus de acord în acest sens.5. De la beneficiar pot fi percepute urmatoarele taxe facultative:a) o taxa de predare, atunci când plata este efectuata la domiciliu;b) o taxa, atunci când suma este înscrisă în creditul unui cont curent postal;c) eventual, taxa de viza pentru data prevăzută la art. 6 paragraful 4;d) taxa mentionata în art. 12 pct. 3.5 din convenţie, atunci când mandatul este adresat "post restant";e) eventual, taxa complementara de expres.6. Dacă sunt solicitate autorizaţii de plată în virtutea dispoziţiilor regulamentului de aplicare a prezentului aranjament şi dacă nu a fost comisa nici o greseala de serviciu, o taxa de "autorizatie de plată", de maximum 0,65 DST, poate fi perceputa de la expeditor sau de la beneficiar, excepţie facand cazul în care aceasta taxa a fost deja perceputa pentru confirmarea platii.7. Mandatele, atât la emitere cat şi la plata, nu pot fi supuse nici unei taxe sau nici unui drept, altul decat cel care este prevăzut în prezentul aranjament.8. Sunt scutite de orice taxa mandatele postale schimbate în condiţiile prevăzute la art. 7 (paragraful 2 şi pct. 3.1-3.3) din Constitutia Uniunii Postale Universale.
 + 
Articolul 5Modalităţi de schimb1. Schimbul pe cale postala se opereaza, la alegerea administratiilor, fie prin mandate simple sau de varsamant, direct între biroul postal de emitere şi biroul de plată, fie prin liste, prin intermediul birourilor, denumite birouri de schimb, desemnate de către administratia fiecareia dintre tarile contractante.2. Schimbul pe cale telegrafica se opereaza prin telegrame-mandat, adresate direct biroului de plată. Totusi administraţiile respective se pot înţelege sa utilizeze şi un mijloc de telecomunicatii, altul decat telegrama, pentru transmiterea mandatelor telegrafice.3. Administraţiile pot, de asemenea, sa convina un sistem de schimb mixt, dacă organizarea interna a serviciilor lor respective o cere. În acest caz, schimbul se opereaza prin mandate-carte, între birourile postale ale unei administratii şi biroul de schimb al administraţiei corespondente.4. Mandatele prevăzute în paragrafele 1 şi 3 pot fi prezentate în tara de destinatie pe banda magnetica sau pe orice alt suport convenit între administratii. Administraţiile de destinatie pot utiliza formularele din regim intern, ca reprezentare a mandatelor emise. Condiţiile schimbului sunt, în acest caz, fixate prin conventii speciale, adoptate de administraţiile în cauza.5. Administraţiile pot conveni sa utilizeze mijloace de schimb, altele decat cele prevăzute la paragrafele 1-4.
 + 
Articolul 6Plata mandatelor1. Validitatea mandatelor se intinde:a) în general, până la expirarea primei luni care urmeaza celei de emitere;b) conform unui acord între administraţiile interesate, până la expirarea celei de-a treia luni care urmeaza celei de emitere.2. După acest termen, mandatele care parvin direct birourilor de plată nu sunt platite, decat dacă sunt prevăzute cu o viza pentru data, acordată de către serviciul desemnat de către administratia de emitere, la cererea biroului de plată. Mandatele parvenite administratiilor de destinatie, conform art. 5 paragraful 4, nu pot beneficia de viza pentru data.3. Viza pentru data conferă mandatului, începând din ziua în care este acordată, o noua validitate, a carei durata este aceea pe care ar avea-o un mandat emis în aceeasi zi.4. Dacă neplata înainte de expirarea termenului de validitate nu rezultă dintr-o greseala de serviciu, se poate percepe o taxa, numita taxa de viza pentru data, de maximum 0,65 DST.5. Când un acelasi expeditor a facut să se emita, în aceeasi zi, în profitul aceluiasi beneficiar, mai multe mandate a caror valoare totala depăşeşte maximul adoptat de către administratia de plată, aceasta este autorizata sa esaloneze plata titlurilor, în asa fel încât suma plătită beneficiarului, în aceeasi zi, sa nu depăşească aceasta valoare maxima.6. Plata mandatelor este efectuata conform reglementarii tarii de plată.
 + 
Articolul 7Reexpedierea1. În caz de schimbare a resedintei beneficiarului şi în limitele în care funcţionează un serviciu de mandate între tara reexpeditoare şi tara noii destinatii, orice mandat poate fi reexpediat, pe cale postala sau telegrafica, fie la cererea expeditorului, fie la cererea beneficiarului. În acest caz, art. 27 paragrafele 1-3 din convenţie sunt aplicabile prin analogie.2. În caz de reexpediere, taxa de "post restant" şi taxa complementara de "expres" sunt anulate.3. Reexpedierea unui mandat cu varsamant către o alta tara de destinatie nu este admisa.
 + 
Articolul 8ReclamatiiDispozitiile art. 30 al convenţiei sunt aplicabile.
 + 
Articolul 9Responsabilitatea1. PrincipiulAdministraţiile postale sunt responsabile de sumele varsate, până în momentul în care mandatele au fost reglementar platite.2. ExcepţiiAdministraţiile postale sunt absolvite de orice responsabilitate:a) în caz de intarziere în transmiterea şi plata mandatelor;b) când, ca urmare a distrugerii documentelor de serviciu, ca rezultat al unui caz de forta majoră, ele nu pot dovedi plata unui mandat, cu condiţia ca proba responsabilitatii lor sa nu fi fost altfel administrata;c) la expirarea termenului de prescriptie, mentionat în art. RE 612;d) dacă este vorba de contestarea conformitatii platii, la expirarea termenului prevăzut la art. 30 paragraful 1 al convenţiei.3. Determinarea responsabilitatii3.1. Sub rezerva pct. 3.2-3.5 de mai jos, responsabilitatea revine administraţiei de emitere.3.2. Responsabilitatea revine administraţiei de plată, dacă ea nu este în măsura sa stabileasca faptul ca plata a avut loc în condiţiile prescrise de reglementarea ei.3.3. Responsabilitatea revine administraţiei postale a tarii în care s-a produs eroarea:a) dacă este vorba de o eroare de serviciu, inclusiv o eroare de convertire;b) dacă este vorba de o eroare de transmitere telegrafica, comisa în interiorul tarii de emitere sau al tarii de plată.3.4. Responsabilitatea revine administraţiei de emitere şi administraţiei de plată în părţi egale;a) dacă eroarea este imputabila celor două administratii sau dacă nu este posibil să se stabileasca în care tara s-a produs eroarea;b) dacă o eroare de transmitere telegrafica s-a produs intr-o tara intermediara;c) dacă nu este posibil să se stabileasca tara în care s-a produs aceasta eroare de transmitere.3.5. Sub rezerva pct. 3.2, responsabilitatea revine:a) în caz de plată a unui mandat fals, administraţiei tarii pe teritoriul careia mandatul a fost introdus în serviciu;b) în caz de plată a unui mandat a cărui valoare a fost majorata în mod fraudulos, administraţiei tarii în care mandatul a fost falsificat; totusi paguba este suportata, în părţi egale, de către administraţiile de emitere şi de plată, atunci când nu este posibil de determinat tara în care a intervenit falsificarea sau atunci când nu se poate obtine repararea unei falsificari comise intr-o tara intermediara care nu participa la serviciul de mandate pe baza prezentului aranjament.4. Plata sumelor datorate. Recursul4.1. Obligaţia de a despagubi reclamantul revine administraţiei de plată, dacă fondurile trebuie predate beneficiarului; ea revine administraţiei de emitere, dacă restituirea lor trebuie facuta către expeditor.4.2. Oricare ar fi cauza rambursarii, suma de rambursat nu poate depăşi suma care a fost varsata.4.3. Administratia care a despagubit pe reclamant are dreptul sa faca recurs către administratia responsabila de neregula platii.4.4. Administratia care a suportat, în ultima instanţa, paguba are drept de recurs, până la concurenta sumei platite, către expeditor, către beneficiar sau către terti.5. Termene de plată5.1. Varsarea sumelor datorate reclamantilor trebuie să aibă loc cat mai curand posibil, în limita unei perioade de 3 luni începând de a doua zi după ziua reclamatiei.5.2. Administratia care, conform art. 9 pct. 4.1., trebuie să-l despagubeasca pe reclamant poate, în mod excepţional, sa prelungească varsamantul dincolo de acest termen, dacă, contrar efortului depus pentru reglementarea situaţiei, termenul mentionat nu a fost suficient ca să permită determinarea responsabilitatii.5.3. Administratia pe lângă care a fost prezentată reclamatia este autorizata sa despagubeasca pe reclamant, în contul administraţiei responsabile, atunci când aceasta, reglementar sesizata, a lasat să se scurga doua luni fără a da o solutie definitivă reclamatiei.6. Rambursarea către administratia care intervine6.1. Administratia în contul careia a fost despagubit reclamantul este obligata sa ramburseze administraţiei care a intervenit suma plătită de către aceasta, în termen de 4 luni începând de la trimiterea notificarii de plată.6.2. Aceasta rambursare se efectueaza fără cheltuieli pentru administratia creditoare:a) printr-unul dintre procedeele de plată prevăzute în regulamentul de aplicare a convenţiei (Reguli de plată);b) sub rezerva unui acord, prin înscrierea în creditul administraţiei acestei tari în contul de mandate. Aceasta inscriere se face din oficiu, dacă cererea de acord nu a primit răspuns în termenul prevăzut la pct. 6.1.6.3. O dată depasit termenul de 4 luni, suma datorata administraţiei creditoare este producătoare de dobânda, respectiv 6% pe an, începând din ziua în care expira acest termen.
 + 
Articolul 10Remunerarea administraţiei de plată1. Administratia de emitere atribuie administraţiei de plată pentru fiecare mandat simplu platit o remuneratie a carei valoare este fixata, în functie de valoarea medie a mandatelor cuprinse în acelasi cont lunar, la:– 0,82 DST – până la 65,34 DST;– 0,98 DST – peste 65,34 DST până la 130,68 DST;– 1,21 DST – peste 130,68 DST până la 196,01 DST;– 1,47 DST – peste 196,01 DST până la 261,35 DST;– 1,73 DST – peste 261,35 DST până la 326,69 DST;– 2,09 DST – peste 326,69 DST până la 392,02 DST;– 2,52 DST – peste 392,02 DST.2. Totusi administraţiile în cauza pot, la cererea administraţiei de plată, sa convina o remuneratie superioara celei fixate la paragraful 1, atunci când taxa perceputa la emitere este mai mare de 8,17 DST.3. Mandatele de varsamant şi mandatele emise în scutire nu sunt supuse nici unei remuneratii.4. Pentru mandatele schimbate prin intermediul listelor, peste remuneratia prevăzută la paragraful 1, o remuneratie suplimentara, de 0,16 DST, este atribuita administraţiei de plată. Paragraful 2 se aplică, prin analogie, mandatelor schimbate prin liste.5. Administratia de emitere atribuie administraţiei de plată o remuneratie de 0,13 DST pentru fiecare mandat platit personal.
 + 
Articolul 11Intocmirea conturilor1. Fiecare administratie de plată întocmeşte, pentru fiecare administratie de emitere, un cont lunar cu sumele platite pentru mandate simple sau în cont lunar cu valoarea listelor primite intr-o luna pentru mandatele schimbate prin intermediul listelor. Aceste conturi lunare sunt conform modelelor anexate regulamentului; ele sunt incorporate, periodic, într-un cont general, care face posibila determinarea unui sold.2. În cazul în care se aplică sistemul de schimb mixt, prevăzut în art. RE 503, fiecare administratie de plată întocmeşte un cont lunar pentru sumele platite, dacă mandatele parvin de la administratia de emitere, direct către birourile sale de plată, sau un cont lunar cu suma mandatelor primite intr-o luna, dacă mandatele parvin de la birourile postale ale administraţiei de emitere la biroul sau de schimb.3. Când mandatele au fost platite în monede diferite, creanta cea mai slaba este convertita în moneda creantei mai puternice, luand ca baza pentru convertire cursul mediu oficial de schimb în tara administraţiei debitoare, în timpul perioadei la care se reporteaza contul; acest curs mediu de schimb trebuie să fie calculat, în mod uniform, cu patru zecimale.4. Reglarea conturilor poate, de asemenea, să aibă loc pe baza unor conturi lunare, fără compensatie, sau prin intermediul unui cont postal de legătură.
 + 
Articolul 12Reglarea conturilor1. În afara unei înţelegeri speciale, plata soldului unui cont general sau a sumei conturilor lunare are loc în moneda pe care administratia creditoare o aplica la plata mandatelor.2. Orice administratie poate intretine pe lângă administratia tarii corespondente un disponibil din care sunt retrase sumele datorate sau un cont curent de legătură din care sunt debitate creantele pentru serviciul de mandate postale.3. Orice administratie care se găseşte descoperita faţă de o alta administratie cu o sumă care depăşeşte limitele fixate de regulament este în drept să solicite varsarea unui avans.4. În caz de neplata la termenele fixate de regulament, sumele datorate sunt producătoare de dobânda de 6% pe an, din ziua în care expira termenul respectiv până în ziua platii.5. Dispozitiile prezentului aranjament şi ale regulamentului sau, referitoare la intocmirea şi reglarea conturilor, nu pot fi prejudiciate prin nici o măsura unilaterala, cum ar fi: moratoriu, interdictie de transfer etc.
 + 
Articolul 13Dispozitii finale1. Convenţia este aplicabila, eventual, prin analogie, la tot ceea ce nu este în mod expres reglementat prin prezentul aranjament.2. Art. 4 al convenţiei nu este aplicabil prezentului aranjament.3. Condiţiile de aprobare a propunerilor privind prezentul aranjament.3.1. Pentru a deveni executorii, propunerile supuse congresului şi referitoare la prezentul aranjament şi la regulamentul sau trebuie să fie aprobate de majoritatea tarilor membre prezente, care voteaza şi sunt părţi la aranjament. Cel puţin jumătate dintre tarile membre, reprezentate în congres, trebuie să fie prezente în momentul votului.3.2. Pentru a deveni executorii, propunerile referitoare la regulament, care au fost returnate de către congres Consiliului de exploatare postala, pentru decizie, sau care au fost introduse între doua congrese, trebuie să fie aprobate de către majoritatea membrilor Consiliului de exploatare postala, care sunt părţi la aranjament.3.3. Pentru a deveni executorii, propunerile introduse între doua congrese şi referitoare la prezentul aranjament trebuie să reuneasca:3.3.1. două treimi din sufragii, cel puţin jumătate dintre tarile membre părţi la aranjament, care au răspuns la consultare, dacă este vorba despre adaugarea unor dispozitii noi;3.3.2. majoritatea sufragiilor, cel puţin jumătate dintre tarile membre părţi la aranjament, care au răspuns consultării, dacă este vorba despre modificarea dispoziţiilor prezentului aranjament.3.4. În pofida dispoziţiilor prevăzute la pct. 3.3.1., orice tara membra, a carei legislatie naţionala este inca incompatibila cu adaugarea propusa, are posibilitatea de a face o declaratie scrisa către directorul general al Biroului international, indicand faptul că nu este posibil sa accepte aceasta adaugare în termen de 90 de zile începând de la data notificarii acesteia.4. Prezentul aranjament va fi pus în aplicare la data de 1 ianuarie 1996 şi va rămâne în vigoare până la punerea în aplicare a actelor viitorului congres.Drept pentru care, plenipotentiarii guvernelor tarilor contractante au semnat prezentul aranjament într-un exemplar care este depus pe lângă directorul general al Biroului international. O copie de pe acesta va fi predata fiecarei părţi de către guvernul tarii gazda a congresului.Întocmit la Seul la 14 septembrie 1994.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x