ARANJAMENT din 14 septembrie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 26 noiembrie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 22
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 25
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 182 12/11/1997
ActulRATIFICAT DELEGE 182 12/11/1997
ActulREFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 3REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 11REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 15REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 18REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 21REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 26REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 27REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 29REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 33REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994

privind coletele postale



–––Notă *) Traducere.Subsemnatii, plenipotentiari ai guvernelor tarilor membre ale Uniunii Postale Universale, în baza prevederilor art. 22 paragraful 4 al Constituţiei Uniunii Postale Universale, adoptata la Viena la 10 iulie 1964, de comun acord şi sub rezerva art. 25 paragraful 4 al acestei constitutii, au hotarat urmatorul aranjament: + 
Partea INTAIDispozitii preliminare + 
Articolul 1Obiectul aranjamentului1. Prezentul aranjament reglementeaza serviciul de colete postale între tarile contractante.2. În prezentul aranjament, în protocolul sau final şi în regulamentul sau de aplicare, abrevierea "colet" se aplică tuturor coletelor.
 + 
Articolul 2Exploatarea serviciului prin întreprinderi de transport1. Orice tara, a carei administratie postala nu se insarcineaza cu transportul de colete şi care adera la aranjament, are posibilitatea de a face să fie executate clauzele acestuia de către întreprinderi de transport. Ea poate, în acelasi timp, sa limiteze acest serviciu la coletele provenite sau destinate localitatilor deservite de aceste întreprinderi.Administratia postala rămâne responsabila de executarea aranjamentului.
 + 
Partea A DOUAOferta prestatiilor + 
Capitolul 1Dispozitii generale + 
Articolul 3Principii1. Coletele pot fi schimbate fie direct, fie prin intermediul uneia sau mai multor tari. Schimbul de colete a caror greutate unitara depăşeşte 10 kilograme este facultativ, cu un maximum de greutate unitara care să nu depăşească 31,5 kilograme.2. Coletele transportate pe cale aeriana cu prioritate poarta denumirea "colete-avion".3. Particularitatile referitoare la limitele de greutate, limitele de dimensiuni şi condiţiile de acceptare reies din regulament.
 + 
Articolul 4Sistem de greutateGreutatea coletelor se exprima în kilograme.
 + 
Articolul 5Taxe principale1. Administraţiile stabilesc principalele taxe de perceput de la expeditor.2. Principalele taxe trebuie să fie în relaţie cu cotele-părţi. În general, ele nu trebuie să depăşească, pe ansamblu, cotele-părţi fixate de către administratii în virtutea art. 34-36.
 + 
Articolul 6Suprataxe aeriene1. Administraţiile stabilesc suprataxele aeriene de perceput pentru coletele-avion.2. Suprataxele trebuie să fie în relaţie cu cheltuielile de transport aerian. În general, ele nu trebuie să depăşească, pe ansamblu, cheltuielile acestui transport.3. Suprataxele trebuie să fie uniforme pentru intreg teritoriul unei aceleiasi tari de destinatie, indiferent care ar fi indrumarea utilizata.
 + 
Articolul 7Taxe speciale1. Administraţiile sunt autorizate sa perceapa, în cazurile menţionate mai jos, aceleasi taxe ca în regimul lor intern:1.1. Taxa de prezentare în afara orelor normale de deschidere a ghiseelor, perceputa de la expeditor.1.2. Taxa de colectare de la domiciliul expeditorului, perceputa de la acesta din urma.1.3. Taxa de post-restant, perceputa de către administratia de destinatie în momentul predarii, pentru orice colet adresat post-restant.În caz de retur la expeditor sau de reexpediere, suma pentru preluare nu poate depăşi 0,49 DST.1.4. Taxa de magazinaj pentru orice colet care nu a fost retras în termenul prescris, fie ca acest colet este adresat post-restant sau la domiciliu. Aceasta taxa este perceputa de către administratia care efectueaza predarea, în profitul administratiilor în serviciile cărora coletul a fost pastrat în termenele admise. În caz de retur la expeditor sau reexpediere, suma pentru preluare nu poate depăşi 6,53 DST.2. Atunci când un colet este predat la domiciliul destinatarului, nu se percepe nici o taxa de la acesta din urma. Când predarea la domiciliul destinatarului nu este asigurata în mod normal, trebuie să fie remis gratuit un aviz de sosire a coletului. În acest caz, dacă predarea la domiciliul destinatarului este oferita facultativ, ca răspuns la avizul de sosire, se percepe de la destinatar o taxa de predare. Aceasta taxa trebuie să fie aceeasi cu aceea care este aplicata în serviciul intern.3. Administraţiile care accepta sa acopere riscurile ce pot decurge dintr-un caz de forta majoră pot sa perceapa, pentru coletele fără valoare declarata, o taxa pentru risc de forta majoră de maximum 0,20 DST per colet. Pentru coletele cu valoare declarata, suma este prevăzută la art. 11.4.
 + 
Articolul 8FrancareaColetele pot fi francate cu ajutorul timbrelor postale sau prin orice procedeu autorizat de către reglementarea administraţiei de origine.
 + 
Articolul 9Scutirea postala1. Coletele de serviciu1.1. Sunt scutite de orice taxe postale coletele referitoare la serviciul postal, denumite colete de serviciu, şi schimbate între:1.1.1. administraţiile postale;1.1.2. administraţiile postale şi Biroul international;1.1.3. birourile postale ale tarilor membre;1.1.4. birourile postale şi administraţiile postale.1.2. Coletele-avion, cu excepţia acelora care sunt expediate de Biroul international, nu fac obiectul achitarii de suprataxe aeriene.2. Colete ale prizonierilor de razboi şi ale internatilor civili.2.1. Sunt denumite colete ale prizonierilor de razboi şi internatilor civili coletele destinate prizonierilor şi organismelor menţionate în convenţie sau expediate de către ele. Aceste colete sunt scutite de orice taxe, cu excepţia suprataxelor aeriene.
 + 
Capitolul 2Servicii speciale + 
Articolul 10Colete-expres1. La cererea expeditorilor şi la destinaţia tarilor ale caror administratii se insarcineaza să execute acest serviciu, coletele sunt predate la domiciliu prin curier special de îndată ce este posibil, după sosirea lor în oficiul de distribuire. Ele sunt atunci denumite colete expres.2. Coletele expres sunt pasibile de o taxa suplimentara de 1,63 DST maximum. Aceasta taxa trebuie să fie achitata complet dinainte. Ea este datorata, chiar dacă coletul nu poate să fie distribuit prin expres, ci numai cu aviz de sosire.3. Când predarea prin expres antreneaza probleme speciale, o taxa complementara este perceputa de către administratia de destinatie, conform, dispoziţiilor referitoare la trimiterile de aceeasi natura din regimul intern. Aceasta taxa complementara rămâne exigibila, chiar dacă coletul este returnat la expeditor sau reexpediat. În acest caz, suma pentru preluare nu poate totusi depăşi 1,63 DST.4. Dacă reglementarea administraţiei de destinatie o permite, destinatarii pot să solicite oficiului de destinatie predarea prin expres din momentul sosirii coletelor care le sunt destinate. În acest caz, administratia de destinatie poate să perceapa, în momentul distribuirii, taxa aplicabila în serviciul sau intern.
 + 
Articolul 11Colete cu valoare declarata1. Este denumit colet cu valoare declarata orice colet care comporta o declarare a valorii. Schimbul este limitat la relaţia dintre administraţiile postale care accepta coletele cu valoare declarata.2. Fiecare administratie are posibilitatea de a limita declararea valorii, în ceea ce o priveste, la o sumă care nu poate fi inferioara sumei de 4.000 DST. Totusi poate fi aplicata limita valorii declarate, adoptata în serviciul intern, dacă ea este inferioara acestei sume.3. Taxa coletelor cu valoare declarata trebuie să fie achitata dinainte. Ea se compune din taxa principala, dintr-o taxa de expediere, perceputa cu titlu facultativ, şi dintr-o taxa simpla de asigurare.3.1. Suprataxele aeriene şi taxele pentru serviciile speciale se adauga eventual la taxa principala.3.2. Taxa de expediere nu trebuie să depăşească taxa de recomandare prevăzută în convenţie. În locul taxei fixe de recomandare, administraţiile postale au posibilitatea sa prevada taxa corespondenta din serviciul lor intern sau, în mod excepţional, o taxa de 3,27 DST maximum.3.3. Taxa simpla de asigurare este de 0,33 DST maximum, pentru 65,34 DST sau fractiune de 65,34 DST declarati, sau de 0,5% din treapta de valoare declarata.4. Administraţiile care accepta sa acopere riscurile ce pot decurge dintr-un caz de forta majoră sunt autorizate sa perceapa o "taxa pentru riscuri de forta majoră". Aceasta va fi fixata în asa fel, încât suma totala formata de aceasta taxa şi taxa simpla de asigurare sa nu depăşească maximul prevăzut la pct. 3.3.5. În cazurile în care sunt necesare măsuri de securitate, administraţiile pot sa perceapa în plus, de la expeditori sau de la destinatari, taxele speciale prevăzute de legislatia lor interna.
 + 
Articolul 12Coletele rambursEste denumit colet ramburs orice colet grevat de ramburs şi vizat prin aranjamentul privind trimiterile contra ramburs. Schimbul de colete ramburs necesita acordul prealabil al administratiilor de origine şi de destinatie.
 + 
Articolul 13Colete fragile. Colete voluminoase1. Orice colet conţinând obiecte care se pot sparge cu usurinta şi a cărui manipulare trebuie să fie efectuata cu o grija speciala este denumit colet fragil.2. Este denumit colet voluminos orice colet ale cărui dimensiuni depasesc limitele fixate în regulament sau cele pe care administraţiile le pot fixa între ele.3. Orice colet care, prin forma sau natura sa, nu se preteaza cu usurinta la încărcarea cu alte colete sau care necesita precautii speciale este şi el denumit colet voluminos.4. Coletele fragile şi coletele voluminoase sunt pasibile de o taxa suplimentara egala cu maximum 50% din taxa principala. Dacă coletul este fragil şi voluminos, taxa suplimentara este perceputa o singură dată. Totusi suprataxele aeriene referitoare la aceste colete nu sufera nici o majorare.5. Schimbul de colete fragile şi de colete voluminoase este limitat la relatiile dintre administraţiile care accepta aceste trimiteri.
 + 
Articolul 14Serviciul de grupaj Consignment1. Administraţiile pot conveni între ele sa participe la un serviciu facultativ de grupaj, denumit Consignment, pentru trimiterile grupate de un singur expeditor, destinate strainatatii.2. În măsura posibilului, acest serviciu este identificat printr-un logo, compus din urmatoarele elemente:– cuvantul Consignment, în albastru;– trei benzi orizontale (una rosie, una albastra şi una verde). 3. Detaliile acestui serviciu vor fi fixate pe cale bilaterala între administratia de origine şi cea de destinatie, pe baza dispoziţiilor definite de către Consiliul de exploatare postala.
 + 
Articolul 15Confirmarea de primire1. Expeditorul unui colet poate solicita o confirmare de primire în condiţiile fixate în convenţie. Totusi administraţiile pot limita acest serviciu la coletele cu valoare declarata, dace aceasta limitare este prevăzută în regimul lor intern.2. Taxa pentru o confirmare de primire este de maximum 0,98 DST.
 + 
Articolul 16Colete scutite de taxe şi drepturi1. În relatiile dintre administraţiile postale care s-au declarat de acord în aceasta privinta, expeditorii pot lua în sarcina lor, prin intermediul unei declaratii facute la oficiul de origine, totalitatea taxelor şi drepturilor cu care este grevat un colet la distribuire. Este vorba de un colet scutit de taxe şi drepturi.2. Expeditorul trebuie să se angajeze sa plateasca sumele care ar putea fi reclamate de către oficiul de destinatie. Eventual, el trebuie să efectueze o plata provizorie.3. Administratia de origine percepe de la expeditor o taxa de 0,98 DST maximum per colet, pe care o păstrează ca remuneratie pentru serviciile furnizate în tara de origine.4. Administratia de destinatie este autorizata sa perceapa o taxa de comision de 0,98 DST maximum per colet. Ea este perceputa de la expeditor în profitul administraţiei de destinatie.
 + 
Articolul 17Avizul de îmbarcare1. În relatiile dintre administraţiile care accepta să asigure acest serviciu, expeditorul poate solicita sa îi fie adresat un aviz de îmbarcare.2. Taxa pentru avizul de îmbarcare este de maximum 0,36 DST per colet.
 + 
Capitolul 3Dispozitii particulare + 
Articolul 18Interdictii1. Introducerea obiectelor de mai jos este interzisa în toate categoriile de colete:1.1. obiectele care, prin natura lor sau prin ambalajul lor, pot prezenta un pericol pentru agenti, pot murdari sau deteriora coletele sau echipamentul postal;1.2. stupefiantele şi substantele psihotrope;1.3. documentele care au caracter de corespondenta actuala şi personala precum şi corespondenta de orice natura schimbata între persoane, altele decat expeditorul şi destinatarul sau persoanele care locuiesc cu ei;1.4. animalele vii, cu condiţia ca transportul lor prin posta sa nu fie autorizat de reglementarea postala a tarilor interesate;1.5. materiile explozive, inflamabile sau alte materii periculoase;1.6. materiile radioactive;1.7. obiecte obscene sau imorale;1.8. obiectele a caror importanţa sau circulatie este interzisa în tara de destinatie.2. Este interzis să se introduca în coletele cu valoare declarata, schimbate între doua tari care admit declararea valorii: monede, bancnote, bilete de banca sau valori la purtator, platina, aur sau argint, manufacturate sau nu, pietre pretioase, bijuterii şi alte obiecte pretioase. În plus, fiecare administratie are posibilitatea sa interzica introducerea de aur în lingouri în trimiterile cu sau fără valoare declarata, cu provenienţă sau destinaţia teritoriului sau sau transmise în tranzit prin teritoriul sau. Ea poate limita valoarea reala a acestor trimiteri.3. Excepţiile privind interdicţiile şi prelucrarea coletelor acceptate din greseala reies din regulament. Totusi coletele conţinând obiecte vizate la pct. 1.2, 1.5 şi 1.7 nu sunt în nici un caz indrumate la destinatie, nici predate destinatarilor, nici returnate la origine.
 + 
Articolul 19Reexpediere1. Reexpedierea unui colet în caz de schimbare a resedintei destinatarului poate avea loc fie în interiorul tarii de destinatie, fie în afara acestei tari. Acelasi lucru este valabil în caz de reexpediere ca urmare a modificarii sau corectarii adresei prin aplicarea art. 21.2. Expeditorul poate interzice orice reexpediere.3. Administraţiile care percep o taxa pentru cererile de reexpediere în serviciul lor intern sunt autorizate sa perceapa aceeasi taxa în serviciul international.4. Condiţiile de reexpediere reies din regulament.
 + 
Articolul 20Distribuirea. Colete nedistribuite1. În general, coletele sunt predate destinatarilor în cel mai scurt timp şi conform dispoziţiilor în vigoare în tara de destinatie. Termenele de pastrare sunt fixate în regulament. Când coletele nu sunt predate la domiciliu, destinatarii trebuie, dacă nu este imposibil, să fie avizati fără intarziere de sosirea acestora.2. Orice colet, care nu poate fi predat destinatarului sau care este retinut din oficiu, este tratat conform dispoziţiilor date de către expeditor, în limitele fixate de către regulament.3. În caz de intocmire a unui aviz de nepredare, răspunsul la un asemenea aviz poate ocaziona perceperea unei taxe de maximum 0,65 DST. Când avizul priveste mai multe colete prezentate simultan la acelasi oficiu de către acelasi expeditor, pe adresa aceluiasi destinatar, aceasta taxa nu este perceputa decat o singură dată. În caz de transmitere pe calea telecomunicatiilor, se adauga taxa corespunzătoare.4. Orice colet nedistribuibil este returnat în tara de domiciliu a expeditorului. Condiţiile de returnare reies din regulament.5. Dacă expeditorul face abandonarea unui colet care nu a putut fi predat destinatarului, acest colet este tratat de către administratia de destinatie, conform propriei sale legislatii.6. Obiectele continute într-un colet, pasibile de deteriorare sau alterare, pot fi vandute imediat, fără aviz prealabil şi fără formalitate judiciara. Vanzarea are loc în profitul celui în drept, chiar pe drum, la dus sau în retur. Dacă vanzarea este imposibila, obiectele deteriorate sau alterate sunt distruse.
 + 
Articolul 21Retragerea. Modificarea sau corectarea adresei la cererea expeditorului1. Expeditorul unui colet poate, în condiţiile fixate de convenţie, să-i solicite returnarea sau modificarea adresei. El trebuie să garanteze plata sumelor care pot fi cerute pentru noua transmitere.2. Totusi administraţiile au posibilitatea sa nu admita cererile vizate în paragraful 1, atunci când ele nu le accepta în regimul lor intern.3. Expeditorul trebuie să plateasca, pentru fiecare cerere, o taxa de cerere de retragere, de modificare sau de corectare a adresei, de maximum 1,31 DST. La aceasta taxa se adauga taxa corespunzătoare, dacă cererea trebuie să fie transmisa pe calea telecomunicatiilor.
 + 
Articolul 22Reclamatii1. Reclamatiile sunt admise în termen de un an începând de a doua zi după prezentarea coletului. În timpul acestei perioade, reclamatiile sunt acceptate de îndată ce problema este semnalata de către expeditor sau de către destinatar. Totusi, când reclamatia unui expeditor priveste un colet nedistribuit şi când termenul de indrumare prevăzut nu este inca expirat, se convine ca expeditorul să fie informat asupra acestui termen.2. Prelucrarea reclamatiilor este gratuita. Totusi, dacă la cererea clientului, reclamatiile sunt transmise prin mijloace de telecomunicatii sau prin EMS, ele pot ocaziona perceperea unei taxe de valoare, echivalenta pretului serviciului solicitat.3. Fiecare administratie este obligata sa accepte reclamatiile privind orice colet prezentat în serviciile celorlalte administratii.4. Coletele simple şi coletele cu valoare declarata trebuie să faca obiectul unor reclamatii distincte. Dacă reclamatia priveste mai multe colete de aceeasi categorie, prezentate simultan la acelasi oficiu, de către acelasi expeditor, pe adresa aceluiasi destinatar şi expediate pe aceeasi cale, taxa nu este perceputa decat o singură dată.
 + 
Capitolul 4Probleme vamale + 
Articolul 23Controlul vamalAdministratia postala a tarii de origine şi aceea a tarii de destinatie sunt autorizate sa supuna coletele controlului vamal, conform legislaţiei acestor tari.
 + 
Articolul 24Taxa de prezentare la vama1. Coletele supuse controlului vamal în tara de origine pot fi supuse unei taxe de prezentare la vama de maximum 0,65 DST per colet. În general, perceperea taxei se opereaza în momentul prezentarii coletului.2. Coletele supuse controlului vamal în tara de destinatie pot fi supuse unei taxe de 3,27 DST maximum per colet. Aceasta taxa nu este perceputa decat pentru prezentarea la vama şi vamuirea trimiterilor care sunt supuse drepturilor vamale sau oricărui alt drept de aceeasi natură. În afara unei înţelegeri speciale, perceperea se opereaza în momentul predarii coletului către destinatar. Totusi, când este vorba de un colet scutit de taxe şi drepturi, taxa de prezentare la vama este perceputa de către administratia de origine în profitul administraţiei de destinatie.
 + 
Articolul 25Drepturi vamale şi alte drepturiAdministraţiile de destinatie sunt autorizate sa perceapa de la destinatari toate drepturile, în special cele vamale, cu care trimiterile sunt grevate în tara de destinatie.
 + 
Capitolul 5Responsabilitate + 
Articolul 26Responsabilitatea administratiilor postale. Despăgubiri1. În afara cazurilor prevăzute în art. 27, administraţiile postale raspund de pierderea, spolierea sau avarierea coletelor.2. Administraţiile postale pot să se angajeze sa acopere riscurile care decurg dintr-un caz de forta majoră.3. Expeditorul are dreptul la o despăgubire care corespunde, în principiu, valorii reale a pierderii, spolierii sau avarierii. Pagubele indirecte sau beneficiile nerealizate nu sunt luate în considerare. Totusi aceasta despăgubire nu poate, în nici un caz, să depăşească:3.1. pentru un colet cu valoare declarata, suma în DST a valorii declarate;3.2. pentru celelalte colete, sumele calculate combinand taxa de 40 DST per colet cu taxa per kilogram de 4,50 DST.4. Administraţiile pot sa convina să aplice, în relatiile lor reciproce, suma de 130 DST per colet, indiferent de greutatea acestuia.5. Despăgubirea este calculată după preţul curent, convertit în DST, al marfurilor de aceeasi natura, în locul şi perioada în care coletul a fost acceptat la transport. În lipsa pretului curent, despăgubirea este calculată după valoarea simpla a marfurilor evaluate pe aceleasi baze.6. Când despăgubirea este datorata pentru pierderea, spolierea totala sau avarierea totala a unui colet, expeditorul sau, după caz, destinatarul are dreptul, în plus, la restituirea taxelor achitate, cu excepţia taxei de asigurare. Acelasi lucru este valabil pentru trimiterile refuzate de către destinatari, datorita stării lor proaste, dacă acest lucru este imputabil serviciului personal şi angajează responsabilitatea acestuia.7. Când pierderea, spolierea totala sau avarierea totala a unui colet rezultă dintr-un caz de forta majoră şi nu determina despăgubirea, expeditorul are dreptul la restituirea taxelor achitate, cu excepţia taxei de asigurare.8. Prin derogare de la dispozitiile prevăzute la paragraful 3, destinatarul are dreptul la despăgubire după ce a luat în primire un colet spoliat sau avariat.9. Administratia de origine are posibilitatea sa verse expeditorilor din tara sa despăgubirile prevăzute de legislatia sa interna pentru coletele fără valoare declarata, cu condiţia ca ele sa nu fie inferioare celor care sunt fixate la pct. 3.2. Acelasi lucru este valabil şi pentru administratia de destinatie, atunci când despăgubirea este plătită destinatarului. Sumele fixate la pct. 3.2 rămân totusi aplicabile:9.1. în caz de recurs contra administraţiei responsabile;9.2. dacă expeditorul renunta la drepturile sale în favoarea destinatarului sau invers.
 + 
Articolul 27Neresponsabilitatea administratiilor postale1. Administraţiile postale inceteaza să fie responsabile de coletele cărora le-a efectuat distribuirea în condiţiile prevăzute de reglementarile lor pentru trimiteri de aceeasi natură. Responsabilitatea lor este totusi mentinuta:1.1. când o spoliere sau o avariere a fost constatata fie înainte de distribuire, fie cu ocazia distribuirii coletului;1.2. când reglementarea interna o permite, destinatarul, eventual expeditorul, dacă este vorba de retur, formuleaza rezerve când preia un colet spoliat sau avariat;1.3. când destinatarul sau, în caz de retur, expeditorul, în pofida descarcarii date în mod reglementar, declarata, fără intarziere, administraţiei care i-a distribuit coletul, ca a constatat o paguba; el trebuie să dovedeasca faptul ca spolierea sau avarierea nu s-a produs după distribuire.2. În cazurile enumerate mai jos, administraţiile postale nu sunt responsabile:2.1. în caz de forta majoră, sub rezerva art. 26 paragraful 2;2.2. când dovada responsabilitatii lor nefiind realizata altfel, ele nu pot sa dea detalii asupra coletelor, ca urmare a distrugerii documentelor de serviciu, datorata unui caz de forta majoră;2.3. când paguba a fost determinata de o greseala sau de neglijenta expeditorului sau provine de la natura continutului;2.4. când este vorba de un colet al cărui continut cade sub interdicţiile prevăzute în art. 18 şi, ca urmare, aceste colete au fost confiscate sau distruse de către autoritatea competentă datorita continutului lor;2.5. în caz de retinere, în virtutea legislaţiei tarii de destinatie, conform notificarii administraţiei acestei tari;2.6. când este vorba de un colet cu valoare declarata, care face obiectul unei declaratii frauduloase de valoare, superioare valorii reale a continutului;2.7. când expeditorul nu a formulat nici o reclamatie în termen de un an, începând de a doua zi după ziua prezentarii trimiterii;2.8. când este vorba de colete ale prizonierilor de razboi şi internatilor civili.3. Administraţiile postale nu îşi asuma nici o responsabilitate în ceea ce priveste declaratiile vamale, indiferent sub ce forma au fost ele realizate, şi deciziile luate de către serviciile vamale cu ocazia verificării trimiterilor supuse controlului vamal.
 + 
Articolul 28Responsabilitatea expeditorului1. Expeditorul unui colet este responsabil de toate pagubele determinate celorlalte trimiteri postale, ca urmare a expedierii de obiecte neadmise la transport sau a nerespectarii condiţiilor de admitere.2. Expeditorul este responsabil în aceleasi limite ca şi administraţiile postale.3. El rămâne responsabil, chiar dacă oficiul postal de prezentare accepta un asemenea colet.4. În schimb, responsabilitatea expeditorului nu este angajata, dacă exista o greseala sau o neglijenta a administratiilor sau a transportatorilor.
 + 
Articolul 29Plata despăgubirii1. Sub rezerva dreptului de recurs împotriva administraţiei responsabile, obligaţia de a plati despăgubirea şi de a restitui taxele şi drepturile respective revine, după caz, administraţiei de origine sau administraţiei de destinatie.2. Expeditorul are posibilitatea sa renunte la drepturile sale în favoarea destinatarului. În mod similar, destinatarul are posibilitatea sa renunte la drepturile sale în favoarea expeditorului. Expeditorul sau destinatarul poate autoriza o terta persoana sa primeasca despăgubirea, dacă legislatia interna permite acest lucru.3. Administratia de origine sau de destinatie, după caz, este autorizata sa despagubeasca pe cel în drept în contul administraţiei care, participand la transport şi sesizata în mod reglementar, a lasat să se scurga doua luni fără sa dea o solutie definitivă afacerii sau fără sa fi semnalat:3.1. ca paguba pare să se datoreze unui caz de forta majoră;3.2. ca trimiterea a fost retinuta, confiscata sau distrusa de către autoritatea competentă, datorita continutului ei, sau retinuta în virtutea legislaţiei tarii de destinatie.4. Administratia de origine sau de destinatie, după caz, este, de asemenea, autorizata sa despagubeasca pe cel în drept, în cazul în care formularul de reclamatie este insuficient completat sau a trebuit să fie returnat pentru completarea informaţiilor, antrenand depăşirea termenului prevăzut la paragraful 3.
 + 
Articolul 30Recuperarea eventuala a despăgubirii de la expeditor sau de la destinatar1. Dacă, după plata despăgubirii, un colet sau o parte dintr-un colet, anterior considerat ca pierdut, este regasit, expeditorul sau destinatarul, după caz, este informat ca îl poate prelua într-o perioadă de 3 luni, contra rambursarii sumei primite ca despăgubire. Dacă în acest timp expeditorul sau, eventual, destinatarul nu reclama coletul, acelasi demers este efectuat pe lângă cealalta persoana interesata.2. Dacă expeditorul şi destinatarul renunta sa preia coletul, acesta devine proprietatea administraţiei sau, dacă este cazul, a administratiilor care au suportat despăgubirea.3. în caz de descoperire ulterioară a unui colet cu valoare declarata, al cărui continut este recunoscut ca fiind de valoare inferioara valorii despăgubirii platite, expeditorul sau, după caz, destinatarul trebuie să ramburseze valoarea acestei despăgubiri. Coletul cu valoare declarata îi este predat, fără a diminua consecintele care decurg din declararea frauduloasa a valorii.
 + 
Partea A TREIARelatii între administraţiile postale + 
Capitolul 1Prelucrarea coletelor + 
Articolul 31Obiective în materie de calitate a serviciului1. Administraţiile de destinatie trebuie să fixeze un termen pentru prelucrarea coletelor-avion cu destinaţia tarii lor. Acest termen, majorat cu timpul normal solicitat pentru vamuire, nu trebuie să fie mai puţin favorabil decat cel aplicat trimiterilor comparabile din serviciul lor intern.2. Administraţiile de destinatie trebuie, de asemenea, pe cat este posibil, sa fixeze un termen pentru prelucrarea coletelor de suprafaţa cu destinaţia tarii lor.3. Administraţiile de origine fixeaza obiective în materie de calitate a serviciului pentru coletele-avion şi coletele de suprafaţa destinate strainatatii, luand ca punct de reper termenele fixate de către administraţiile de destinatie.4. Administraţiile verifica rezultatele efective în raport cu obiectivele pe care le-au fixat în materie de calitate a serviciului.
 + 
Articolul 32Schimbul de coleteSchimbul de colete se deruleaza pe baza dispoziţiilor regulamentului.
 + 
Capitolul 2Tratarea cazurilor de responsabilitate + 
Articolul 33Determinarea responsabilitatii dintre administraţiile postale1. Până la proba contrara, responsabilitatea revine administraţiei postale care, primind coletul fără sa faca vreo observatie şi fiind pusa în posesia tuturor mijloacelor reglementare de investigare, nu poate stabili nici predarea către destinatar, nici, dacă este cazul, transmiterea corespunzătoare unei alte administratii.2. Dacă pierderea, spolierea sau avarierea s-a produs în timpul transportului, fără să fie posibil să se stabileasca pe teritoriul sau în serviciul carei tari s-a produs evenimentul. Administraţiile în cauza suporta despăgubirea în părţi egale. Totusi, atunci când este vorba de un colet simplu şi când valoarea despăgubirii nu depăşeşte suma calculată în art. 26 pct. 3.2, pentru un colet de 1 kg, această sumă este suportata, în părţi egale, de către administraţiile de origine şi de destinatie, excluzand administraţiile intermediare.3. În ceea ce priveste coletele cu valoare declarata, responsabilitatea unei administratii, faţă de celelalte administratii, nu este în nici un caz angajata peste limita maxima de declarare a valorii pe care ea a adoptat-o.4. Dacă pierderea, spolierea sau avarierea unui colet cu valoare declarata s-a produs pe teritoriul sau în serviciul unei administratii intermediare care nu admite colete cu valoare declarata sau care a adoptat o limita maxima de declarare a valorii inferioara valorii pierderii, administratia de origine suporta paguba neacoperita de administratia intermediara. Aceeasi regula se aplică, dacă valoarea pagubei este superioara limitei maxime de valoare declarata adoptata de către administratia intermediara.5. Regula prevăzută în paragraful 4 se aplică şi în caz de transport maritim sau aerian, dacă pierderea, spolierea sau avarierea s-a produs în serviciul administraţiei unei tari care nu accepta responsabilitatea prevăzută pentru un colet cu valoarea declarata. Aceasta administratie îşi asuma totusi, pentru tranzitul coletelor cu valoare declarata în depese închise, responsabilitatea prevăzută pentru coletele fără valoare declarata.6. Drepturile vamale şi alte drepturi a caror anulare nu a putut fi obtinuta cad în sarcina administratiilor responsabile de pierdere, spoliere sau avariere.7. Administratia care a efectuat plata despăgubirii este substituita, până la concurenta valorii acestei despăgubiri, în drepturile persoanei care a primit-o pentru orice eventual recurs fie împotriva destinatarului, fie împotriva expeditorului sau unor terte persoane.
 + 
Capitolul 3Cote-părţi şi cheltuieli pentru transport aerian + 
Articolul 34Cota-parte teritoriala de sosire1. Coletele schimbate între doua administratii sunt supuse cotelor-părţi teritoriale de sosire pentru fiecare tara şi pentru fiecare colet, calculate combinand taxa indicativa per colet şi taxa indicativa per kilogram, după cum urmeaza:Taxe indicative:– per colet: 2,85 DST;– per kilogram de greutate bruta a depesei: 0,28 DST.2. Ţinând seama de taxele indicative de mai sus, administratia îşi fixeaza cotele-părţi teritoriale de sosire, în asa fel încât acestea să fie în relaţie cu cheltuielile serviciului lor.3. Cotele-părţi menţionate la paragrafele 1 şi 2 sunt în sarcina administraţiei tarii de origine, cu condiţia ca prezentul aranjament sa nu prevada derogari de la acest principiu.4. Cotele-părţi teritoriale trebuie să fie uniforme pentru ansamblul teritoriului fiecarei tari.
 + 
Articolul 35Cota-parte teritoriala de tranzit1. Coletele schimbate între doua administratii sau între doua birouri ale aceleiasi tari, prin intermediul serviciilor terestre ale uneia sau ale mai multor administratii, sunt supuse, în profitul tarii ale carei servicii participa la indrumarea teritoriala, la cote-părţi teritoriale de tranzit, calculate combinand taxa per colet şi taxa per kilogram de mai jos, conform treptei de distanta care se aplică:

       
  Trepte de distanţă Taxa per colet Taxa per kg greutate brută a depeşei
  1 2 3
    DST DST
  Până la 600 km 0,77 0,10
  Peste 600 până la 1.000 km 0,77 0,19
  Peste 1.000 până la 2.000 km 0,77 0,29
  Peste 2.000 km 0,77 0,29 + 0,8 pentru fiecare treaptă de 1.000 km suplimentari

2. Pentru coletele în tranzit deschis, administraţiile intermediare sunt autorizate să solicite o taxa forfetara de 0,40 DST per trimitere.3. Cotele-părţi menţionate la paragrafele 1 şi 2 sunt în sarcina administraţiei tarii de origine, cu condiţia ca prezentul aranjament sa nu prevada derogari de la acest principiu.4. Consiliul de exploatare postala este autorizat sa revizuiasca şi sa modifice între congrese tabelul mentionat la pct. 1 – Revizuirea, care va putea fi realizata printr-o metodologie care să asigure o remuneratie echitabila administratiilor care efectueaza operaţiuni de tranzit, va trebui să se sprijine pe date economice şi financiare fiabile şi reprezentative. Eventuala modificare, care va putea fi hotarata, va intra în vigoare la o dată fixata de către consiliul de exploatare postala.5. Nici o cota-parte teritoriala de tranzit nu este datorata pentru:5.1. transbordarea depeselor-avion între doua aeroporturi care deservesc acelasi oras;5.2. transportul acestor depese între un aeroport care deserveşte un oras şi antrepozitul situat în acelasi oras şi nici pentru returul acestor depese, în vederea reindrumarilor. + 
Articolul 36Cota-parte maritima1. Fiecare dintre tarile ale caror servicii participa la transportul maritim de colete este autorizata să solicite cotele-părţi maritime menţionate în paragraful 2. Aceste cote-părţi sunt în sarcina administraţiei tarii de origine, cu condiţia ca prezentul aranjament sa nu prevada derogari de la acest principiu.2. Pentru fiecare serviciu maritim imprumutat, cota-parte maritima este calculată combinand taxa per colet cu taxa per kilogram de mai jos, conform treptei de distanta care se aplică:

  Trepte de distanţă Taxa per colet (DST) Taxa per kg greutate brută a depeşei (DST)
  a) exprimate în mile marine b) exprimate în km, după transformare, conform echivalent 1 milă marină = 1.852 km
  Până la 500 mile marine Până la 926 km 0,58 0,06
  Peste 500 până la 1.000 mile marine Peste 926 până la 1.852 km 0,58 0,09
  Peste 1.000 până la 2.000 mile marine Peste 1.852 până la 3.704 km 0,58 0,12
  Peste 2.000 până la 3.000 mile marine Peste 3.704 până la 5.556 km 0,58 0,14
  Peste 3.000 până la 4.000 mile marine Peste 5.556 până la 7.408 km 0,58 0,16
  Peste 4.000 până la 5.000 mile marine Peste 7.408 până la 9.260 km 0,58 0,17
  Peste 5.000 până la 6.000 mile marine Peste 9.260 până la 11.112 km 0,58 0,19
  Peste 6.000 până la 7.000 mile marine Peste 11.112 până la 12.964 km 0,58 0,20
  Peste 7.000 până la 8.000 mile marine Peste 12.964 până la 14.816 km 0,58 0,21
  Peste 8.000 mile marine Peste 14.816 km 0,58 0,21 + 0,01 per treapta de 1.000 mile marine (1.852 km) suplimentare

3. Administraţiile au posibilitatea sa majoreze cu maximum 50% cota-parte maritima calculată conform art. 36 paragraful 2. Dimpotriva, ele o pot reduce după cum doresc.4. Consiliul de exploatare postala este autorizat sa revizuiasca şi sa modifice în intervalul dintre doua congrese tabelul mentionat în paragraful 2. Revizuirea, care va putea fi realizata printr-o metodologie care să asigure o remuneratie echitabila administratiilor ce efectueaza operaţiunile de tranzit, va trebui să se bazeze pe date economice şi financiare fiabile şi reprezentative. Eventuala modificare, care va putea fi hotarata, va intra în vigoare la o dată fixata de Consiliul de exploatare postala. + 
Articolul 37Atribuirea cotelor-părţi1. Atribuirea de cote-părţi administratiilor interesate este efectuata, în principiu, per colet.2. Coletele de serviciu şi coletele prizonierilor de razboi şi ale internatilor civili nu dau loc la atribuirea vreunei cote părţi, excepţie facand cheltuielile de transport aerian aplicabile coletelor-avion.
 + 
Articolul 38Cheltuielile de transport aerian1. Taxa de baza de aplicat în reglarea conturilor între administratii pentru transporturi aeriene este aprobata de către Consiliul de exploatare postala. Ea este calculată de către Biroul international după formula mentionata în regulamentul de aplicare a convenţiei.2. Transbordarea în cursul rutei, într-un acelasi aeroport, a coletelor-avion care folosesc succesiv mai multe servicii aeriene distincte se face fără remuneratie.3. Calculul cheltuielilor de transport aerian al depeselor închise şi al coletelor-avion în tranzit deschis reiese din regulament.
 + 
Capitolul 4Dispozitii diverse + 
Articolul 39Furnizarea de informaţii, pastrarea documentelor, formulareDispozitiile referitoare la furnizarea de informaţii privind executarea serviciului postal, la pastrarea documentelor şi la formulare reies din regulament.
 + 
Articolul 40Colete cu destinatie sau provenind din tarile care nu participa la aranjamentAdministraţiile tarilor părţi la prezentul aranjament, care intretin un schimb de colete cu administratii din tari care nu sunt participante, admit, excepţie facand vreo opozitie din partea acestora din urma, ca administraţiile tuturor tarilor părţi la aranjament sa profite de aceste relatii.
 + 
Articolul 41Aplicarea convenţieiConvenţia este aplicabila, eventual, prin analogie, în tot ceea ce nu este în mod expres reglementat prin prezentul aranjament.
 + 
Partea A PATRADispozitii finale + 
Articolul 42Condiţii de aprobare a propunerilor referitoare la prezentul aranjament şi la regulamentul sau de aplicare1. Pentru a deveni executorii, propunerile supuse congresului şi referitoare la prezentul aranjament şi la regulamentul sau de aplicare trebuie să fie aprobate de majoritatea tarilor-membre reprezentate în congres, care trebuie să fie prezente în momentul votului.2. Pentru a deveni executorii, propunerile referitoare la regulamentul de aplicare a prezentului aranjament, care au fost returnate de către congres Consiliului de exploatare postala pentru decizie sau care sunt introduse între doua congrese, trebuie să fie aprobate de majoritatea membrilor Consiliului de exploatare postala care sunt părţi la acest aranjament.3. Pentru a deveni executorii, propunerile introduse între doua congrese şi referitoare la prezentul aranjament trebuie să reuneasca:3.1. două treimi din sufragii, jumătate, cel puţin dintre tarile membre care sunt părţi la aranjament şi au răspuns consultării, dacă propunerile au ca obiect fie adaugarea de noi dispozitii, fie modificarea de fond a articolelor prezentului aranjament şi ale protocolului sau final;3.2. majoritatea sufragiilor, dacă ele au ca obiect:3.2.1. interpretarea dispoziţiilor prezentului aranjament şi ale protocolului sau final;3.2.2. modificari de ordin redactional de adus actelor enumerate la pct. 3.2.1.4. Contrar dispoziţiilor prevăzute la pct. 3.1, orice tara membra a carei legislatie naţionala este inca incompatibila cu modificarea sau adaugarea propusa are posibilitatea sa faca o declaratie scrisa către directorul general al Biroului international, indicand că nu îi este posibil sa accepte aceasta modificare sau adaugare, în termen de 90 de zile începând de la data notificarii respectivei modificari sau adaugari.
 + 
Articolul 43Punerea în aplicare şi durata aranjamentuluiPrezentul aranjament va fi pus în aplicare la 1 ianuarie 1996 şi va rămâne în vigoare până la punerea în aplicare a actelor viitorului congres.Drept pentru care, plenipotentiarii guvernelor tarilor contractante au semnat prezentul aranjament într-un exemplar care este depus pe lângă directorul general al Biroului international. O copie de pe acesta va fi predata fiecarei părţi de către guvernul tarii gazda a congresului.Întocmit la Seul la 14 septembrie 1994.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x