ANEXE din 17 decembrie 2015

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 05/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 6 bis din 6 ianuarie 2016
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEANEXĂ 17/12/2015
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobate prin NORMA nr. 25 din 17 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 6 ianuarie 2016.
 + 
Anexa nr. 1Ala normă
Soldurile conturilor individuale ale participanților în data de ……….

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului de pensii Data evaluării soldurilor conturilor individuale Codul de operațiune CNP participant Numele participantului
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7
Prenumele participantului Contribuția brută Data virării contribuției brute Contribuția netă Data convertirii contribuției nete în unități de fond Numărul de unități de fond aferente contribuției nete Numărul total de unități de fond (sold final)
Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14


Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1A
1.Anexa nr. 1A se completează de către administratorii de fonduri de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare pentru: a)soldurile conturilor individuale pentru fiecare participant al unui fond de pensii; b)situația convertirilor de contribuții nete în unități de fond, pentru fiecare participant al fondului. 3.Câmpurile anexei nr. 1A se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1. Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2. Codul administratorului Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3. Codul fondului de pensii Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4. Data evaluării soldurilor conturilor individuale Data evaluării soldurilor conturilor individuale (data ultimei zile lucrătoare a lunii pentru care se întocmește raportul)
5. Codul de operațiune Codul operațiunii se completează cu: 101 – pentru tranzacțiile determinate de transformarea contribuției nete, indiferent de valoarea sau semnul acesteia; 102 – pentru tranzacțiile de ajustare a contului individual al participantului în situația în care tranzacțiile anterioare tip 101 au adus soldul contului la un număr negativ de unități de fond; 103 – pentru a raporta valoarea contului individual al participantului pentru care nu există tranzacții cu cod 101 și tranzacții cu cod 102 în luna pentru care s-a întocmit raportul; 112 – pentru tranzacțiile de ajustare a contului individual, în situația în care tranzacțiile anterioare asociate alocării contribuției au fost operate eronat în contul altui participant. Se vor raporta tranzacțiile de corecție atât pe contul participantului pentru care s-a efectuat conversia eronat (cu semnul „–“), cât și tranzacțiile de corecție pe contul participantului pentru care trebuia să se efectueze conversia (cu semnul „+“); 113 – pentru a raporta tranzacția de modificare a CNP-ului asociat contului individual al participantului; 166 – pentru situația în care nu sunt gestionate conturi individuale; 199 – pentru a raporta alte tranzacții de emitere/anulare unități de fond ca efect al prelucrării eronate a contribuțiilor.
6. CNP participant Codul numeric personal al participantului (CNP). Se raportează toți participanții care au cont individual la fondul de pensii.
7. Numele participantului Numele participantului conform documentelor legale
8. Prenumele participantului Prenumele participantului conform documentelor legale
9. Contribuția brută Valoarea în lei a contribuției brute a participantului care s-a virat în numele și în contul lui, conform extrasului de cont, convertită lunar de către administrator potrivit solicitării participantului/angajatorului/prospectului schemei de pensii aferente fiecărei luni contributive. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
10. Data virării contribuției brute Data la care contribuția brută a participantului a fost virată în contul bancar colector, conform extrasului de cont. Dacă valoarea contribuției nu se virează integral, ci în tranșe, data virării contribuției brute luată în considerare va fi ultima dată când s-au virat sumele necesare completării integrale a contribuției conform extrasului de cont.
11. Contribuția netă Valoarea contribuției nete a participantului convertită în unități de fond. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
12. Data convertirii contribuției nete în unități de fond Data la care contribuția netă a participantului a fost convertită în unități de fond
13. Numărul de unități de fond aferente contribuției nete Numărul de unități de fond rezultat în urma operațiunii de convertire a contribuției nete. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
14. Numărul total de unități de fond (sold final) Numărul de unități de fond total, existent în contul individual al participantului, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se întocmește raportul. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.

Raportare inițială (cod 1) 4.Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1Aa)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_TRANZACTII_CONTRIBUTII_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde: – YYYYMMDD reprezintă data ultimei zile lucrătoare a lunii pentru care se întocmește raportul; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. c)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a), semnat electronic, se încarcă în SIR, în folderul dedicat „TRANZACTII_CONTRIBUTII“. 5.Anexa nr. 1A se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară. 6.SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1A. 7.SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.Raportare rectificativă (cod 5) 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1A conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_TRANZACTII_CONTRIBUTII_5_FFF_EEE.xml.p7s b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_TRANZACTII_CONTRIBUTII_5_FFF_EEE.rtf.p7s 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 9 determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1A se încarcă în SIR, în folderul dedicat „TRANZACTII_CONTRIBUTII“. (la 01-04-2018,
Anexa nr. 1A a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 1B la normă
Situația transferurilor de tip „IN“ pentru luna …. anul ….

Codul de comandă Codul administratorului (IN) Codul fondului la care s-a transferat participantul (IN) Anul Luna Codul fondului de unde s-a transferat participantul (OUT) (TI) Codul de operațiune CNP
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8

Valoarea activului personal transferat (TI) Data încasării disponibilităților (TI) Data convertirii disponibilităților (TI) Numărul de unități de fond alocate(TI) VUAN convertite(TI) Data VUAN convertire(TI) Totalul numărului de unități de fond ale fondului de pensii la data la care a avut loc convertirea (TI)
Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14 Col. 15

Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1B(1)Anexa nr. 1B se completează de către administratorii de fonduri de pensii.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a transferurilor de tip „IN“.(3)Câmpurile anexei nr. 1B se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului (IN) Codul administratorului fondului la care s-a transferat participantul, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului la care s-a transferat participantul (IN) Codul fondului de pensii la care s-a transferat participantul (noul fond de pensii al participantului), așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Anul Anul de raportare
5 Luna Luna pentru care se întocmește raportarea
6 Codul fondului de unde s-a transferat participantul (OUT) (TI) Codul fondului de pensii de unde s-a transferat participantul (vechiul fond de pensii al participantului), așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
7 Codul de operațiune Codul operațiunii se completează cu: 200 – pentru tranzacția de emitere de unități de fond determinată de transferul activului personal al participantului de la un alt fond de pensii facultative; 202 – pentru tranzacția de emitere de unități de fond determinată de primirea unui activ cuvenit în calitate de beneficiar al unui participant al aceluiași fond de pensii facultative, în urma decesului acestuia; 203 – pentru tranzacția de emitere de unități de fond determinată de primirea activelor rezultate din comasarea de CNP-uri între fonduri de pensii facultative diferite; 205 – pentru tranzacția de emitere de unități de fond determinată de primirea unor active cu titlul de penalizări de întârziere; 220 – pentru tranzacția de emitere de unități de fond determinată de primirea activului personal al participantului de la un alt fond de pensii facultative, ca urmare a fuziunii dintre două fonduri; 224 – pentru reflectarea returnării mandatului poștal sau a viramentului bancar în contul DIP pentru plată unică; 266 – pentru situația în care nu există transferuri „IN“; 299 – pentru a raporta alte tranzacții de emitere unități de fond.
8 CNP Codul numeric personal al participantului se completează pentru toate operațiunile. Pentru codul 202 se va completa cu CNP-ul beneficiarului. Pentru codul 203 se va completa cu noul CNP.
9 Valoarea activului personal transferat (TI) Valoarea activului personal transferat al unui participant, conform extrasului de cont bancar. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 224 se completează cu valoarea returnată în contul DIP pentru plată unică.
10 Data încasării disponibilităților (TI) Data extrasului de cont aferent încasării disponibilităților ce reprezintă activul personal net transferat. Pentru codul 224 se completează cu data intrării în contul DIP pentru plată unică a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
11 Data convertirii disponibilităților intrate prin transfer (TI) Data la care activul personal al participantului a fost convertit în unități de fond. Pentru codul 224 se completează cu 0 (zero).
12 Numărul de unități de fond alocate (TI) Număr de unități de fond alocate ca urmare a convertirii activului personal net al participantului. Se utilizează 6 poziții zecimale. Pentru codul 224 se completează cu 0 (zero).
13 VUAN convertire (TI) VUAN utilizată pentru convertirea activului personal al participantului. Se utilizează 6 poziții zecimale. Pentru codul 224 se completează cu 0 (zero).
14 Data VUAN convertire (TI) Data VUAN utilizată pentru convertirea activului personal net al participantului. Pentru codul 224 se completează cu 0 (zero).
15 Totalul numărului de unități de fond ale fondului la data la care a avut loc convertirea (TI) Totalul numărului de unități de fond ale fondului de pensii la data la care a avut loc convertirea sumelor transferate (după ce s-a realizat convertirea). Se utilizează 6 poziții zecimale. Pentru codul 224 se completează cu 0 (zero).

A.Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1B.a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_IN_1_FFF_EEE.xml.p7s, unde:– YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;– FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă.c)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „TRANZACTII_TRANSFER_IN“.(5)Anexa nr. 1B se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1B.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.B.Raportare rectificativă (cod 5) (8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1B conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_IN_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_IN_5_FFF_EEE.rtf.p7s;(10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1B se încarcă în SIR, în folderul dedicat „TRANZACTII_TRANSFER_IN“.

(la 01-07-2019,
Anexa nr. 1B a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 12 din 24 aprilie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 14 mai 2019
)
 + 
Anexa nr. 1C la normă
Situația transferurilor de tip „OUT“ și utilizarea activului personal al participanților pentru luna …………. anul ………..

Codul de comandă Codul administratorului (OUT) Codul fondului de unde s-a transferat participantul (OUT) Anul Luna Codul fondului la care s-a transferat participantul (IN) (TO) Codul de operațiune CNP Data cererii Data convertirii unităților de fond în lichidități Numărul de unități de fond anulate (TO) VUAN convertire (TO) Data VUAN convertire (TO) Penalitatea de transfer reținută participantului (TO)
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14

Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) Impozit pe venit Comisioane bancare Taxe aferente mandatului poștal Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/ taxelor poștale suportate de participant (TO) Valoarea minimă garantată (TO) Valoarea totală plătită participantului, din care: (TO) Valoarea plătită din fond (TO) Valoarea plătită din provizion (TO) Data virării activului personal în contul DIP Modalitatea de plată a activului personal (cont bancar sau mandat poștal) Data virării în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei Data mandatului poștal
Col. 15 Col. 16 Col. 17 Col. 18 Col. 19 = 15 + 16 + 17 + 18 Col. 20 Col. 21 Col. 22 Col. 23 Col. 24 Col. 25 Col. 26 Col. 27

Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1C(1)Anexa nr. 1C se completează de către administratorii de fonduri de pensii.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a transferurilor de tip „OUT“ și utilizarea activului personal al participanților.(3)Câmpurile anexei nr. 1C se completează după cum urmează: + 

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului (OUT) Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului de unde s-a transferat participantul (OUT) Codul fondului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Anul Anul de raportare
5 Luna Luna pentru care se întocmește raportarea
6 Codul fondului la care s-a transferat participantul (IN) (TO) Codul noului fond de pensii la care s-a transferat participantul, așa cum este înscris în Registrul A.S.F. Pentru codul 324 nu se completează acest câmp.
7 Codul de operațiune Codul operațiunii se completează cu: 301 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de transferul participantului la un alt fond de pensii facultative (transferul la cerere); 303 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de transferul beneficiilor în cadrul aceluiași fond de pensii facultative (decedatul și beneficiarul sunt în registrul aceluiași fond); 304 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de corecția de CNP-uri (comasări externe de CNP-uri aparținând aceleiași persoane la fonduri de pensii facultative diferite); 306 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de pensie prin plată unică; 307 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de invaliditate prin plată unică; 308 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de deces prin plată unică; 311 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de transferul administrativ al participantului la fondul de pensii facultative absorbant ca efect al fuziunii fondurilor de pensii facultative (se aplică participanților care nu au depus cereri de transfer de la fondul de pensii facultative absorbit spre alte fonduri, în perioada fuziunii); 313 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de nerevendicarea în termenul general de prescripție a drepturilor cuvenite în calitate de beneficiar; 320 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de transferul participantului la un alt fond, ca urmare a procesului de fuziune; 321 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de pensie prin plăți eșalonate; 322 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de invaliditate prin plăți eșalonate; 323 – pentru tranzacția de anulare de unități de fond determinată de plata drepturilor de deces prin plăți eșalonate; 324 – pentru reflectarea plății din contul DIP pentru plată unică a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar; 366 – pentru situația în care nu există transferuri „OUT“; 399 – pentru a raporta alte tranzacții de anulare unități de fond.
8 (CNP) Codul numeric personal al participantului se completează pentru toate operațiunile. Pentru codul 303 se va completa CNP-ul decedatului, iar pentru codurile 308 și 323 se va completa CNP-ul beneficiarului. Pentru codul 304 se va completa cu vechiul CNP.
9 Data cererii Data primirii documentației complete pentru cererea de plată a activului sau pentru transferul activului la alt fond de pensii. Pentru codul 324 se completează cu data cererii inițiale.
10 Data convertirii unităților de fond în lichidități Data la care unitățile de fond ale participantului au fost convertite în lichidități. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
11 Numărul de unități de fond anulate (TO) Numărul de unități de fond anulate (TO). Se utilizează 6 poziții zecimale. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
12 VUAN convertire (TO) Valoarea VUAN utilizat pentru calculul activului personal al participantului. Se utilizează 6 poziții zecimale. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
13 Data VUAN convertire (TO) Data VUAN utilizat pentru calculul activului personal al participantului. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
14 Penalitatea de transfer reținută participantului (TO) Valoarea în lei a penalității de transfer. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
15 Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) Se completează în situațiile de plată activ personal, după caz, conform prevederilor legale în vigoare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
16 Impozit pe venit Se completează în situațiile de plată activ personal, după caz, conform prevederilor legale în vigoare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
17 Comisioane bancare Se completează în situațiile de plată activ personal, după caz. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu comisionul bancar reținut pentru plata din contul DIP pentru plată unică a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
18 Taxe aferente mandatului poștal Se completează în situațiile de plată activ personal, după caz. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu taxele aferente mandatului reținute pentru plata din contul DIP pentru plată unică a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
19 Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale suportate de participant Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu valoarea totală a taxelor/comisioanelor reținute pentru plata din contul DIP pentru plată unică a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
20 Valoarea minimă garantată (TO) Valoarea minimă garantată. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu 0 (zero).
21 Valoarea totală plătită participantului, din care: (TO) Valoarea în lei a sumei transferate. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu noua valoare plătită din contul DIP pentru plată unică aferentă returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
22 Valoarea plătită din fond (TO) Valoarea în lei a sumei plătite din contul fondului de pensii facultative în contul participantului sau în contul furnizorului de servicii poștale, conform extrasului de cont, diminuată cu contravaloarea taxelor poștale în cazul plăților efectuate prin mandat poștal. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu valoarea mandatului poștal sau a viramentului bancar plătită inițial.
23 Valoarea plătită din provizion (TO) Valoarea în lei a sumei transferate din provizionul tehnic constituit de administrator. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 324 se completează cu valoarea plătită din provizion pentru mandatul poștal sau a viramentului bancar plătit inițial.
24 Data virării activului personal în contul DIP Data virării activului personal în contul DIP, conform extrasului de cont. Se completează pentru invaliditate, deces și deschiderea dreptului la pensie.
25 Modalitatea de plată a activului personal (cont bancar sau mandat poștal) Modalitatea de plată a activului personal (cont bancar sau mandat poștal). Pentru cont bancar se folosește «C», iar pentru mandat poștal se folosește «M». În cazul în care participanții/beneficiarii participanților decedați dețin certificate de încadrare în grad de handicap conform cărora sunt scutiți de plata impozitului pe venitul din pensii, câmpul se va completa cu «SIC» pentru plata prin cont sau «SIM» pentru plata prin mandat poștal. Se completează pentru invaliditate, deces și deschiderea dreptului la pensie.
26 Data virării în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei Data virării în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei. Se completează pentru invaliditate, deces și deschiderea dreptului la pensie. Pentru codul 324 se completează cu data la care s-a efectuat noua plată din DIP pentru plată unică.
27 Data mandatului poștal Data mandatului poștal este data emiterii facturii de către operatorul de servicii poștale, care certifică data operării mandatului poștal către participant/beneficiar. Pentru codul 324 se completează cu data emiterii facturii de către operatorul de servicii poștale, care certifică data operării mandatului poștal către participant/beneficiar aferentă plății returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.

(la 25-02-2020,
Nr. crt. 23 de la punctul (3) din Anexa nr. 1C a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
A.Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1C.a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_OUT_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde:– YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;– FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă.c)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a) semnat electronic se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „TRANZACTII_TRANSFER_OUT“.(5)Anexa nr. 1C se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1C.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.B.Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1C conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_OUT_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:YYYYMM_TRANZACTII_TRANSFER_OUT_5_FFF_EEE.rtf.p7s.(10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1C se încarcă în SIR, în folderul dedicat „TRANZACTII_TRANSFER_OUT“.(la 01-07-2019,
Anexa nr. 1C a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 12 din 24 aprilie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 14 mai 2019
)
 + 
Anexa nr. 1Dla normă
Structura numărului de participanți
pentru luna ………….. anul ………………

Codul categoriei Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii Sold final de participanți în ultima zi calendaristică a lunii Din care
Act de aderare semnat Repartizat aleatoriu Transfer în cadrul fondului de la un alt fond de pensii Alte situații Plată de activ ca urmare a deschiderii dreptului la pensie Deces, cu plată de activ Pensionare de invaliditate Transfer de la un fond de pensii la altul Hotărâre judecătorească/Decizie a administratorului de anulare de unități de fond Nerevendicare în termenul de prescripție Alte situații Bărbați Femei
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14 Col. 15
Număr de participanți 0
Din care: X X X X X X X X X X X X
Până la 20 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 20-24 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 25-29 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 30-34 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 35-39 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 40-44 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 45-49 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 50-54 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 55-59 de ani X X X X X X X X X X X X
Între 60-64 de ani X X X X X X X X X X X X
Peste 65 de ani X X X X X X X X X X X X


Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1D
1.Anexa nr. 1D se completează de către administratorii de fonduri de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a structurii numărului de participanți, în funcție de dobândirea și încetarea calității de participant, cât și împărțirea acestuia în funcție de gen. 3.Câmpurile anexei nr. 1D se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
Cod comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
1 Codul categoriei Categorii de participanți pe grupe de vârstă
2 Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii – Act de aderare semnat Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii, ca urmare a semnării unui act de aderare individual de aderare la un fond de pensii facultativ
3 Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii – Act de aderare validat de instituțiile de evidență Se completează cu 0 pentru fondurile din Pilon 3.
4 Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii – Transfer în cadrul fondului de la un alt fond de pensii Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii, ca urmare a solicitării transferului în cadrul fondului de pensii, de la un alt de fond de pensii. Se iau în considerare persoanele care au depus o cerere de transfer la administratorul fondului de pensii de la care s-a solicitat transferul și au dobândit calitatea de participant la noul fond de pensii facultative.
5 Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii – Alte situații Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii, prin alte situații excepționale ce nu sunt prevăzute anterior
6 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Plată de activ ca urmare a deschiderii dreptului la pensie Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Plată de activ ca urmare a deschiderii dreptului la pensie
7 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Deces Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Deces
8 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Pensionare de invaliditate Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Pensionare de invaliditate
9 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Transfer de la un fond la altul Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii, ca urmare a transferului la un alt fond de pensii. Se iau în considerare persoanele care au depus o cerere de transfer la administratorul fondului de pensii de la care s-a solicitat transferul și au dobândit calitatea de participant la noul fond de pensii facultative
10 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Hotărâre judecătorească/Decizia administratorului de anulare de unități Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii, ca urmare a unei hotărâri judecătorești sau ca urmare a deciziei administratorului de desființare
11 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Nerevendicare în termenul de prescripție Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii ca urmare a tranzacției de anulare a unităților de fond determinată de nerevendicarea în termenul general de prescripție a drepturilor cuvenite beneficiarilor
12 Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii – Alte situații Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii, prin alte situații excepționale ce nu sunt prevăzute anterior
13 Sold final de participanți în ultima zi calendaristică a lunii Sold final de participanți în ultima zi calendaristică a lunii = Sold inițial + Persoane care au dobândit calitatea de participant în cursul lunii – Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în cursul lunii
14 Bărbați Număr de persoane de sex masculin care intră în compoziția soldului final de participanți în ultima zi calendaristică a lunii. Încadrarea pe grupele de vârstă se face luând în considerare vârsta împlinită la data pentru care se întocmește raportul
15 Femei Număr de persoane de sex feminin care intră în compoziția soldului final de participanți în ultima zi calendaristică a lunii. Încadrarea pe grupele de vârstă se face luând în considerare vârsta împlinită la data pentru care se întocmește raportul.

Raportare inițială (cod 1) 4.Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1Da)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMM_STRUCTURA_PARTICIPANTI_1_FFF_EEE.xml.p7s unde: – YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. c)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „STRUCTURA_PARTICIPANTI“. 5.Anexa nr. 1D se întocmește lunar și se transmite către A.S.F., în termen de 2 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară. 6.SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1D. 7.SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.Raportare rectificativă (cod 5) 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1D conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMM_STRUCTURA_PARTICIPANTI_5_FFF_EEE.xml.p7s b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMM_STRUCTURA_PARTICIPANTI_5_FFF_EEE.rtf.p7s 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1D se încarcă în SIR, în folderul dedicat „STRUCTURA_PARTICIPANTI“. (la 01-04-2018,
Anexa nr. 1D a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 1Ela normă
Situația contului colector al fondului de pensii facultative
pentru luna ……………. anul ……………..

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului Anul Luna Sold inițial la începutul perioadei Valoarea disponibilului încasat în luna de raportare Valoarea disponibilului convertit în unități de fond în luna de raportare
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8

Valoarea comisioanelor reținute din contribuțiile brute ale participanților Valoarea disponibilului neconvertit și restituit Sold final la sfârșitul perioadei Din care: Sume prescrise
Sume aflate în termenul legal de convertire Sume cu vechime mai mare de 4 zile de la data încasării lor
Col. 9 Col. 10 Col. 11 = 6 + 7 – 8 – 9 – 10 Col. 12 Col. 13 Col. 14


Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1E
1.Anexa nr. 1E se completează de către administratorii de fonduri de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare al contului colector. 3.Câmpurile anexei nr. 1E se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă
2 Codul administratorului Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Anul Anul de raportare
5 Luna Luna pentru care se întocmește raportarea
6 Sold inițial la începutul perioadei Soldul inițial al contului colector, la începutul perioadei, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
7 Valoarea disponibilului încasat în luna de raportare Valoarea disponibilului încasat în luna de raportare, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
8 Valoarea disponibilului convertit în unități de fond în luna de raportare Valoarea disponibilului convertit în unități de fond în luna de raportare, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
9 Valoarea comisioanelor reținute din contribuțiile brute ale participanților Valoarea comisioanelor reținute din contribuțiile brute ale participanților, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
10 Valoarea disponibilului neconvertit și restituit Valoarea disponibilului virat eronat și necuvenit fondului de pensii, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
11 Sold final la sfârșitul perioadei Sold final al contului colector, la sfârșitul perioadei, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
12 Sume aflate în termenul legal de convertire Sume aflate în termenul legal de convertire. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
13 Sume cu vechime mai mare de 4 zile de la data încasării lor Sume cu vechime mai mare de 4 zile de la data încasării lor, conform documentelor justificative. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. În cazul în care există sume rămase de convertit, cu vechime mai mare de 4 zile de la data încasării lor, administratorul este obligat să întocmească și să transmită A.S.F. o notă explicativă care să detalieze cel puțin informații cu privire la: a) vechimea acestor sume; b) demersurile realizate de administrator cu privire la identificarea plătitorului/plătitorilor; c) motivele care au determinat nerestituirea sumelor. Nota explicativă se transmite electronic, în format pdf, semnată cu semnătură electronică extinsă.
14 Sume prescrise Sume prescrise pentru care administratorul poate face dovada că a informat participanții/beneficiarii al căror activ personal a fost prescris și că în prealabil aceștia nu au solicitat plata sumelor timp de trei ani de la data informării

Raportare inițială (cod 1) 4.Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1E. a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMM_CONT_COLECTOR_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde: – YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. c)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „CONT_COLECTOR“.

5.Metodologia de transmitere electronică a notei explicative: a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMM_CONT_COLECTOR_1_FFF_EEE.xml.p7s, unde: – YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmită nota; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform lit. a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. c)Fișierul definit conform lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „CONT_COLECTOR“. d)Fișierele definite conform pct. 4 și lit. a)-c) ale prezentului punct se transmit concomitent. 6.Anexa nr. 1E se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară. 7.SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1E. 8.SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente. Raportare rectificativă (cod 5) 9.

Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 10.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1E conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMM_CONT_COLECTOR_5_FFF_EEE.xml.p7s b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMM_CONT_COLECTOR_5_FFF_EEE.rtf.p7s 11.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 10 determină respingerea raportării rectificative. 12.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1E se încarcă în SIR, în folderul dedicat „CONT_COLECTOR“. (la 01-04-2018,
Anexa nr. 1E a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 1Fla normă
Raport privind plățile eșalonate pentru luna ……… anul ………

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului de pensii Anul Luna Codul de operațiune CNP
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7

Valoarea rată lunară brută Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) Impozit pe venit Comisioane bancare Taxe aferente mandatului poștal Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale suportate de participant (TO) Valoarea rată lunară netă
Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13= 9+10+11+12 Col. 14= 8–13

Numărul ratei actuale Număr total rate de plată Suma totală de plată Sold plăți efectuate Sold de plată Modalitatea de plată a ratei (cont bancar sau mandat poștal) Data virării în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei
Col. 15 Col. 16 Col. 17 Col. 18 Col. 19 Col. 20 Col. 21

Data mandatului poștal Data cererii Valoare rată reziduală
Col. 22 Col. 23 Col. 24

Instrucțiuni de completare a anexei nr. 1F(1)Anexa nr. 1F se completează de către administratorii de fonduri de pensii facultative.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare pentru plată eșalonată a activului personal.(3)Câmpurile anexei nr. 1F se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului (OUT) Codul administratorului așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului de unde se efectuează plata eșalonată Codul fondului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Anul Anul de raportare
5 Luna Luna pentru care se întocmește raportarea
6 Codul de operațiune Codul operațiunii se completează cu: 601 – pentru plata unei rate lunare egale; 602 – pentru plata ratei reziduale; 603 – pentru plata unică efectuată la cererea participantului/beneficiarului; 604 – pentru reflectarea participantului/beneficiarului care a decedat pe parcursul derulării plăților eșalonate; 605 – pentru înregistrarea unei diferențe pozitive la soldul datorat participantului/beneficiarului cauzat de o regularizare; 611 – pentru reflectarea returnării mandatului poștal/viramentului bancar în contul DIP pentru plata eșalonată; 612 – pentru reflectarea plății din contul DIP pentru plata eșalonată a returului mandatului poștal sau a viramentului bancar; 613 – pentru operațiuni determinate de nerevendicarea în termenul general de prescripție a drepturilor cuvenite în calitate de beneficiar; 614 – pentru operațiuni determinate de transferul administrativ al participantului/beneficiarului la fondul de pensii facultative absorbant ca efect al fuziunii a două fonduri de pensii facultative; 615 – pentru operațiuni determinate de corecția de CNP-uri; 626 – pentru situația în care nu există plăți eșalonate; 699 – pentru orice alte operațiuni.
7 CNP Codul numeric personal al participantului/beneficiarului se completează pentru toate operațiunile. Pentru codul 699 folosit în cazul reflectării plății unice către beneficiarii participanților/beneficiarilor decedați, aflați în plată eșalonată, se completează cu CNP-ul participanților/beneficiarilor decedați.
8 Valoarea rată lunară brută Valoarea în lei a sumei brute transferate. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codul 604 se completează cu 0 (zero). Pentru codul 611 se completează cu suma care a fost returnată în contul DIP pentru plata eșalonată. Pentru codul 612 se completează cu suma care se plătește din contul DIP pentru plata eșalonată.
9 Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) Se completează conform prevederilor legale în vigoare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604, 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
10 Impozit pe venit Se completează conform prevederilor legale în vigoare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604, 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
11 Comisioane bancare Se completează în situațiile de plată prin virament bancar, după caz. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604 și 611 se completează cu 0 (zero).
12 Taxe aferente mandatului poștal Se completează în situațiile de plată prin mandat poștal, după caz. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604 și 611 se completează cu 0 (zero).
13 Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale suportate de participant (TO) Valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604 și 611 se completează cu 0 (zero).
14 Valoarea rată lunară netă Valoarea în lei a sumei brute transferate, diminuată cu valoarea totală a taxelor, impozitelor și comisioanelor bancare/taxelor poștale suportate de participant. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 604 și 611 se completează cu 0 (zero).
15 Numărul ratei actuale Numărul tranșei actuale plătite în luna pentru care se face raportarea. Pentru codul 604 se completează cu numărul ultimei rate plătite. Pentru codul 611 se completează cu numărul ratei returnate în contul DIP pentru plată eșalonată. Pentru codul 612 se completează cu numărul ratei care se plătește din contul DIP pentru plata eșalonată. Pentru codul 699 folosit în cazul reflectării plății unice către beneficiarii participanților/beneficiarilor decedați, aflați în plată eșalonată, se completează cu 0 (zero).
16 Număr total rate de plată Număr total tranșe de plată, conform cererii de plată. Pentru codul 699 folosit în cazul reflectării plății unice către beneficiarii participanților/beneficiarilor decedați, aflați în plată eșalonată, se va completa CNP-ul beneficiarului participantului/beneficiarului decedat. Fiecare beneficiar al participantului/beneficiarului decedat se raportează pe linii distincte în funcție de momentul solicitării efectuării plății conform termenelor prevăzute la plata unică. Pentru codurile 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
17 Suma totală de plată Suma totală de plată către participant/beneficiar, actualizată inclusiv cu eventualele rectificări pozitive. Pentru codurile 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
18 Sold plăți efectuate Suma ratelor lunare brute plătite până în luna curentă, inclusiv. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru codurile 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
19 Sold de plată Diferența dintre valoarea totală de plată și soldul plăților efectuate. Pentru codul 699 folosit în cazul reflectării plății unice către beneficiarii participanților/beneficiarilor decedați, aflați în plată eșalonată, se completează cu diferența dintre valoarea totală de plată și soldul plăților efectuate în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se întocmește raportul. Pentru codurile 611 și 612 se completează cu 0 (zero).
20 Modalitatea de plată a ratei (cont bancar sau mandat poștal) Modalitatea de plată a ratei (cont bancar sau mandat poștal). Pentru cont bancar se folosește «C», iar pentru mandat poștal se folosește «M». În cazul în care participanții/beneficiarii participanților decedați dețin certificate de încadrare în grad de handicap conform cărora sunt scutiți de plata impozitului pe venitul din pensii, câmpul se va completa cu «SIC» pentru plata prin cont sau «SIM» pentru plata prin mandat poștal. Pentru codul 604 nu se completează.
21 Data virării în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei Data virării activului personal în contul bancar al participantului sau în contul bancar al poștei, conform extrasului de cont. Pentru codul 604 se completează cu 0 (zero). Pentru codul 611 se completează cu data returnării sumei în contul DIP pentru plata eșalonată. Pentru codul 612 se completează cu data la care s-a efectuat noua plată din DIP pentru plata eșalonată.
22 Data mandatului poștal Data mandatului poștal este data emiterii facturii de către operatorul de servicii poștale, care certifică data operării mandatului poștal către participant/beneficiar. Pentru codurile 604 și 611 se completează cu 0 (zero). Pentru codul 612 se completează cu data emiterii facturii de către operatorul de servicii poștale, care certifică data operării mandatului poștal către participant/beneficiar aferentă plății returului mandatului poștal sau a viramentului bancar.
23 Data cererii Data primirii documentației complete pentru cererea de plată cea mai recentă, inclusiv pentru cererea de plată unică a ratelor lunare rămase de plătit
24 Valoare rată reziduală Valoarea ratei reziduale de plată, actualizată inclusiv cu eventualele rectificări pozitive. Pentru codurile 604, 611 și 612 se completează cu 0 (zero). Pentru codul 699 folosit în cazul reflectării plății unice către beneficiarii participanților/beneficiarilor decedați, aflați în plată eșalonată, se completează cu 0 (zero).

(la 01-02-2020,
Nr. crt. 20 de la punctul (3) din Anexa nr. 1F a fost modificat de Punctul 5, Articolul I din NORMA nr. 26 din 1 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 15 noiembrie 2019
)
A.Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 1Fa)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMM_PLATI_ESALONATE_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde:– YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;– FFF reprezintă codul fondului de pensii facultative înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă;c)Fișierul definit conform pct. (4) lit. a) semnat electronic se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat ,,PLATI_ESALONATE“.(5)Anexa nr. 1F se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1F.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.B.Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1F conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMM_PLATI_ESALONATE_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMM_ PLATI_ESALONATE _5_FFF_EEE.rtf.p7s.(10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa 1F se încarcă în SIR, în folderul dedicat „PLATI_ESALONATE“.(la 01-07-2019,
Anexa nr. 1F a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din NORMA nr. 12 din 24 aprilie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 14 mai 2019
)
 + 
Anexa nr. 2la normă
Situația activelor investite și a obligațiilor fondului de pensii
la data de ……….

Cod comandă Cod administrator Cod fond Data evaluării Codul elementului Denumirea elementului Valoare de achiziție (pentru elementele cu indicativul A)/ Suma plătită (pentru elementele cu indicativul B) Valoarea actualizată (pentru elementele cu indicativul A)/ Suma datorată (pentru elementele cu indicativul B) Suma în curs de decontare, net (+/-) (pentru elementele cu indicativul A)
AC000000 Total active, din care:
AC110000 Instrumente ale pieței monetare, din care:
AP111000 Conturi curente
AP112000 Depozite în lei și valută convertibilă
AP113000 Titluri de stat cu scadența mai mică de 1 an
AP114000 Reverse repo
AC120000 Valori mobiliare tranzacționate, din care:
AP121000 Titluri de stat cu scadența mai mare de 1 an
AP122000 Obligațiuni emise de administrația publică locală
AC123000 Obligațiuni corporative, din care:
AP123100 Obligațiuni corporative tranzacționate, cu garanția integrală a statului
AP123200 Obligațiuni corporative tranzacționate, fără garanția integrală a statului
AP123300 Obligațiuni corporative specializate în real estate
AC124000 Acțiuni, din care:
AC124100 Acțiuni tranzacționate, inclusiv cele specializate în real estate, din care:
AP124110 Acțiuni tranzacționate
AP124120 Acțiuni tranzacționate – specializate în real estate
AC124200 Acțiunile suspendate de la tranzacționare conform normei privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, inclusiv cele specializate în real estate, din care:
AP124210 Acțiunile suspendate de la tranzacționare conform normei privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private
AP124220 Acțiunile suspendate de la tranzacționare conform normei privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private – specializate în real estate
AC124300 Acțiuni retrase de la tranzacționare, inclusiv cele specializate în real estate, din care:
AP124310 Acțiuni retrase de la tranzacționare
AP124320 Acțiuni retrase de la tranzacționare – specializate în real estate
AC124400 Acțiuni aferente majorărilor de capital social, inclusiv cele specializate în real estate, din care:
AP124410 Acțiuni aferente majorărilor de capital social
AP124420 Acțiuni aferente majorărilor de capital social – specializate în real estate
AP124500 Drepturi
AP125000 Alte obligațiuni emise de organisme străine neguvernamentale (Investment Grade)
AC130000 Organisme de plasament colectiv, din care:
AC131000 Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, din care:
AP131100 Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare clasificate ca fiind monetare
AP131200 Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare clasificate ca fiind de obligațiuni
AP131300 Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, altele decât cele clasificate ca fiind monetare sau de obligațiuni
AP132000 OPCVM tranzacționabile – ETF
AP133000 Alte organisme de plasament colectiv – AOPC
AP134000 Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare specializate în real estate
AP135000 OPCVM tranzacționabile – ETF specializate în real estate
AP136000 Alte organisme de plasament colectiv – AOPC specializate în real estate
AP137000 Alte fonduri de investiții specializate în real estate
AC160000 Instrumente de acoperire a riscului, din care:
AP161100 Futures pentru acoperire risc valutar
AP161200 Futures pentru acoperire risc de dobândă
AP162100 Opțiuni pentru acoperire risc valutar
AP162200 Opțiuni pentru acoperire risc de dobândă
AP163100 Swap pentru acoperire risc valutar
AP163200 Swap pentru acoperire risc de dobândă
AP164100 Forward pentru acoperire risc valutar
AP164200 Forward pentru acoperire risc de dobândă
AP165100 Garanția/Marja/Colateralul constituit pentru contractele derivate pentru acoperire risc valutar
AP165200 Garanția/Marja/Colateralul constituite pentru contractele derivate pentru acoperire risc de dobândă
AC170000 Investiții private de capital – private equity, din care:
AP171000 Acțiuni
AP172000 Fonduri de private equity
AP173000 Obligațiuni
AC180000 Investiții în PPP/fonduri de infrastructură, din care:
AP181000 Acțiuni emise de societățile de proiect
AP182000 Obligațiuni emise de societățile de proiect
AP183000 Fonduri de investiții specializate în infrastructură
AP190000 Alte instrumente financiare
AP321300 Titluri de stat cu scadența mai mică de un an (state terțe)
AP321400 Titluri de stat cu scadența mai mare de un an (state terțe)
AP322000 Obligațiuni emise de administrația publică locală (state terțe)
AP400000 Obligațiuni BERD, BEI, BM
AC500000 Alte active, din care:
AC510000 Sume în tranzit, din care:
AP511000 Sume în tranzit la bănci
AP512000 Sume în tranzit la intermediari
AP520000 Sume în curs de rezolvare
AC530000 Sume în curs de decontare, din care:
AP531000 Dividende de încasat
AP532000 Principal și cupoane de încasat
AP533000 Alte sume
AP534000 Sume aferente decontării tranzacțiilor de cumpărare
AP535000 Sume aferente decontării tranzacțiilor de vânzare
AP630000 ETC
BC500000 Total obligații, din care: X
BC510000 Comisioane, din care: X
BP511000 Comision de administrare din activ net X
BP512000 Comision de depozitare și custodie X
BP513000 Comision de tranzacționare X
BP514000 Sume de regularizat X
BC520000 Taxe, din care: X
BP521000 Taxa de auditare X
BC530000 Obligații din decontări cu participanții, din care: X
BP531000 Transferuri X
BP532000 Decese X
BP533000 Invaliditate X
BP534000 Plata activ personal net ca urmare a deschiderii dreptului la pensie X
BP539000 Alte obligații de decontare cu participanții X
BP590000 Alte obligații X
GR Gradul de risc asociat fondului de pensii private (%) X X

(la 25-02-2020,
Situația activelor investite și a obligațiilor fondului de pensii a fost modificată de Punctele 3 și 4, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
 + 
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 2 (1)Anexa nr. 2 se completează de către administratorii de fonduri de pensii. (2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor investite și a obligațiilor fondului de pensii. (3)Câmpurile anexei nr. 2 se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumirea câmpului Descrierea câmpului
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului Codul entității raportoare, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Data evaluării Data la care se face evaluarea
5 Codul elementului Codurile elementelor de activ și de obligații
6 Denumirea elementului Denumirea elementului de activ/obligație
7 Valoare de achiziție (pentru elementele cu indicativul A) Pentru elementele cu indicativul A se completează „valoare de achiziție“. Se utilizează două poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Pentru instrumentele financiare exprimate în valută se utilizează cursul valutei respective de la data decontării acestora: a) pentru instrumentele cu venit fix, valoarea de achiziție reprezintă prețul brut de achiziție al acestora, preț care include dobânda aferentă perioadei cuprinse între ultima încasare a cuponului și data achiziției, conform documentelor de achiziție. Această valoare exprimată în lei nu se va modifica pe durata existenței în portofoliu a instrumentului cu venit fix, chiar dacă în perioadă se vor încasa cupoane pentru instrumentul respectiv; b) pentru depozitele bancare, valoarea de achiziție reprezintă valoarea de constituire a acestora, conform contractelor de depozit. Această valoare este exprimată în lei.
8 Suma plătită (pentru elementele cu indicativul B) Pentru elementele cu indicativul B se completează „suma plătită“ numai la data efectuării plății, cu contravaloarea efectivă a acesteia. Se utilizează două poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Această valoare este exprimată în lei. Pentru codul BP514000 se va completa cu suma regularizată, numai la data efectuării regularizării, cu contravaloarea acesteia. (Sumele plătite de administrator sunt trecute cu semnul minus „–“, iar sumele plătite de fond sunt trecute cu semnul plus „+“).
9 Valoarea actualizată (pentru elementele cu indicativul A)/Suma datorată (pentru elementele cu indicativul B) Pentru elementele cu indicativul A se completează „valoare actualizată“, iar pentru elementele cu indicativul B se completează „suma datorată“. Se utilizează două poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Aceste valori sunt exprimate în lei. Pentru codul BP514000 se va completa cu suma de regularizat. (Sumele datorate de administrator sunt trecute cu semnul minus „–“, iar sumele datorate de fond sunt trecute cu semnul plus „+“).
10 Suma în curs de decontare, net (+/–) (pentru elementele cu indicativul A) Pentru codul AP534000 se completează cu semnul minus pentru sumele aferente tranzacțiilor de cumpărare. Pentru codul AP535000 se completează cu semnul plus pentru sumele aferente tranzacțiilor de vânzare. Se completează pentru toate elementele de activ (cele care încep cu codul A, cu excepția celulelor marcate cu X. Se utilizează două poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul. Aceste valori sunt exprimate în lei. În cazul instrumentelor pentru acoperirea riscurilor cu data evaluării finale diferită de data decontării, în perioada dintre evaluarea finală și decontare nu vor mai fi reflectate pe coloana „Valoare actualizată“, ci vor fi reflectate pe coloana „Suma în curs de decontare“ în dreptul clasei instrumentelor de acoperire a riscurilor cu semnul plus pentru sumele de încasat sau cu semnul minus pentru sumele de plată. Reflectarea tranzacțiilor de schimb valutar cu data decontării diferită de data tranzacției se va efectua pe baza extrasului de cont și a ordinului de schimb valutar. Acestea se vor reflecta pe codul AP534000 pentru sumele de plată și pe codul AP535000 pentru sumele de încasat. Pentru codul AP111000 pe coloana „Sume în decontare“ se va reflecta valoarea netă a sumelor aflate în decontare aferente tranzacției de schimb valutar.
11 Gradul de risc Pentru „Gradul de risc asociat fondului de pensii private“, administratorul are obligația de a completa gradul de risc asociat fondului de pensii private, conform normei privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private. Această valoare se exprimă în procente, cu două poziții zecimale.

 + 
Raportare inițială (cod 1) (4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 2a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_ACTIVE_OBLIGATII_1_FFF_EEE.xml.p7s, unde: – YYYYMMDD reprezintă data evaluării elementelor de active, respectiv obligații, după caz; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform lit. a) se semnează electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă.c)Fișierul definit conform lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „ACTIVE_OBLIGATII“. (5)Anexa nr. 2 se întocmește și se transmite A.S.F. în a doua zi lucrătoare a săptămânii următoare celei pentru care se face raportarea, detaliat pentru fiecare zi calendaristică a săptămânii anterioare, inclusiv pentru zilele nelucrătoare. (6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 2. (7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.
 + 
Raportare rectificativă (cod 5) (8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. (9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 2 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel: a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei YYYYMMDD_ACTIVE_OBLIGATII_5_FFF_EEE.xml.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei YYYYMMDD_ACTIVE_OBLIGATII_5_FFF_EEE.rtf.p7s. (10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (8) determină respingerea raportării rectificative. (11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 2 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „ACTIVE_OBLIGATII“. (la 01-02-2020,
Anexa nr. 2 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 26 din 1 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 15 noiembrie 2019
)
 + 
Anexa nr. 3la normăSituația valorii activului netla data de ………..

Cod de comandă Cod entitate raportoare Cod depozitar Cod administrator Codul fondului Data transmiteriiraportului Data de evaluare Data anterioarădatei de evaluare Valoareactiv total
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col.6 Col. 7 Col. 8 Col. 9
Valoareactiv net Nr. unitățide fond Valoareaunitățiide fond Valoare activ total raportatăanterior Valoare activ net raportatăanterior Numărul deunități de fond raportat anterior Valoarea unității de fond raportatăanterior Variație procentuală a activului total
Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14 Col. 15 Col. 16 Col. 17
Variație procentualăa activuluinet Variație procentualăa număruluide unități de fond Variație procentualăa valorii unității de fond Variație în valoareabsolută aactivului total Variație în valoareabsolută aactivului net Variație în valoareabsolută anumărului de unitățide fond Variație în valoare absolută a valorii unității de fond
Col. 18 Col. 19 Col. 20 Col. 21 Col. 22 Col. 23 Col. 24

Instrucțiuni de completare a Anexei nr. 3(1)Anexa nr. 3 se completează de către administratorii de fonduri de pensii, pentru activitatea fiecărui fond de pensii și de către depozitarii fondurilor de pensii, în fiecare zi lucrătoare, folosind informațiile aferente zilei lucrătoare anterioare efectuării calculului.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a valorii activului net al fondului, respectiv al valorii unitare a activului net.(3)Câmpurile anexei nr. 3 se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumirea câmpului Descrierea câmpului
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori:1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Cod entitate raportoare Codul entității care face raportarea, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Cod depozitar Codul depozitarului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Cod administrator Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
5 Codul fondului Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat înRegistrul A.S.F.
6 Data transmiterii raportului Ziua lucrătoare în care s-a efectuat calculul și au fost transmise valorile astfel obținute.
7 Data de evaluare Data la care au fost valabile valorile folosite pentru evaluare/ziua lucrătoare în care au fost valabile valorile folosite în calcul.
8 Data anterioară datei de evaluare Ziua lucrătoare anterioară datei de evaluare.
9 Valoare activ total Valoare activ total al fondului. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
10 Valoare activ net Valoare activ net al fondului. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
11 Nr. unități de fond Număr de unități de fond. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
12 Valoarea unității de fond Valoarea unitară a activului net. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
13 Valoare activ total raportatăanterior Valoare activ total al fondului la data anterioară datei de evaluare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
14 Valoare activ net raportată anterior Valoare activ net al fondului la data anterioară datei de evaluare. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
15 Numărul de unități de fond raportat anterior Număr de unități de fond la data anterioară datei de evaluare. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
16 Valoarea unității de fond raportată anterior Valoarea unitară a activului net la data anterioară datei de evaluare. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
17 Variație procentuală a activului total Diferență exprimată procentual = 100*(Col.9/Col.13-1)Se exprimă procentual și se utilizează 4 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
18 Variație procentuală a activului net Diferență exprimată procentual = 100*(Col.10/Col.14-1) Se exprimă procentual și se utilizează 4 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
19 Variație procentuală a numărului de unități de fond Diferență exprimată procentual = 100*(Col.11/Col.15-1) Se exprimă procentual și se utilizează 4 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
20 Variație procentuală a valorii unității de fond Diferență exprimată procentual = 100*(Col.12/Col.16-1) Se exprimă procentual și se utilizează 4 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
21 Variație în valoare absolută a activului total Diferențe exprimate în valoare absolută = Col. 9 – Col. 13. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.
22 Variație în valoare absolută a activului net Diferențe exprimate în valoare absolută = Col. 10 – Col. 14. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.
23 Variație în valoare absolută a numărului de unități de fond Diferențe exprimate în valoare absolută = Col. 11 – Col. 15. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.
24 Variație în valoare absolută a valorii unității de fond Diferențe exprimate în valoare absolută = Col. 12 – Col. 16. Se utilizează 6 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.

Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 3.a)Fișierul este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_VAN_VUAN_1_FFF_EEE.xml.p7sunde:YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului;FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.;b)Fișierul definit conform punctului 4(a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5;c)Fișierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „VAN_VUAN”.(5)Anexa nr. 3 se întocmește zilnic și se transmite A.S.F.în ziua lucrătoare următoare celei pentru care se face raportarea.(6)Transmiterea anexei nr. 3 către A.S.F. se efectuează până la ora 15,30 a zilei de raportare.(7)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 3.(8)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.Raportare rectificativă (cod 5)(9)Orice raport transmis după termenul stabilit de depunere, se consideră raportare rectificativă.(10)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 3 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:YYYYMMDD_VAN_VUAN_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:YYYYMMDD_VAN_VUAN_5_FFF_EEE.rtf.p7s.(11)Lipsa oricărui fișier menționat la punctul (10) determină respingerea raportării rectificative.(12)Raportarea rectificativă pentru anexa 3 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „VAN_VUAN”, până la ora 17.00 a zilei de raportare. + 
Anexa nr. 4la normă
Situația detaliată a investițiilor la data de ……………………………..

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului Data evaluării Codul activului Denumirea activului Tipul acțiunii
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7

ISIN Simbolul pieței de evaluare/sursa evaluare CUI emitent Denumirea emitentului/contrapartidei Codul țării emitentului/ contrapartidei
Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12

Codul monedei în care este emis/evaluat activul Valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat Valoarea echivalentă în lei a activului Cantitatea Prețul unitar de evaluare Codul monedei în care este achiziționat activul
Col. 13 Col. 14 Col. 15 Col. 16 Col. 17 Col. 18

Valoarea totală de achiziție/constituire Valoarea nominală/marjă/colateral Dobândă curentă Rata dobânzii Data emisiunii
Col. 19 Col. 20 Col. 21 Col. 22 Col. 23

Data maturității Activul-suport Multiplicatorul Tipul contractului
Col. 24 Col. 25 Col. 26 Col. 27

Investment grade Ponderea aplicată activului (%) Valoarea activului ajustată cu valoarea derivatului Valoarea ajustată la risc Noționalul fondului
Col. 28 Col. 29 Col. 30 Col. 31 Col. 32

Cod monedă noțional fond Noțional contrapartidă Cod monedă noțional contrapartidă Noționalul schimbat la inițiere/ maturitate Obligații de plată fond conform contract derivat Obligații de plată contrapartidă conform contract derivat Tip decontare contracte derivate
Col. 33 Col. 34 Col. 35 Col. 36 Col. 37 Col. 38 Col. 39

 + 
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 4(1)Anexa nr. 4 se completează de către administratorii de fonduri de pensii pentru activitatea de investire a activelor fiecărui fond de pensii pentru toate codurile din anexa nr. 2 la normă care au valori de raportare. (2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor deținute de fiecare fond de pensii. (3)Câmpurile anexei nr. 4 se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumirea câmpului Descrierea câmpului
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului Codul entității raportoare, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Data evaluării Se va completa pentru toate codurile de activ cu data de referință a raportării.
5 Codul activului Se va completa pentru toate codurile de activ cu codul de activ conform anexei nr. 2 la normă.
6 Denumirea activului Se va completa pentru toate codurile de activ cu denumirea activului aferent codului de activ conform anexei nr. 2 la normă.
7 Tipul acțiunii Se va completa cu „C“ pentru tipul de acțiune ordinară/comună sau cu „P“ pentru tipul de acțiune preferențială. Se va completa pentru activele AP124110, AP124120, AP124210, AP124220, AP124310, AP124320, AP124410, AP124420, AP171000 (după caz), AP172000 (după caz), AP181000 (după caz), AP190000 (după caz).
8 ISIN Se va completa cu codul ISIN aferent instrumentului financiar. Se va completa pentru codurile de activ: AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP124110, AP124120, AP124210, AP124220, AP124310, AP124320, AP124410, AP124420, AP124500, AP125000, AP131100 (după caz)^1, AP131200 (după caz), AP131300 (după caz), AP132000, AP133000 (după caz), AP134000 (după caz), AP135000, AP136000 (după caz), AP137000 (după caz), AP171000 (după caz), AP172000 (după caz), AP 173000 (după caz), AP181000 (după caz), AP182000 (după caz), AP183000 (după caz), AP190000 (după caz), AP321300, AP321400, AP322000, AP400000, AP531000 (după caz), AP532000, AP533000 (după caz), AP534000 (după caz), AP535000 (după caz) și AP630000. ^1După caz – se completează dacă este aplicabil; în caz contrar, câmpul nu se completează. Se referă la toate situațiile în care în instrucțiunea de completare a anexei nr. 4 apare sintagma „după caz“.
9 Simbolul pieței de evaluare/sursa evaluării Simbolul pieței de la care se folosește prețul pentru evaluarea activelor. Simbolul MIC, conform Standardului ISO 10383 al pieței reglementate pe care este tranzacționat activul fondului. Pentru activele achiziționate în ofertă publică primară și care nu sunt încă admise la tranzacționare pe o piață reglementată se va completa cu IPO. Pentru activele evaluate conform cotațiilor furnizate de Bloomberg Finance L.P. se va completa cu BLMG. Pentru activele evaluate conform cotațiilor furnizate de Thomson Reuters S.A. se va completa cu REUT. Pentru activele evaluate în funcție de o cotație furnizată de o contrapartidă se va completa cu OTC. Câmpul simbol piață se va completa cu NA: a) în cazul în care prețul de pe bursă/de la furnizor este mai vechi de 180 de zile și prețul de achiziție mediu ponderat este mai mic decât ultimul preț folosit în evaluare sau b) în orice alt caz neprevăzut în situațiile anterioare. Se va completa pentru AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP124110, AP124120, AP124210, AP124220, AP124310, AP124320, AP124410, AP124420, AP124500, AP125000, AP132000, AP133000 (după caz), AP135000, AP136000 (după caz), AP137000 (după caz), AP161100, AP161200, AP162100 (după caz), AP 162200 (după caz), AP171000 (după caz), AP172000 (după caz), AP 173000 (după caz), AP181000 (după caz), AP182000 (după caz), AP183000 (după caz), AP190000 (după caz), AP321300, AP321400, AP322000, AP400000, AP630000 (după caz).
10 CUI emitent Se va completa cu codul de identificare fiscală din țara emitentului instrumentului financiar sau contrapartidei, după caz. Pentru activele AP111000, AP112000, AP511000 se va completa cu codul de identificare fiscală al sediului central al sucursalei bancare din țara respectivă. Pentru activele AP114000, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100, AP164200, AP165100 și AP165200 se va completa cu codul de identificare fiscală al contrapartidei cu care este încheiată tranzacția respectivă. Pentru activele AP131100, AP131200, AP131300, AP132000, AP133000, AP134000, AP135000, AP136000, AP137000, AP172000 (după caz), AP183000 (după caz), AP630000 se va completa cu codul de identificare fiscală al emitentului respectiv. Nu se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP533000, AP534000, AP535000. Pentru toate celelalte active se va completa cu codul de identificare fiscală al emitentului. În cazul AP520000 se va completa cu CUI al emitentului/contrapartidei.
11 Denumirea emitentului/ contrapartidei Se va completa cu denumirea emitentului sau a contrapartidei. Se vor aplica regulile de completare de la coloana „CUI emitent“ și se va completa cu denumirea emitentului sau a contrapartidei, după caz. Excepție fac activele AP131100, AP131200, AP131300, AP132000, AP133000, AP134000, AP135000, AP136000, AP137000, AP172000, AP183000, AP630000, pentru care se vor completa atât denumirea fondului, cât și denumirea emitentului respectiv sub formatul: „denumire fond/denumire emitent“.
12 Codul țării emitentului/ contrapartidei Se va completa cu codul ISO al țării în care este localizat sediul social al emitentului/contrapartidei, conform Alpha-2, Standardul ISO 3166-1. Pentru codul AP131100, AP131200, AP131300, AP132000, AP133000, AP134000, AP135000, AP136000, AP137000, AP172000, AP183000, AP630000 se va utiliza codul țării în care este localizat emitentul. Se va completa pentru toate activele, cu excepția AP161100, AP161200, AP400000, AP533000, AP534000, AP535000.
13 Codul monedei în care este emis/evaluat activul Se va completa cu codul monedei în care este emis/evaluat activul, conform Standardului ISO 4217. Se va completa pentru toate activele cu codul monedei în care este emis acel activ/încheiată acea tranzacție. Fac excepție activele care sunt tranzacționate pe mai multe piețe, unde se va trece codul monedei în care este evaluat activul, indiferent de moneda de achiziție.
14 Valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat Se va completa cu valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat. Se vor aplica regulile de la coloana nr. 13 „Codul monedei în care este emis/evaluat activul“. Se va completa pentru toate activele. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200 se va completa cu valoarea la zi a contractelor respective. Pentru activele AP165100 și AP 165200 se va completa cu valoarea la zi a garanției/marjei/colateralului constituite, inclusiv valoarea la zi a dobânzii acumulate.
15 Valoarea echivalentă în lei a activului Se va completa cu valoarea echivalentă în lei a coloanei „Valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat“, calculată conform prevederilor normelor privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private. Se va completa pentru toate activele.
16 Cantitatea Se va completa cu numărul de unități deținute din activul respectiv. Nu se va completa pentru activele AP111000, AP112000, AP114000, AP163100, AP163200, AP164100, AP164200, AP511000, AP512000, AP520000, AP531000, AP532000, AP533000, AP534000, AP535000.
17 Prețul unitar de evaluare Se va completa cu prețul de evaluare a activului în unitatea de monedă exprimată în coloana „Codul monedei în care este emis/evaluat activul“, pentru o unitate de măsură. Pentru instrumentele financiare cu venit fix se înscrie prețul net. Prețul net va fi trunchiat la 4 zecimale.
18 Codul monedei în care este achiziționat activul Se va completa cu codul monedei în care este achiziționat activul, conform Standardului ISO 4217, indiferent de codul monedei în care este evaluat acesta.
19 Valoarea totală de achiziție/ constituire Se va completa cu valoarea totală de achiziție/constituire a activului respectiv. Pentru activele AP112000, AP114000 se va completa cu valoarea de constituire. Pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP124110, AP124120, AP124210, AP124220, AP124310, AP124320, AP124410, AP124420, AP124500, AP125000, AP131100, AP131200, AP131300, AP132000, AP133000, AP134000, AP135000, AP136000, AP137000, AP171000, AP172000, AP 173000, AP181000, AP182000, AP183000, AP190000 (după caz), AP321300, AP321400, AP322000, AP400000 și AP630000 se va completa cu valoarea totală de achiziție. Pentru instrumentele achiziționate pe mai multe piețe, în monede diferite, se va completa cu echivalentul monetar în moneda de evaluare, la cursul oficial de la data achiziției.
20 Valoarea nominală/marjă/colateral Se va completa cu valoarea nominală a unei unități de activ sau cu valoarea totală a marjei/colateralului, după caz. Pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP124110, AP124120, AP124210, AP124220, AP124310, AP124320, AP124410, AP124420, AP125000, AP171000, AP172000 (după caz), AP 173000 (după caz), AP181000 (după caz), AP182000 (după caz), AP183000 (după caz), AP190000 (după caz), AP321300, AP321400, AP322000, AP400000 se va completa cu valoarea nominală a unei unități de activ. Pentru activele AP165100 și AP165200 se va completa cu valoarea garanției/marjei/colateralului constituite aferentă contrapărții respective. Pentru instrumentele tranzacționate pe mai multe piețe se va completata cu valoarea nominală corespunzătoare sursei de evaluare.
21 Dobândă curentă Se va completa cu valoarea dobânzii acumulate pentru activul respectiv. Pentru activele AP112000 și AP114000 se va completa cu valoarea dobânzii acumulate la zi minus orice sume primite ca dobândă în avans pentru activul respectiv. Pentru activele AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP125000, AP 173000, AP182000, AP190000 (după caz), AP321400, AP322000 și AP400000 se va completa cu valoarea dobânzii acumulate aferente cuponului curent. Pentru activele AP165100 și AP165200 se va completa cu valoarea la zi a dobânzii acumulate aferente soldului garanției/marjei/colateralului constituite, conform documentelor primite de la contraparte.
22 Rata dobânzii Se va completa cu rata dobânzii/cuponului aferente activului respectiv. Pentru activele AP112000 și AP114000 se va completa cu rata dobânzii aferente. Pentru activele AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123200, AP125000, AP 173000, AP182000, AP190000 (după caz), AP321400, AP322000, AP400000 se va completa cu cuponul activului respectiv. În cazul activelor cu rata dobânzii/cuponul variabil, se va trece valoarea efectivă a ratei dobânzii utilizate în calcularea dobânzii curente pentru data raportării.
23 Data emisiunii Se va completa cu data emisiunii activului respectiv. Pentru activele AP112000 se va completa cu data constituirii depozitului. Pentru activele AP114000 se va completa cu data încheierii acordului. Pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP125000, AP 173000, AP182000, AP321300, AP321400, AP322000 și AP400000 se va completa cu data inițială a emisiunii pentru activul respectiv. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200 se va completa cu data începerii contractului respectiv (inclusiv la achiziții ulterioare). Pentru activele AP165100 și AP165200 se va completa cu data ultimei actualizări a garanției/marjei/colateralului. Pentru activele AP531000 și AP532000 se va completa cu data de la care sunt recunoscute dividendele, respectiv cupoanele și principalul. Pentru activele AP190000, AP533000 se va completa după caz.
24 Data maturității Se va completa cu data maturității/scadenței activului respectiv. Pentru activele AP112000 se va completa cu data maturității depozitului. Pentru activele AP114000 se va completa cu data închiderii acordului. Pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP125000, AP 173000, AP182000, AP321300, AP321400, AP322000 și AP400000 se va completa cu data maturității activului. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200 se va completa cu data maturității contractului respectiv (inclusiv la achiziții ulterioare), data maturității reprezentând ultima zi în care contractul produce efecte, fără a lua în calcul eventualele zile necesare decontării. Pentru activele AP190000 se va completa după caz.
25 Activul-suport Se va completa cu ISIN-ul activului-suport. În cazul în care activul-suport nu are ISIN se va trece denumirea acestuia. Pentru activele AP114000 se va completa cu ISIN-ul titlurilor de stat acceptate drept colateral în cadrul acordului. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200 se va completa fie cu perechea valutară pentru care se încheie contractul, fie cu ISIN-ul activului-suport, iar pentru cazurile în care nu este aplicabil se va completa cu simbolul/denumirea activului-suport. Pentru activele AP190000, AP531000, AP532000 și AP533000 se va completa după caz.
26 Multiplicatorul Se va completa cu multiplicatorul activului-suport. Pentru activele AP114000 se va completa cu numărul de unități de activ-suport acceptate drept colateral în cadrul acordului. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100 și AP162200 se va completa cu numărul de unități de activ-suport aferente unui contract încheiat. Pentru activele AP190000 se va completa după caz.
27 Tipul contractului Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200. Pentru activele AP190000 se va completa după caz. Se va completa cu „C“ pentru pozițiile long (de cumpărare) și cu „V“ pentru pozițiile short (de vânzare). Pentru activele AP165100 și AP165200 se va completa cu MI pentru garanția/marja/colateralul inițială și cu MV pentru garanția/marja/colateralul variabilă.
28 Investment grade Se va completa cu „DA“ ori „NU“ în funcție de îndeplinirea condițiilor de investment grade prevăzute în normele privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private. Se va completa pentru activele AP111000 și AP112000 în funcție de îndeplinirea condițiilor de investment grade de instituția bancară unde este constituit activul; în cazul în care instituția bancară nu are rating de la nicio agenție de rating dintre cele prevăzute de normele privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, se va verifica și se va completa cu „DA“ sau cu „NU“ în funcție de ratingul societății-mamă a instituției de credit respective. Pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP125000, AP 173000 (după caz), AP182000 (după caz), AP321300, AP321400, AP322000 și AP400000 se va completa în funcție de îndeplinirea condițiilor de investment grade de activul respectiv; în cazul în care activul nu are rating de la nicio agenție de rating dintre cele prevăzute de normele privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, se va verifica și se va completa cu „DA“ sau cu „NU“ în funcție de ratingul emitentului activului. Pentru activele AP162100, AP162200 (după caz), AP163100, AP163200, AP164100, AP164200, AP165100 și AP165200 se va completa în funcție de îndeplinirea condițiilor de investment grade de instituția bancară ce acționează drept contrapartidă; în cazul în care instituția bancară nu are rating de la nicio agenție de rating dintre cele prevăzute de normele privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, se va verifica și se va completa cu „DA“ sau cu „NU“ în funcție de ratingul societății-mamă a instituției de credit respective. Pentru activele AP190000 se va completa după caz.
29 Ponderea aplicată activului (%) Se va completa cu gradul de ajustare al activului respectiv. Se va completa pentru toate activele, conform normei privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private.
30 Valoarea activului ajustată cu valoarea derivatului Se va completa cu valoarea în lei a activului cumulată cu valoarea instrumentului derivat (exclusiv valoarea marjei și/sau colateralului) pentru activele AP113000, AP121000, AP122000, AP123100, AP123200, AP123300, AP125000, AP321300, AP321400, AP322000, AP400000. Pentru toate celelalte active se va completa cu valoarea activului.
31 Valoarea ajustată la risc Se va completa cu valoarea ajustată în funcție de gradul de risc. Valoarea va fi obținută prin înmulțirea valorii din coloana „Valoarea activului ajustată cu valoarea derivatului“ cu ponderea din coloana „Ponderea aplicată activului“. Se va completa pentru toate activele.
32 Noționalul fondului Se va completa cu valoarea noțională folosită la calculul plăților în cadrul contractului financiar derivat. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP164100 și AP164200 se va completa cu valoarea noționalului aferent contractului derivat. Pentru activele AP163100 și AP163200 se va completa cu noționalul folosit la calculul plăților efectuate de fond în cadrul contractului.
33 Cod monedă noțional fond Se va completa cu codul monedei noționalului folosit la calculul plăților efectuate de fond în cadrul contractului, conform Standardului ISO 4217. Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200.
34 Noțional contrapartidă Se va completa cu valoarea noțională folosită la calculul plăților în cadrul contractului financiar derivat. Pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP164100 și AP164200 se va completa cu valoarea noționalului aferent contractului derivat. Pentru activele AP163100 și AP163200 se va completa cu noționalul folosit la calculul plăților efectuate de contrapartidă în cadrul contractului.
35 Cod monedă noțional contrapartidă Se va completa cu codul monedei noționalului folosit la calculul plăților efectuate de contrapartidă în cadrul contractului financiar derivat, conform Standardului ISO 4217. Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200.
36 Noționalul schimbat la inițiere/maturitate Se va completa cu „DD“ în cazul în care noționalul se schimbă între participanții la contract atât la inițierea contractului, cât și la maturitatea acestuia, se completează cu „ND“ în cazul în care noționalul se schimbă între participanții la contract doar la maturitate și se completează cu „NN“ în cazul în care noționalul nu se schimbă între participanții la contract nici la inițiere, nici la maturitate. Se va completa pentru activele AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200.
37 Obligații de plată fond conform contract derivat Se va completa cu cotația (curs valutar/rată dobândă) aplicată noționalului folosită la calculul plăților în cadrul contractului financiar derivat. Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP164100 și AP164200 cu cotația aferentă contractului. Se va completa pentru activele AP163100 și AP163200 cu cotația aplicată noționalului în baza căruia fondul de pensii private efectuează plățile.
38 Obligații de plată contra-partidă conform contract derivat Se va completa cu cotația (curs valutar/rată dobândă) aplicată noționalului folosită la calculul plăților în cadrul contractului financiar derivat. Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP164100 și AP164200 cu cotația aferentă contractului. Se va completa pentru activele AP163100 și AP163200 cu cotația aplicată noționalului în baza căruia contrapartida efectuează plățile.
39 Tip decontare contracte derivate Se va completa cu modalitatea de decontare a contractelor financiare derivate. Pentru contractele financiare derivate cu decontare în fonduri se va completa cu „F“, iar pentru contractele financiare derivate cu decontare cu livrare se va completa cu „L“. Se va completa pentru activele AP161100, AP161200, AP162100, AP162200, AP163100, AP163200, AP164100 și AP164200.

 + 
Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 4a)Fișierul este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_INVESTITII_DETALIAT_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde:– YYYYMMDD reprezintă data la care au fost evaluate activele raportate (ultima zi calendaristică a lunii pentru care a fost întocmit raportul);– FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișierul definit conform lit. a) se semnează electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă.c)Fișierul definit conform lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat, respectiv în folderul „INVESTITII_DETALIAT“.(5)Anexa nr. 4 se întocmește săptămânal și se transmite A.S.F. în a doua zi lucrătoare a săptămânii următoare celei pentru care se face raportarea, pentru ultima zi lucrătoare a săptămânii anterioare. În cazul în care ultima zi calendaristică a lunii nu corespunde cu ultima zi lucrătoare a săptămânii pentru care se realizează raportarea, se întocmește și pentru ultima zi calendaristică a lunii, transmiterea acesteia realizându-se în termen de 2 zile lucrătoare ale lunii următoare celei pentru care se face raportarea.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 4.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.
 + 
Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 4 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_INVESTITII_DETALIAT_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei YYYYMMDD_INVESTITII_DETALIAT_5_FFF_EEE.rtf.p7s.(10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (8) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 4 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „INVESTITII_DETALIAT“.(la 01-02-2020,
Anexa nr. 4 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 26 din 1 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 15 noiembrie 2019
)
 + 
Anexa nr. 5la normăAbrogată.(la 01-08-2016,
Anexa nr. 5 a fost abrogată de lit. b) a alin. (2) al art. II din REGULAMENTUL nr. 7 din 21 iulie 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 27 iulie 2016.
)
 + 
Anexa nr. 6la normăAbrogată.(la 01-08-2016,
Anexa nr. 6 a fost abrogată de lit. b) a alin. (2) al art. II din REGULAMENTUL nr. 7 din 21 iulie 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 27 iulie 2016.
)
 + 
Anexa nr. 7la normăFormular de nominalizare pentru persoanele responsabilela data ……..

Cod entitateraportoare Cod fond de pensii Cod anexăraportată Cod operațiune de nominalizare CNP Numele Prenumele
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7
Funcția Email Email CC Numărul detelefon Faxul Numărul de telefon mobil Data start
Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14

Instrucțiuni de completare a Anexei nr. 7(1)Anexa nr. 7 se completează de către:1.administratorii de fonduri de pensii;2.depozitarii fondurilor de pensii;3.brokerii de pensii;(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de notificare către A.S.F. a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.(3)Câmpurile Anexei nr. 7 se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Cod entitate raportoare Codul entității, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
2 Codul fondului de pensii Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat înRegistrul A.S.F. Se completează numai de către administrator sau depozitar.
3 Cod anexă raportată Codul anexei coincide cu numele său. De exemplu: TRANZACȚII_OTC. Pentru raportarea persoanelor care sunt responsabile cu publicarea de informații pe pagina de internet a administratorului, se utilizeazăcodul WEB.
4 Cod operațiune de nominalizare Se completează, după caz, cu următorul cod: 901 – nominalizare persoană care asigură conducerea activității pentru care se întocmește raportarea către A.S.F.; 902 – nominalizare înlocuitor pentru care asigură conducerea activității pentru care se întocmește raportarea către A.S.F.; 903 – nominalizare persoană responsabilă cu întocmirea și transmiterea raportărilor către A.S.F.;904 – nominalizare înlocuitor persoană responsabilă cu întocmirea și transmiterea raportărilor către A.S.F; 909 – definire cont de email centralizator (la acest cont vor fi transmise toate mesajele); 999 – alte nominalizări.
5 CNP Cod numeric personal sau cod unic de identificare în registrul național de evidență.
6 Numele Nume persoană
7 Prenumele Prenume persoană
8 Funcția Funcția deținută
9 Email Email care va fi folosit pentru notificarea persoaneide contact/persoanelor de contact. Se pot utiliza unasau mai multe adrese de email, separate prin virgulă.
10 Email CC Email CC. Poate fi o adresă de email sau o listă de adrese de email, separate prin virgulă.
11 Numărul de telefon Număr de telefon principal care va fi folosit pentru notificarea persoanei de contact. Poate fi o listă denumere de telefon, separate prin virgulă.
12 Fax-ul Număr de fax.
13 Numărul de telefon mobil Număr de telefon mobil.
14 Data start Data start de nominalizare. (Mandatul este valabil cuîncepere din "Data start", inclusiv.)

(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 7.a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_PERSOANE_RESPONSABILE_EEE.xml.p7sunde:– YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișierul definit conform punctului (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.c)Fișierul definit conform punctului (4) lit. a) semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „PERSOANE_RESPONSABILE”.(5)Prima raportare a anexei nr. 7 se transmite A.S.F. în termen de 2 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei norme. Entitățile prevăzute la punctul (1) transmit A.S.F. orice modificare a informațiilor cuprinse în anexa nr. 7 până la ora 15.30 a zilei lucrătoare următoare apariției acesteia, prin retransmiterea anexei, cu informații complete și actualizate referitoare la toate persoanele responsabile prevăzute la art. 5.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 7.(7)SIR transmite automat mesaje persoanele responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente. + 
Anexa nr. 8la normăBalanța de verificare analitică a conturilor contabilela data ………

Codul decomandă Codul administratorului Codul fondului Data evaluării Tipul planuluide conturi Simbolulcontului Denumireacontului
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7
Soldurile inițiale Totalul sumelorprecedente Rulajele lunii curente Totalul sumelor Soldurile finale
Debit Credit Debit Credit Debit Credit Debit Credit Debit Credit
Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13 Col. 14 Col. 15 Col. 16 Col. 17

Instrucțiuni de completare a Anexei nr. 8(1)Anexa nr. 8 se completează de către administratorii fondurilor de pensii, pentru propria activitate și pentru activitatea fiecărui fond de pensii.

(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a balanței de verificare a conturilor contabile.(3)Câmpurile Anexei nr. 8 se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori:1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă
2 Codul administratorului Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat înRegistrul A.S.F.
4 Data evaluării Data pentru care se întocmește balanța.
5 Tipul planului de conturi Tipul planului de conturi (SAP, SAA, SAI, FND).
6 Simbolul contului Simbolul contului conform planului de conturi prevăzut de reglementările contabile din sistemul de pensii.
7 Denumirea contului Denumirea contului contabil, conform reglementărilor contabile în vigoare.
8 Soldurile inițiale Valoarea soldului inițial debitor/creditor la 01 ianuarie anul N, unde N reprezintă anul de raportare.Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.
9 Totalul sumelor precedente Valoarea total sume precedente debitor/creditor, inclusiv soldurile inițiale. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
10 Rulajele lunii curente Valoarea rulajului curent debitor/creditor. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
11 Totalul sumelor Valoarea totală a sumelor debitor/creditor. Totalul sumelor include și soldurile inițiale. Totalul sumelor = Totalul sumelor precedente + Rulajele luniicurente. Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator se folosește punctul.
12 Soldurile finale Valoarea soldului final al contului debitor/creditor.Se utilizează 2 poziții zecimale, iar ca separator sefolosește punctul.

Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 8a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:a1.pentru activitatea proprie a administratorilor:YYYYMMDD_BALANTA_ADMIN_1_EEE.xml.p7sa2.pentru activitatea fondurilor de pensii private:YYYYMMDD_BALANTA_FOND_1_EEE_FFF.xml.p7sunde:– YYYYMMDD reprezintă ultima zi calendaristică a lunii pentru care se întocmește raportul;– FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.b)Fișiere menționate la pct. (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.c)Încărcarea în sistem se face astfel:c1.Fișierul YYYYMMDD_BALANTA_ADMIN_1_EEE.xml.p7s semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "BALANTA_ADMIN".c2.Fișierul YYYYMMDD_BALANTA_FOND_1_EEE_FFF.xml.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "BALANTA_FOND".

(5)Anexa nr. 8 se întocmește și se transmite astfel:a)Lunar, administratorul întocmește pentru activitatea fiecărui fond de pensii facultative balanța contabilă de verificare analitică, conform anexei nr. 8. Anexa nr. 8 se transmite A.S.F., până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face raportarea.b)Lunar, administratorul întocmește pentru activitatea proprie balanța contabilă de verificare analitică, până la data de 25 ale lunii următoare celei pentru care se realizează, în formatul prevăzut în anexa nr. 8. Anexa nr. 8 se transmite A.S.F. pentru lunile iunie și decembrie, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face raportarea.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 8.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.Pentru a putea fi procesate, este obligatorie respectarea planului de conturi aplicabil (existența conturilor în planul de conturi) și respectarea funcției conturilor din planul de conturi aplicabil. Nerespectarea acestor principii de bază, conduce la imposibilitatea procesării informațiilor transmise prin Anexa nr. 8.Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere, se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 8 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:a1.pentru activitatea proprie a administratorilor:YYYYMMDD_BALANTA_ADMIN_5_EEE.xml.p7sa2.pentru activitatea fondurilor de pensii private:YYYYMMDD_BALANTA_FOND_5_EEE_FFF.xml.p7sb)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, inclusiv înregistrările contabile de corecție care s-au efectuat, denumit conform sintaxei:b1.pentru activitatea proprie a administratorilor:YYYYMMDD_BALANTA_ADMIN_5_EEE.rtf.p7sb2.pentru activitatea fondurilor de pensii private:YYYYMMDD_BALANTA_FOND_5_EEE_FFF.rtf.p7s(10)Lipsa oricărui fișier menționat la punctul (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 8 se încarcă în SIR, în folderul dedicat ” BALANTA_ADMIN”, respectiv „BALANTA_FOND”. + 
Anexa nr. 9la normăSituația activelor care acoperă provizionul tehnicla data de…………..

Codul decomandă Codul entității raportoare Codul adminis- tratorului Codul fondu-lui Anul Luna Data evaluării Denumire a activu-lui ISIN Simbol piață evaluare/sursă evaluare CUI emitent Denumirea emitentului/contra- partidei Codul țării emitentului/contra- partidei
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12 Col. 13
Codul monedei în care este emis/evaluat activul Valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat Valoarea echivalentăîn lei a activului Cantitatea Prețul unitar de evaluare Codul monedeiîn careeste achizi-ționat Valoarea totală de achiziție/ constituire Valoareanominală Dobândăcurentă Rata dobânzii Data emisiunii Data maturității
Col. 14 Col. 15 Col. 16 Col. 17 Col. 18 Col. 19 Col. 20 Col. 21 Col. 22 Col. 23 Col. 24 Col. 25

Instrucțiuni de completare a Anexei nr. 9(1)Anexa nr. 9 se completează de către depozitarii fondurilor de pensii.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare electronică a activității de custodie și evidență a activelor care acoperă provizionul tehnic.(3)Câmpurile anexei nr. 9 se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumirea câmpului Descrierea câmpului
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori:1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul entității raportoare Codul entității raportoare, așa cum este înregistratăîn Registrul A.S.F.
3 Codul administratorului Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Codul fondului Codul fondului, așa cum este înregistrat în RegistrulA.S.F.
5 Anul Anul pentru care se face raportarea.
6 Luna Luna pentru care se face raportarea.
7 Data evaluării Se va completa pentru toate codurile de activ cu datade referință a raportării.
8 Denumirea activului Se va completa pentru toate codurile de activ cu denumirea activului.
9 ISIN Se va completa cu codul ISIN aferent instrumentului financiar.
10 Simbol piață evaluare/sursă evaluare Simbolul pieței de la care se folosește prețul pentruevaluarea activelor. Simbolul MIC, conform Standardului ISO 10383 al pieței reglementate pe careeste tranzacționat activul fondului. Pentru activele achiziționate în ofertă publică primară și care nu sunt încă tranzacționate se va completa cu IPO. Pentru activele evaluate conform cotațiilor furnizate de Bloomberg Finance L.P. se va completa cu BLMG. Pentru activele evaluate conform cotațiilor furnizate de Thomson Reuters S.A se va completa cu REUT. Pentru activele evaluate în funcțiede o cotație furnizată de o contrapartidă se va completa cu OTC. Câmpul simbol piață se va completa cu N/A: a) în cazul în care prețul de pe bursă/de la furnizor este mai vechi de 180 de zile și prețul de achiziție mediuponderat este mai mic decât ultimul preț folosit în evaluare sau b) în orice alt caz neprevăzut în situațiile anterioare.
11 CUI emitent Se va completa cu codul de identificare fiscală din țara emitentului instrumentului financiar.
12 Denumirea emitentului/ contrapartidei Se va completa cu denumirea emitentului sau a contrapartidei. Se vor aplica regulile de completare de la coloana "cui_emitent" și se va completa cu denumirea emitentului.
13 Codul țării emitentului Se va completa cu codul ISO al țării în care este localizat sediul social al emitentului, conform Alpha-2, Standardul ISO 3166-1.
14 Codul monedei în care este emis/evaluat activul Se va completa cu codul monedei în care este emis/ evaluat activul, conform Standardului ISO 4217. Se vacompleta pentru toate activele cu codul monedei în care este emis acel activ/încheiată acea tranzacție. Fac excepție activele care sunt tranzacționate pe maimulte piețe, unde se va trece codul monedei în care este evaluat activul, indiferent de moneda de achiziție.
15 Valoarea la zi a activului înmoneda în care acesta este emis/evaluat Se va completa cu valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat. Se vor aplica regulile de la coloana nr. 13 "Codul monedei în care este emis/evaluat activul". Se va completa pentru toate activele.
16 Valoarea echivalentă în lei aactivului Se va completa cu valoarea echivalentă în lei a coloanei "Valoarea la zi a activului în moneda în care acesta este emis/evaluat", calculată conform prevederilor normelor privind investirea și evaluareaactivelor fondurilor de pensii private.
17 Cantitatea Se va completa cu numărul de unități deținute din activul respectiv.
18 Prețul unitar de evaluare Se va completa cu prețul de evaluare a activului în unitatea de monedă exprimată în coloana "Codul monedei în care este emis/evaluat activul", pentru o unitate de măsură. Pentru instrumentele financiare cuvenit fix se înscrie prețul net.
19 Codul monedei în care este achiziționat activul Se va completa cu codul monedei în care este achiziționat activul, conform Standardului ISO 4217, indiferent de codul monedei în care este evaluat acesta.
20 Valoarea totală de achiziție/constituire Se va completa cu valoarea totală de achiziție/ constituire a activului respectiv.
21 Valoarea nominală Se va completa cu valoarea nominală a unei unități deactiv.
22 Dobândă curentă Se va completa cu valoarea dobânzii acumulate pentru activul respectiv.
23 Rata dobânzii Se va completa cu rata dobânzii/cuponului aferente activului respectiv.
24 Data emisiunii Se va completa cu data emisiunii activului respectiv.
25 Data maturității Se va completa cu data maturității/scadenței activului respectiv.

Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 9a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxăYYYMMDD_ACTIVE_PROVIZION_1_DDD.xml.p7sunde:– YYYYMMDD reprezintă ultima zi calendaristică a lunii pentru care se întocmește raportul, aceeași cu data evaluării activelor;– DDD reprezintă codul depozitarului înregistrat în Registrul A.S.F.;b)Fișierul definit conform punctului (4) lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.c)Fișierul definit conform punctului (4) lit. a) semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „ACTIVE_PROVIZION”.(5)Anexa nr. 9 se întocmește lunar și se transmite A.S.F. în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, pentru ultima zi calendaristică a lunii anterioare.(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 9.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere, se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 9 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:YYYMMDD_ACTIVE_PROVIZION_5_DDD.xml.p7sb)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:YYYMMDD_ACTIVE_PROVIZION_5_DDD.rtf.p7s(10)Lipsa oricărui fișier menționat la punctul (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 9 se încarcă în folderul dedicat "ACTIVE_PROVIZION". + 
Anexa nr. 10la normăInformarea anuală a participantuluila data de 31 decembrie……………Nr. de înregistrare ……….I.Datele de identificare ale participantuluiNumele și prenumele ………. CNP ………. BI/CI Seria ………. Numărul ……….Adresa de domiciliu ………. Adresa de corespondență ……….Adresa de e-mail: ……….Numele fondului de pensii ……….Seria și numărul actului individual de aderare ………. Data actului individual de aderare ……….II.Informații generale cu privire la activul personal al participantului la 31 decembrie N(a)număr de unități de fond acumulate în contul individual ……….(b)valoarea unitară a activului net ……….(c)valoarea activului personal al participantului (a) x (b) ……….III.Informații detaliate cu privire la activul personal al participantului

Luna Contribuțiaplătită Contribuțianetă convertită în unități de fond Numărul deunități fond alocate/ lună Numărul de unități fond cumulat, la sfârșitullunii
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5
Sold precedent la 31.12. N-1 X
Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
Sold final la 31.12. N X

IV.Informații cu privire la administratorul fondului de pensiia)Fondul de pensii …….. este administrat de ………., al cărui capital social este în valoare de ………. Activele fondului de pensii sunt depozitate de către ………. Auditorul fondului de pensii este ……….b)Numele și prenumele/denumirea acționarilor care dețin mai mult de 5% din totalul acțiunilor administratorului și procentul deținut de aceștia.c)Numele și prenumele administratorilor, directorilor, respectiv ale membrilor consiliului de supraveghere sau ai directoratului.d)Date de contact ale administratorului (telefon, fax, email etc.): ……….e)Alte informații suplimentare puteți obține accesând site-ul ……….

Data ../../…. Numele și prenumele……….. Funcția………………….. Semnătura…………………

Instrucțiuni de completare și de transmitere a Anexei nr. 10 + 

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Nr. de înregistrare Numărul de înregistrare emis de administrator în conformitate cu norma privind organizarea activitățiide arhivă la administratorii fondurilor de pensii private.
2 Datele de identificare ale participantului – datele de identificare ale participantului care a aderat la un fond de pensii, conform documentelor de identitate: numele și prenumele, adresa de domiciliu, CNP, la care vor fi vizibile, în cadrul documentului de informare anuală a participanților, numai ultimele 6 cifre, seria și numărul BI/CI; – adresa de corespondență, adresa de e-mail; – numele fondului de pensii la care este participant; – seria și numărul actului individual de aderare; – data actului individual de aderare; – data semnării acestui act.
3 Informații generale cu privire la activul personal al participantului la 31 decembrie N – numărul total de unități de fond acumulate în contul individual la data de 31 decembrie anul N; este exprimată în unități de fond, cu 6 zecimale. – valoarea unitară a activului net la 31 decembrie N (VUAN); este exprimată în unități de fond, cu 6 zecimale; – valoarea activului personal al participantului la 31 decembrie N = numărul total de unități de fond acumulate în contul individual la data de 31 decembrie N x valoarea unitară a activului net la 31 decembrie N; este exprimată în lei, cu 2 zecimale.
4 Informații detaliate cu privire la activul personal al participantului – contribuția plătită în contul fondului de pensii aferentă participantului, conform documentelor justificative; este exprimată în lei, cu 2 zecimale; – contribuția netă convertită în unități de fond reprezintă suma de bani netă convertită în unități defond; este exprimată în lei, cu 2 zecimale; – numărul de unități fond alocate/lună rezultat după operațiunea de convertire a contribuției nete care aufost emise în contul individual al participantului; este exprimată în unități de fond, cu 6 zecimale; – numărul de unități fond cumulat, la sfârșitul lunii, existent în contul individual al participantului; este exprimată în unități de fond, cu 6 zecimale; – N reprezintă anul; – celulele marcate cu "x" nu se completează.
5 Informații cu privire la administratorul fondului de pensii a) Fondul de pensii _(denumirea fondului de pensii)_ este administrat de _(denumirea administratorului), al cărui capital social este în valoare de _(suma capitalului social la data 31 decembrie N)_. Activelefondului de pensii sunt depozitate de către _(denumirea depozitarului la data 31 decembrie N)_. Auditorul fondului de pensii este _(denumirea auditorului care a auditat fondul depensii la data 31 decembrie N)_. b) Numele și prenumele/denumirea acționarilor care dețin mai mult de 5% din totalul acțiunilor administratorului și procentul deținut de aceștia, c) Numele și prenumele administratorilor, directorilor, respectiv ale membrilor consiliului de supraveghere sau ai directoratului, d) Date de contact ale administratorului: Adresa de e-mail, telefon, fax unde participantul poate adresa întrebări, clarificări cu privire la situația contului său. e) Informații suplimentare (site-ul administratorului).
6 Instrucțiuni de transmitere 1. Acest document se transmite tuturor persoanelor care au calitatea de participant, în format fizic sau prin mijloace electronice. 2. Responsabilitatea legală referitoare la informarea participanților, precum și la conținutul informării revine administratorului. Obligația de informare anuală a participanților se realizează prin elaborarea informărilor și transmiterea acestora către participanți. 3. Administratorul are obligația de a realiza, verifica și autoriza conținutul informărilor anuale pentru participanți. 4. Transmiterea efectivă a informărilor anuale în format fizic către participanți (introducerea în plicuri, timbrarea, individualizarea scrisorilor pentru fiecare participant în parte, precum și alte activități conexe) poate fi realizată prin intermediul unor furnizori autorizați de servicii poștale. 5. Transmiterea informărilor anuale prin mijloace electronice poate fi realizată doar către participanții care și-au exprimat această opțiune. Transmiterea informării anuale prin mijloace electronice poate fi efectuată de către administrator sau prin intermediul unor furnizori de servicii. 6. În situația în care transmiterea informărilor anuale se face prin intermediul serviciilor poștale, administratorul are obligația de a indica într-un proces-verbal încheiat cu persoana juridică ce prestează servicii poștale cel puțin următoarele informații: a) județul și localitatea; b) numărul de plicuri; c) numele complet al fiecărui participant/destinatar în parte. 7. În situația în care transmiterea informărilor anuale se face prin mijloace electronice, administratorul are obligația de a indica într-un proces-verbal încheiat cu persoana juridică ce prestează servicii următoarele informații: a) adresa de e-mail/numărul de telefon/alte mijloace electronice prin care se transmite informarea; b) numărul de informări transmise prin mijloace electronice; c) numele complet al fiecărui participant. 8. Comunicarea informării anuale se face în termenul prevăzut de prezenta normă. 9. În situația informărilor returnate ca urmare a adreselor incomplete sau necorespunzătoare, administratorul are obligația de a le arhiva până la următoarea informare a participanților, constituind mijloc de probă în cazul controalelor efectuate de A.S.F.

(la 13-08-2020,
Numărul curent 6 din Instrucțiunile de completare și de transmitere a Anexei nr. 10 a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din NORMA nr. 32 din 5 august 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 13 august 2020
)

 + 
Anexa nr. 11la normăAdministrator fond ……………………………………………. Cod administrator ………………………… Fond de pensii ………………………….… Cod fond ………………………………….
Raport actuarial pentru anul ……………..
1.Certificat actuarial, care va cuprinde: a)valoarea calculată a provizionului tehnic; b)opinia actuarului cu privire la adecvarea valorii calculate a provizionului tehnic; c)opinia actuarului cu privire la respectarea prevederilor legale, în vigoare, în calculul provizionului tehnic. 2.Prezentarea datelor statistice utilizate în calcul și a surselor emitente, care va cuprinde: a)tabelele biometrice: (i)mortalitate;(ii)invaliditate;b)alte date statistice utilizate în calcul. 3.Descrierea succintă a garanțiilor schemei de pensii private pentru care s-a efectuat calculul 4.Prezentarea activelor care constituie provizionul tehnic, care va cuprinde: a)descrierea succintă a metodei de evaluare; b)structura-țintă a portofoliului urmărită de administrator, pe tip de instrument și piață (RO, SEE, state terțe); c)ponderea valorii activelor denominate în altă monedă decât cea națională, în totalul valorii portofoliului: (i)pe fiecare monedă în parte;(ii)total monedă străină.


Întocmit
…………………………

Instrucțiuni de completare a anexei nr. 11
1.Anexa nr. 11 se întocmește de către administratorii de fonduri de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activității de actuariat. 3.Fișierul se denumește după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_RAPORT_ACTUARIAL_FFF.pdf.p7s,unde: – YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F. 4.Fișierul denumit YYYYMMDD_RAPORT_ACTUARIAL_FFF.pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. 5.Fișierul YYYYMMDD_RAPORT_ACTUARIAL_FFF.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „RAPORT_ACTUARIAL“. 6.Anexa nr. 11 se întocmește anual și se transmite A.S.F. până la data de 31 ianuarie a anului următor celui pentru care se face raportarea.Raportare rectificativă 7.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 8.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 11 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format pdf editabil cu conținutul corect (rectificat), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_ACTUARIAL_5 _FFF.pdf.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_ACTUARIAL_5 _FFF.rtf.p7s. 9.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 8 determină respingerea raportării rectificative. 10.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 11 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „RAPORT_ACTUARIAL.“(la 01-04-2018,
Anexa nr. 11 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 12la normăAdministrator de fond ……………………………………………………….Cod administrator …………………………………………………………….Fond de pensii …………………………………………………………………Cod fond …………………………………………………………………………Depozitar ………………………………………………………………………..Cod depozitar ………………………………………………………………….
Structura portofoliului de investiții
la data de …………………………………

Portofoliul de instrumente financiare Valoarea actualizată (în lei)
Col. 1 Col. 2
1. Instrumente ale pieței monetare, din care:
a) Conturi curente
b) Depozite în lei și valută convertibilă
c) Titluri de stat cu scadența mai mică de 1 an
2. Valori mobiliare tranzacționate, din care:
a) Titluri de stat cu scadența mai mare de 1 an
b) Obligațiuni emise de administrația publică locală
c) Obligațiuni corporative tranzacționate
d) Acțiuni
e) Obligațiuni BERD, BEI, BM
f) Alte obligațiuni emise de organisme străine neguvernamentale (investment grade)
3. OPCVM
4. Instrumente de acoperire a riscului, din care:
a) Futures
b) Options
c) Swaps
d) Forward
5. Private equity, din care:
a) Acțiuni la societăți
b) Participații la fonduri de investiții private de capital
c) Obligațiuni
6. Real estate, din care:
a) Valori mobiliare emise de societăți
b) Valori mobiliare emise de fonduri
7. Investiții în infrastructură, din care:
a) Acțiuni și obligațiuni emise de societăți de proiect
b) Fonduri de investiții specializate în infrastructură
8. Alte instrumente financiare

(la 01-02-2020,
Anexa nr. 12 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 26 din 1 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 15 noiembrie 2019
)

 + 
Anexa nr. 13la normăAdministrator de fond …………………..
Plan de audit intern pentru anul ………………..

Nr. crt. Tema misiunii de audit Activitatea de administrare supusă auditării Obiectivele misiunii de audit Perioada supusă auditării interne
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5

Departamentul/Direcția/Serviciul auditat Perioada desfășurării misiunii de audit Activități planificate Resurse umane alocate
Col. 6 Col. 7 Col. 8 Col. 9


Instrucțiuni de completare a anexei nr. 13
1.

Anexa nr. 13 se întocmește de către persoana care conduce activitatea de audit intern a administratorului fondului de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activității de audit intern. 3.Anual, persoana care conduce activitatea de audit intern are obligația de a întocmi un plan de audit intern unic din care să reiasă obiectivele, termenele și frecvența misiunilor de audit intern, precum și activitățile care se desfășoară la nivelul fiecărui fond de pensii. 4.Fișierul se denumește după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_PLAN_AUDIT_EEE.pdf.p7s, unde: – YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. 5.Fișierul denumit YYYYMMDD_PLAN_AUDIT_EEE.pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. 6.Fișierul YYYYMMDD_PLAN_AUDIT_EEE.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „PLAN_AUDIT“. 7.Anexa nr. 13 se întocmește anual și se transmite A.S.F. până la data de 31 ianuarie a anului pentru care urmează a se efectua misiunile de audit intern.(la 01-04-2018,
Anexa nr. 13 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 14la normăAdministrator de fond ………………..
Raport de audit intern pentru semestrul anul …………..
Raportul de audit intern se întocmește conform normei privind controlul intern, auditul intern și administrarea riscurilor în sistemul de pensii private.
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 14
Raportare inițială 1.Anexa nr. 14 se întocmește de către persoana care conduce activitatea de audit intern a administratorului de fonduri de pensii facultative. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activității de audit intern. 3.Semestrial persoana care conduce activitatea de audit intern are obligația de a întocmi un raport privind misiunile de audit intern desfășurate, din care să reiasă constatările și recomandările acestuia. Raportul unic la nivelul administratorului de pensii facultative va prezenta detaliat misiunile de audit intern desfășurate atât la nivelul administratorului, cât și la nivelul fiecărui fond de pensii facultative, conform actelor normative aplicabile. 4.Fișierul se denumește după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_RAPORT_AUDIT_1_FFF_EEE.pdf.p7s, unde: – YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului; – FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. 5.Fișierul denumit YYYYMMDD_RAPORT_AUDIT_1_FFF_EEE.pdf.p7s se întocmește în format editabil și se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.6.Fișierul YYYYMMDD_RAPORT_AUDIT_1_FFF_EEE.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „RAPORT_AUDIT“. 7.Anexa nr. 14 se întocmește semestrial și se transmite A.S.F., până la finalul lunii august a anului în curs pentru raportarea aferentă semestrului I, respectiv până la finalul lunii februarie a anului următor pentru raportarea aferentă semestrului II.Raportare rectificativă 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 14 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format pdf editabil cu conținutul corect (rectificat), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_AUDIT_5 _FFF_EEE.pdf.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_AUDIT_5 _FFF_EEE.rtf.p7s. 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 9 determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 14 se încarcă în SIR, în folderul dedicat RAPORT_AUDIT. (la 01-04-2018,
Anexa nr. 14 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 15la normăAdministrator de fond ………………..
Raport de control intern pentru semestrul ………… anul ……….
Raportul de control intern se întocmește conform normei privind controlul intern, auditul intern și administrarea riscurilor în sistemul de pensii private.
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 15
Raportare inițială 1.Anexa nr. 15 se întocmește de către persoana care conduce activitatea de control intern al administratorului. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activității de control intern. 3.Semestrial, persoana care conduce activitatea de control intern are obligația de a întocmi un raport privind acțiunile de control intern desfășurate. Raportul unic la nivelul administratorului de pensii facultative va prezenta detaliat acțiunile de control intern desfășurate atât la nivelul administratorului, cât și la nivelul fiecărui fond de pensii facultative, conform actelor normative aplicabile. 4.Fișierul se denumește după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_RAPORT_CONTROL_1_EEE.pdf.p7s, unde: – YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. 5.Fișierul denumit YYYYMMDD_RAPORT_CONTROL_1_EEE.pdf.p7s se întocmește în format editabil și se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. 6.Fișierul YYYYMMDD_RAPORT_CONTROL_1_EEE.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „RAPORT_CONTROL“. 7.Anexa nr. 15 se întocmește semestrial și se transmite A.S.F. până la finalul lunii august a anului în curs pentru raportarea aferentă semestrului I, respectiv până la finalul lunii februarie a anului următor pentru raportarea aferentă semestrului II.Raportare rectificativă 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 15 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format pdf editabil cu conținutul corect (rectificat), denumit conform sintaxei:YYYYMMDD_RAPORT_CONTROL_5 _EEE.pdf.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_CONTROL_5 _EEE.rtf.p7s. 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 9 determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 15 se încarcă în SIR, în folderul dedicat RAPORT_CONTROL. (la 01-04-2018,
Anexa nr. 15 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 16la normăAdministrator de fond …………………
Raport de risc pentru semestrul ………… anul ………..
Raportul de risc se întocmește conform normei privind controlul intern, auditul intern și administrarea riscurilor în sistemul de pensii private.
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 16
Raportare inițială 1.Anexa nr. 16 se întocmește de către persoana care conduce activitatea de administrare a riscurilor. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activității de administrare a riscurilor. 3.Semestrial, persoana care conduce activitatea de administrare a riscurilor are obligația de a întocmi un raport de risc unic la nivelul administratorului de pensii facultative cuprinzând activitățile de administrare a riscurilor desfășurate atât la nivelul administratorului, cât și la nivelul fiecărui fond de pensii facultative, conform actelor normative aplicabile. 4.Fișierul se denumește după următoarea sintaxă: YYYYMMDD_RAPORT_RISC_1_EEE.pdf.p7s, unde: – YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. 5.Fișierul denumit YYYYMMDD_RAPORT_RISC_1_EEE.pdf.p7s se întocmește în format editabil și se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5. 6.Fișierul YYYYMMDD_RAPORT_RISC_1_EEE.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „RAPORT_RISC“. 7.Anexa nr. 16 se întocmește semestrial și se transmite A.S.F. până la finalul lunii august a anului în curs pentru raportarea aferentă semestrului I, respectiv până la finalul lunii februarie a anului următor pentru raportarea aferentă semestrului II.Raportare rectificativă 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 16 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format pdf editabil cu conținutul corect (rectificat), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_RISC_5 _EEE.pdf.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_RAPORT_RISC_5 _EEE.rtf.p7s. 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 9 determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 16 se încarcă în SIR, în folderul dedicat RAPORT_RISC.(la 01-04-2018,
Anexa nr. 16 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)
 + 
Anexa nr. 17la normăRata de rentabilitatepentru trimestrul………… anul………..

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului Data de referință Rata rentabilitate
Col. 1 Col 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5

Instrucțiuni de completare a Anexei nr. 17(1)Anexa nr. 17 se întocmește de către administrator.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a ratei de rentabilitate.(3)Câmpurile anexei nr. 17 se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori:1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului Codul administratorului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului de pensii, așa cum este înregistrat înRegistrul A.S.F.
4 Data de referință Ultima zi lucrătoare a trimestrului pentru care se face raportarea.
5 Rata rentabilitate Rata de rentabilitate calculată și raportată cu 6 zecimale, conform actelor normative aplicabile.

Raportare inițială (cod 1)

(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 17a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_RAPORT_RENTABILITATE_1_EEE.xml.p7sunde:– YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.(5)Fișierul denumit YYYYMMDD_RAPORT_RENTABILITATE_1_EEE.xml.p7s se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5.(6)Fișierul YYYYMMDD_RAPORT_RENTABILITATE_1_EEE.xml.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "RAPORT_RENTABILITATE".(7)Administratorul calculează și raportează trimestrial A.S.F. rata de rentabilitate a fondului de pensii facultative, în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru.(la 25-02-2020,
Punctul (7) de la Instrucțiunile de completare a Anexei nr. 17 a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 17 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:YYYYMMDD_RAPORT_RENTABILITATE_5_EEE.xml.p7sb)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:YYYYMMDD_RAPORT_RENTABILITATE_5_EEE.rtf.p7s(10)Lipsa oricărui fișier menționat la punctului (9) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 17 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „RAPORT_RENTABILITATE”.
 + 
Anexa nr. 18la normă
Situația tranzacțiilor OTC
la data de ……………………………………

Codul de comandă Codul administratorului Codul fondului Anul Luna Data raportului Data tranzacției Data decontării tranzacției Codul activului tranzacționat Denumirea activului tranzacționat CUI emitent Denumirea emitentului
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6 Col. 7 Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12

ISIN activ tranzacționat Tipul tranzacției Denumirea contrapartidei Codul țării contrapartidei Valoarea nominală a tranzacției Valoarea totală a tranzacției Codul monedei în care este realizată tranzacția Cantitatea
Col. 13 Col. 14 Col. 15 Col. 16 Col. 17 Col. 18 Col. 19 Col. 20

 + 
Instrucțiuni de completare a anexei nr. 18(1)Anexa nr. 18 se completează de către administratorii de fonduri de pensii.(2)Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a tranzacțiilor OTC realizate de fiecare fond de pensii, cu obligațiuni municipale, corporative, obligațiuni din categoria private equity și obligațiuni emise de societăți de proiect sau în fonduri de investiții specializate în infrastructură.(3)Câmpurile anexei nr. 18 se completează după cum urmează:

Nr. crt. Denumirea câmpului Descrierea câmpului
1 Codul de comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului Codul entității raportoare, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Codul fondului Codul fondului, așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
4 Anul Anul pentru care se face raportarea
5 Luna Luna pentru care se face raportarea
6 Data raportului Data pentru care se face raportarea, respectiv ultima zi lucrătoare a perioadei pentru care se face raportarea
7 Data tranzacției Se va completa cu data la care a fost realizată tranzacția.
8 Data decontării tranzacției Se va completa cu data la care s-a decontat tranzacția.
9 Codul activului tranzacționat Se va completa cu codul de activ conform anexei nr. 2 la normă.
10 Denumirea activului tranzacționat Se va completa cu denumirea activului aferent codului de activ conform anexei nr. 2 la normă.
11 CUI emitent Codul unic de identificare al emitentului
12 Denumirea emitentului Se va completa cu denumirea emitentului instrumentului financiar.
13 ISIN activ tranzacționat Se va completa cu codul ISIN aferent instrumentului financiar tranzacționat.
14 Tipul tranzacției Se va completa cu „C“ pentru tranzacțiile de cumpărare și cu „V“ pentru cele de vânzare.
15 Denumirea contrapartidei Se va completa cu denumirea contrapartidei.
16 Codul țării contrapartidei Se va completa cu codul ISO al țării în care este localizat sediul social al contrapartidei, conform Alpha- 2, Standardul ISO 3166-1.
17 Valoarea nominală a tranzacției Se va completa cu valoarea nominală a tranzacției.
18 Valoarea totală a tranzacției Se va completa cu valoarea totală a tranzacției.
19 Codul monedei în care este realizată tranzacția Se va completa cu codul monedei în care a fost încheiată tranzacția, conform Standardului ISO 4217.
20 Cantitatea Se va completa cu numărul de unități tranzacționate din activul respectiv.

(la 25-02-2020,
Punctul (3) din Instrucțiunile de completare a anexei nr. 18 a fost modificat de Punctul 7, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
 + 
Raportare inițială (cod 1)(4)Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 18a)Fișierul este denumit după următoarea sintaxă:YYYYMMDD_TRANZACTII_OTC_1_FFF_EEE.xml.p7s,unde:– YYYYMMDD reprezintă data pentru care a fost întocmit raportul, respectiv ultima zi lucrătoare a perioadei pentru care se face raportarea;– FFF reprezintă codul fondului de pensii înregistrat în Registrul A.S.F.;– EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F.(la 25-02-2020,
Litera a) din Alineatul (4) din Instrucțiunile de completare a Anexei nr. 18 a fost modificată de Punctul 8, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
b)Fișierul definit conform lit. a) se semnează electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă.c)Fișierul definit conform lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat, respectiv în folderul „TRANZACTII_OTC“.
(5)Anexa nr. 18 se întocmește săptămânal și se transmite A.S.F. în a doua zi lucrătoare a săptămânii următoare celei pentru care se face raportarea, pentru tranzacțiile efectuate în săptămâna anterioară. Perioada pentru care se face raportarea este o săptămână calendaristică.(la 25-02-2020,
Alineatul (5) din Instrucțiunile de completare a Anexei nr. 18 a fost modificat de Punctul 8, Articolul I din NORMA nr. 6 din 13 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 25 februarie 2020
)
(6)SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 18.(7)SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente.
 + 
Raportare rectificativă (cod 5)(8)Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.(9)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 18 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5 din normă, astfel:a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMMDD_TRANZACTII_OTC_5_FFF_EEE.xml.p7s;b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei YYYYMMDD_TRANZACTII_OTC_5_FFF_EEE.rtf.p7s.(10)Lipsa oricărui fișier menționat la pct. (8) determină respingerea raportării rectificative.(11)Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 18 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „TRANZACTII_OTC“.(la 01-02-2020,
Anexa nr. 18 a fost modificată de Punctul 6, Articolul I din NORMA nr. 26 din 1 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 15 noiembrie 2019
)
 + 
Anexa nr. 19la normă
Raport privind situația salariaților
pentru semestrul …………. anul …………..

Cod comandă Codul administratorului Data raportării Direcția Compartimentul/Serviciul Timpul de lucru
Col. 1 Col. 2 Col. 3 Col. 4 Col. 5 Col. 6

Număr ore lucrate Numărul de salariați raportare precedentă Numărul de angajați noi Numărul de angajați pentru care a încetat contractul individual de muncă Numărul de salariați la data raportării Observații
Col. 7 Col. 8 Col. 9 Col. 10 Col. 11 Col. 12


Instrucțiuni de completare a anexei nr. 19
1.

Anexa nr. 19 se completează de către administratorii de fonduri de pensii. 2.Instrucțiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare privind situația salariaților. 3.Câmpurile anexei nr. 19 se completează, după cum urmează:

Nr. crt. Denumire câmp Descriere câmp
1 Cod comandă Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: 1 = raportare inițială; 5 = raportare rectificativă.
2 Codul administratorului Codul administratorului așa cum este înregistrat în Registrul A.S.F.
3 Data raportării Data ultimei zile lucrătoare a semestrului pentru care se întocmește raportul
4 Direcția Denumirea direcției din care fac parte salariații, conform documentelor legale
5 Compartimentul/Serviciul Denumirea Compartimentul/Serviciului din care fac parte salariații, conform documentelor legale
6 Timpul de lucru Se va completa cu N pentru salariați cu norma întreagă și P pentru cei cu normă parțială.
7 Număr ore lucrate Numărul de ore efectiv lucrate/zi
8 Numărul de salariați raportare precedentă Numărul de salariați existenți la data raportării anterioare în Compartimentul/Serviciul respectiv
9 Numărul de salariați noi Numărul de salariați nou-angajați în Compartimentul/Serviciul respectiv
10 Numărul de salariați pentru care a încetat contractul individual de muncă Numărul de persoane pentru care s-a încetat colaborarea din Compartimentul/Serviciul respectiv
11 Numărul de salariați la data raportării Numărul de salariați existenți la data raportării în Compartimentul/Serviciul respectiv
12 Observații Alte observații, dacă este cazul

Raportare inițială (cod 1) 4.Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 19a)Fișierul obținut este denumit după următoarea sintaxă: YYYYMM_SALARIATI_1 _EEE.xml.p7s, unde: – YYYYMM reprezintă anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul; – EEE reprezintă codul entității raportoare înregistrat în Registrul A.S.F. b)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a) se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5; c)Fișierul definit conform pct. 4 lit. a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat „SALARIATI“. 5.Anexa nr. 19 se întocmește semestrial și se transmite A.S.F. în termen de 7 zile lucrătoare ale lunii următoare semestrului pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este semestrul anterior. 6.SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 19. 7.SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, acestea având obligația de a analiza aceste mesaje în scopul soluționării eventualelor erori sau avertismente. Raportare rectificativă (cod 5) 8.Orice modificare a unei raportări inițiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă. 9.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 19 conține, în mod obligatoriu, două fișiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanelor responsabile prevăzute la art. 5, astfel: a)un fișier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei: YYYYMM_SALARIATI_5 _EEE.xml.p7s; b)un fișier în format RTF care conține o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate și motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei: YYYYMM_SALARIATI_5 _EEE.rtf.p7s. 10.Lipsa oricărui fișier menționat la pct. 9 determină respingerea raportării rectificative. 11.Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 19 se încarcă în SIR, în folderul dedicat „SALARIATI“.(la 01-04-2018,
Actul a fost completat de Punctul 7, Articolul I din NORMA nr. 32 din 7 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 17 ianuarie 2018
)

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x