ANEXA din 18 iulie 2002
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024 |
|
Informatii Document
Emitent: GUVERNULPublicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 622 bis din 22 august 2002
Actiuni suferite de acest act: |
SECTIUNE ACT | TIP OPERATIUNE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | HG 584 15/04/2004 |
Actiuni induse de acest act: |
SECTIUNE ACT | TIP OPERATIUNE | ACT NORMATIV |
Actul | COMPLETEAZA PE | HG 752 18/07/2002 |
Acte care fac referire la acest act: |
SECTIUNE ACT | REFERIT DE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | HG 584 15/04/2004 |
la Hotărârea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a echipamentelor sub presiune
ANEXANr.2″)
*)Anexelenr.2-8suntreproduseînfacsimil.
-
e) forţe şi momente de reacţiune rezultate din elemente de susţinere, elemente de prindere, conducte, etc.;
-
f) coroziune şi eroziune, oboseală, etc.;
-
g) descompunerea fluidelor instabile.
Pentru diferite încărcări care pot să apară trebuie luată în considerare posibilitatea apariţiei lor simultane.
-
2.2.2. Pentru o rezistenţă adecvată, proiectarea trebuie să se bazeze pe:
-
a) o metodă de calcul conform prevederilor de la pct.2.2.3, ca regulă generală, şi dacă este necesar, suplimentată cu o metodă de proiectare prin experimentare conform prevederilor de la pct. 2.2.4;
sau
-
b) o metodă de proiectare prin experimentare, fără calcule, conform prevederilor de la pct.2.2.4, dacă produsul dintre presiunea maxim admisibilă PS şi volumul V este mai mic de 6000 bar x litru, sau produsul PS x DN este mai mic de 3000 bar.
-
-
2.2.3. Metoda de calcul
-
a) Incinta sub presiune şi alte aspecte legate de încărcare
Pentru echipamentele sub presiune eforturile admisibile trebuie să fie limitate luând în considerare toate posibilităţile de avarie previzibile în mod rezonabil, în condiţii de funcţionare. În acest scop se utilizează factori de securitate pentru a elimina complet orice nesiguranţă care rezultă din fabricaţie, din condiţii reale de funcţionare, eforturi, modele de calcul şi din proprietăţile şi comportarea materialelor.
Aceste metode de calcul trebuie să asigure o marjă de siguranţă suficientă avînd în vedere, după caz, cerinţele prevăzute la pct.7.
Cerinţele enunţate mai sus pot fi îndeplinite dacă se utilizează una din următoarele metode, după caz, dacă este necesar fie ca o completare, fie în combinaţie cu altă metodă:
proiectare conform unor formule, proiectare pe baza analizei,
proiectare pe baza unor metode din mecanica ruperii.
-
b) Rezistenţă
Pentru a stabili rezistenţa echipamentului sub presiune în cauză, trebuie efectuate calcule de proiectare adecvate.
In mod special se aplică următoarele reguli:
-
i) presiunile de calcul nu trebuie să fie mai mici decât presiunile maxim admisibile, şi trebuie luate în considerare presiunile statice şi dinamice ale fluidului, precum şi descompunerea fluidelor instabile. Dacă un recipient este împărţit în mai multe compartimente cu presiuni diferite, peretele despărţitor trebuie proiectat luând în considerare presiunea maxim posibilă dintr-un compartiment relativ la presiunea minim posibilă din compartimentul învecinat.
-
ii) temperaturile de calcul trebuie să ţină seama de limitele de siguranţă corespunzătoare.
-
iii) proiectarea trebuie să ţină seama în mod corespunzător de toate combinaţiile posibile de temperatură şi presiune care pot să apară în condiţii previzibile de funcţionare ale echipamentului.
-
iv) eforturile maxime şi concentratorii de eforturi trebuie menţinuţi în limite de siguranţă.
-
v) calculul pentru incinta sub presiune trebuie să utilizeze valori corespunzător cu proprietăţile materialelor, care se bazează pe date dovedite, având în vedere prevederile de la pct. 4. şi trebuie să utilizeze factori de securitate adecvaţi. Caracteristicile materialelor de care se ţine seama, după caz, cuprind:
limita de curgere 0,2%, sau 1% limita de întindere corespunzătoare temperaturii de calcul;
rezistenţa la rupere;
rezistenţa la fluaj, respectiv limita de curgere la fluaj; date referitoare la oboseală;
modulul de elasticitate;
capacitatea adecvată de deformare plastică; rezilienţa;
rezistenţa la rupere.
-
vi) trebuie aplicaţi coeficienţi de îmbinare adecvaţi cu caracteristicile materialelor care, depind, de exemplu, de tipul controlului nedistructiv, de proprietăţile materialelor îmbinate şi de condiţiile de funcţionare avute în vedere.
-
vii) proiectarea trebuie să ia în considerare toate tipurile posibile de uzură, previzibile în mod rezonabil cum sunt coroziunea, fluajul, oboseala, în funcţie de destinaţia echipamentului. În instrucţiunile de funcţionare a echipamentului prevăzute la pct. 3.4. trebuie acordată o atenţie deosebită caracteristicilor speciale de proiectare, care sunt reprezentative pentru durata de viaţă a echipamentului, ca de exemplu:
pentru fluaj: numărul de ore de funcţionare la temperaturile specificate, stabilit prin proiect;
pentru oboseală: numărul de cicluri la nivelele de eforturi specificate, stabilit prin proiect;
pentru coroziune: adaosul de coroziune stabilit prin proiect.
-
-
c) Stabilitate
Atunci când grosimea calculată nu permite o stabilitate structurală adecvată, trebuie luate măsuri necesare pentru remedierea situaţiei având în vedere pericolele din timpul transportului şi manipulării.
-
-
2.2.4. Metoda de proiectare prin experimentare
Proiectul unui echipament sub presiune poate fi validat, total sau parţial, utilizând un program de încercări care se efectuează pe un model experimental al echipamentului sub presiune sau al categoriei de echipamente.
Programul de încercări trebuie definit în mod clar înaintea efectuării încercărilor şi aprobat de un organism notificat responabil pentru modulul de evaluare a proiectării, dacă există un asfel de orgamsm.
Programul de încercări trebuie să cuprindă condiţiile de încercare, precum şi criteriile de acceptare şi de respingere. Valorile actuale ale dimensiunilor esenţiale şi caracteristicile materialelor utilizate pentru echipamentul sub presiune se măsoară înaintea efectuării încercărilor.
In timpul încercărilor trebuie să poată fi observate toate zonele critice ale echipamentului sub presiune cu ajutorul unor instrumente adecvate, care să permită măsurarea, cu precizia necesară, a deformărilor şi tensiunilor.
Programul de încercări trebuie să cuprindă următoarele:
-
(a) O încercare de rezistenţă la presiune, prin care se verifică faptul că la o presiune cu o limită de siguranţă stabilită funcţie de presiunea maximă admisibilă, echipamentul nu prezintă scurgeri sau deformaţii semnificative care depăşesc o valoare limită stabilită.
Presiunea de încercare trebuie stabilită ţinând seama de diferenţa dintre valorile mărimilor geometrice şi ale caracteristicilor de material măsurate în condiţii de încercare şi valorile utilizate la proiectare; de asemenea, trebuie să se ţină seama de diferenţele dintre temperaturile de încercare şi temperaturile de proiectare.
-
(b) acolo unde există pericol de fluaj sau de oboseală, încercări adecvate stabilite funţie de condiţiile de funcţionare a echipamentului, ca de exemplu, durata de menţinere la temperaturile specificate, numărul de cicluri la nivelele de eforturi specificate.
-
(c) atunci când este necesar, încercări suplimentare privind alţi factori conform prevederilor de la pct. 3.2. I, cum ar fi coroziunea, deteriorari din exterior.
-
2.3. Măsuri privind asigurarea manipulării şi funcţionării în condiţii de securitate
Modul de funcţionare indicat pentru echipamentele sub presiune trebuie să excludă orice risc previzibil în mod rezonabil, în funcţionarea echipamentelor. Acolo unde este cazul, trebuie acordată o atenţie deosebită următoarelor:
dispozitive de închidere şi deschidere;
descărcări periculoase ale ventilelor de suprapresiune;
vid;
dispozitive de prevenire a accesului fizic atunci când există suprapresiune sau
temperatura suprafeţei având în vedere destinaţia echipamentului; descompunerea fluidelor instabile.
În mod special, echipamentele sub presiune prevăzute cu uşă de acces trebuie echipate cu un dispozitiv cu acţionare automată sau manuală, prin care se garantează utilizatorulului că deschiderea se face fără pericol. Suplimentar, atunci când deschiderea se poate face rapid, echipamentul sub presiune trebuie prevăzut cu un dispozitiv care să prevină deschiderea în orice situaţie în care presiunea şi temperatura fluidului constituie un pericol.
-
2.4. Mijloace de examinare
-
(a) Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi fabricate astfel încât să poată fi efectuate toate examinările necesare pentru a se garanta securitatea;
-
(b) Atunci când este necesar să se asigure securitatea permanentă a echipamentelor sub presiune, trebuie să fie disponibile mijloace pentru examinarea interioară a acestora, cum sunt gurile de vizitare care să permită accesul fizic în interiorul echipamentelor sub presiune, astfel încât să se poată efectua examinări corespunzătoare în condiţii sigure şi ergonomice.
-
(c) Se pot utiliza şi alte mijloace pentru garantarea securităţii echipamentului sub presiune în cazurile în care:
-
– gura de vizitare este prea mică pentru a permite accesul fizic în interior, sau
-
– deschiderea echipamentului sub presiune are o influenţă negativă asupra interiorului, sau
-
– substanţa conţinută în interior nu s-a dovedit a fi dăunătoare pentru materialul din care este fabricat echipamentul sub presiune şi nici nu sunt previzibile în mod rezonabil alte procese interne de degradare.
-
-
-
2.5. Mijloace de golire şi aerisire
Atunci când este necesar, trebuie prevăzute mijloace corespunzătoare pentru golirea şi aensirea echipamentelor sub presiune:
pentru prevenirea efectelor dăunătoare, cum ar fi lovitura de berbec, implozii datorate vidului, coroziune şi reacţii chimice necontrolate; trebuie luate în considerare toate fazele de funcţionare şi încercare, în special de proba de presiune;
pentru a permite curăţarea, inspecţia şi întreţinerea fără pericol.
-
2.6. Coroziunea sau altă formă de degradare chimică
Atunci când este necesar, trebuie prevăzute adaosuri de protecţie împotriva coroziunii sau a altor forme de degradare chimică, luând în considerare destinaţia şi condiţiile de utilizare previzibile în mod rezonabil.
-
2.7. Uzură
Acolo unde pot să apară condiţii severe de eroziune sau abraziune trebuie luate măsuri adecvate pentru:
-
2.8. Ansamble
a diminua aceste efecte printr-o proiectare adecvată, de exemplu prin grosime suplimentară a peretelui sau prin utilizarea de căptuşiri sau materiale de protecţie;
a permite înlocuirea celor mai afectate părţi;
a atrage atenţia în instrucţiunile de funcţionare prevăzute la pct.3.4. asupra acelor măsuri care sunt necesare unei funcţionări continue şi sigure.
Ansamblele trebuie proiectate astfel încât:
componentele care se asamblează împreună să fie adecvate şi sigure pentru rolul funcţional;
toate componentele să fie corect integrate şi asmblate într-un mod adecvat.
-
2.9. Prevederi pentru umplere şi golire
Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi prevăzute cu accesorii, sau trebuie să existe instrucţiuni pentru montarea acestora, astfel încât să se asigure umplerea şi golirea în condiţii de securitate; în acest sens trebuie să se ţină seamă de următoarele pericole:
-
a) la umplere:
supraumplerea sau suprapresiunea având în vedere în special raportul de umplere şi presiunea vaporilor la temperatura de referinţă;
instabilitatea echipamentului sub presiune;
-
b) la golire: eliberarea necontrolată a fluidului sub presiune;
-
c) la umplere sau golire: cuplarea şi decuplarea nesigure.
-
-
2.10. Protecţie împotriva depăşirii limitelor admisibile ale echipamentului sub presiune
În cazurile în care, în condiţii previzibile în mod rezonabil limitele admisibile ar putea fi depăşite, echipamentele sub presiune trebuie dotate dispozitive de securitate adecvate sau trebuie să existe instrucţiuni pentru montarea acestora, cu accesorii de protecţie adecvate, dacă echipamentul nu este protejat de alte dispozitive de protecţie din cadrul unui ansamblu.
In funcţie de caracteristicile specifice ale echipamentului sub presiune sau ansamblului se alege dispozitivul adecvat sau combinaţii de astfel de dispozitive adecvate.
Dispozitivele de protecţie, respectiv combinaţii ale acestora, cuprind:
-
a) accesorii de securitate conform art.2, alin.(1) lit. d);
-
b) după caz, dispozitive de monitorizare adecvate, cum ar fi indicatoare şi/sau alarme, care permit să fie luate măsuri fie automat, fie manual, pentru a menţine echipamentele sub presiune în limitele admisibile.
-
-
2.11. Accesorii de securitate
-
2.11.1. Accesoriile de securitate trebuie:
să fie proiectate şi construite astfel încât, să fie adecvate şi sigure pentru rolul funcţional şi după caz, să fie respectate cerinţele de întreţinere şi încercare a dispozitivelor;
să nu îndeplinească alte funcţii, cu excepţia cazului în care acestea nu pot
afecta funcţia de securitate;
să corespundă unor principii de proiectare adecvate pentru a se obţine o protecţie adecvată şi sigură. Aceste principii cuprind în special modurile de oprire în condiţii de siguranţă la avarie, redundanţă, diversitate şi auto-diagnosticare.
-
2.11.2. Dispozitive pentru limitarea presiunii
Dispozitivele pentru limitarea presiunii trebuie proiectate astfel încît presiunea să nu poată depăşi în permanenţă presiunea maxim admisibilă PS; totuşi este permisă o depăşire de moment a presiunii, în conformitate cu prevederile de la pct.7.3, acolo unde este cazul.
-
2.11.3. Dispozitive de supraveghere a temperaturii
Dispozitivele de supraveghere a temperaturii trebuie să aibă un timp de reacţie adecvat în condiţii sigure, corespunzător funcţiei de măsurare.
-
-
2.12. Incendiu extern
Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi după caz echipate cu accesorii adecvate, sau trebuie să existe instrucţiuni pentru montarea acestora, astfel încât în eventualitatea unui incendiu extern să poată fi limitate pagubele, având în vedere în special scopul funcţional al acestora.
-
3. FABRICAŢIA
-
3.1. Tehnologii de fabricaţie
Producătorul trebuie să asigure realizarea în mod competent a prevederilor din faza de proiectare, aplicând tehnici adecvate şi tehnologii corespunzătoare mai ales în ceea ce priveşte următoarele aspecte:
-
3.1.1. Pregătirea părţdor componente
La pregătirea părţilor componente, cum sunt prelucrarea marginilor pentru sudare şi formarea, nu este permisă apariţia defectelor, apariţia fisurilor sau modificarea caracteristicilor mecanice, care ar putea afecta securitatea echipamentelor sub presiune.
-
3.1.2. Îmbinări nedemontabile
Îmbinările nedemontabile şi zonele adiacente acestora nu trebuie să prezinte defecte de suprafaţă sau interne care ar afecta securitatea echipamentelor sub presiune.
Proprietăţile îmbinărilor nedemontabile trebuie să respecte proprietăţile minime spcificate pentru materialele care se îmbină, cu excepţia cazului în care alte valori ale proprietăţilor reprezentative au fost in mod special luate în considerare la calculul de proiectare.
La echipamentele sub presiune, îmbinările nedemontabile ale componentelor care contribuie la rezistenţa la presiune a echipamentului şi ale componentelor care sunt direct fixate pe acestea, trebuie efectuate de personal calificat corespunzător în conformitate cu procedee de lucru adecvate. Pentru echipamentele sub presiune din categoriile II, III şi IV, procedeele de lucru şi personalul trebuie aprobate, respectiv autorizat de către un organism de terţă parte competent, care la alegerea producătorului poate fi:
un organism notificat,
o organizaţie de terţă parte recunoscută în conformitate cu prevederile art. I 8.
Pentru a acorda aceste aprobări, organizaţia de terţă parte trebuie să efectueze examinările şi încercările corespunzătoare din standardele prevăzute la art.5.alin.(2) sau altele încercări cu efect echivalent, sau dispune efectuarea acestora.
-
3.1.3. lncercări nedistructive
La echipamentele sub presiune, încercările nedistructive pe îmbinări nedemontabile se efectuează de către personal calificat corespunzător. Pentru echipamentele sub presiune din categoriile III şi IV, calificarea personalului trebuie autorizată de o organizaţie de terţă parte recunoscută în conformitate cu prevederile art. I 8.
-
3.1.4. Tratament termic
În cazul în care există riscul ca procesul de fabricaţie să modifice caracteristicile materialelor în asemenea măsură încât securitatea echipamentului sub presiune ar putea fi afectată, trebuie efectuat un tratament termic corespunzător într-o fază de fabricaţie adecvată.
-
3.1.5. Trasabilitate
Trebuie adoptate şi menţinute proceduri corespunzătoare pentru identificarea materialelor din care au fost executate părţi componente ale echipamentului sub presiune care contribuie la rezistenţa la presiune, prin mijloace adecvate începînd cu faza de recepţie, pe durata fabricaţiei pînă la încercarea finală a echipamentului sub presiune fabricat.
-
-
3.2. Evaluarea finală
Evaluarea finală a echipamentelor sub presiune se face respectând următoarele etape.
3.2.1 Inspecţia finală
Echipamentele sub presiune trebuie supuse unei inspecţii finale în cadrul căreia se evaluează conformitatea cu cerinţele prezentei hotărâri prin control vizual şi examinarea documentelor. În cadrul acestei inspecţii se pot lua în considerare încercările efectuate în timpul fabricaţiei. În măsura în care este necesar pentru securitatea echipamentelor sub presiune, inspecţia finală trebuie efectuată atât în interior cât şi la exterior pe fiecare parte de echipament, după caz, în timpul fazei de fabricaţie, de exemplu când nu mai este posibilă examinarea în timpul inspecţiei finale.
-
3.2.2. Verificarea la presiune
Evaluarea finală a echipamentelor sub presiune trebuie să cuprindă o încercare a incintei sub presiune, care în mod normal îmbracă forma unei încercări la presiune hidrostatică cu o presiune de încercare care este cel puţin egală, după caz, cu valoarea prevăzută la pct.7.4.
Pentru echipamente sub presiune din categoria I, produse în serie, această încercare poate fi efectuată pe bază statistică.
Dacă verificarea la presiune hidrostatică este dăunătoare sau nu poate fi efectuată, se pot efectua alte încercări, care s-au dovedit a fi eficiente. Pentru alte încercări decât încercarea la presiune hidrostatică, trebuie luate alte măsuri suplimentare înainte de efectuarea acelor încercări, cum sunt încercări nedistructive sau alte metode cu efect echivalent.
-
3.2.3. Inspecţia dispozitivelor de securitate
Pentru ansamble, evaluarea finală trebuie să includă şi controlul dispozitivelor de securitate pentru a se verifica conformitatea totală cu cerinţele prevăzute la pct.2.1O.
-
-
3.3. Marcare şi etichetare
Suplimentar faţă de marcajul CS prevăzut la art. 20. mai trebuie furnizate şi următoarele informaţii:
-
a) Pentru toate echipamentele sub presiune:
denumirea şi adresa sau alte date pentru identificarea producătorului şi unde este cazul, a reprezentantului autorizat al acestuia, persoană juridică cu sediul în România;
anul de fabricaţie;
date care să permită identificarea echipamentului sub presiune în funcţie de felul acestuia, cum ar fi tipul, identificarea seriei sau a lotului, seria numărului de fabricaţie;
cele mai importante limite maxim/minim admisibile.
-
b) În funcţie de tipul echipamentului sub presiune trebuie prezentate şi alte informaţii care sunt necesare pentru asigurarea securităţii la instalare, în funcţionare sau utilizare şi după caz, pentru întreţinere şi cu ocazia inspecţiilor periodice. Aceste informaţii cuprind:
volumul echipamentului sub presiune V, în litri; diametrul nominal DN pentru conducte;
presiunea de încercare PT în bar şi data verificării; presiunea de reglare a dispozitivelor de securitate, în bar; puterea echipamentului, în kW;
tensiunea reţelei, în V – volţi; scopul utilizării;
raportul de umplere, în kg/litru; masa de umplere maximă, în kg; masa proprie, în kg;
rupa produsului.
-
c) In măsura în care este necesar, pe echipamentele sub presiune se aplică semne de avertizare prin care se atrage atenţia asupra cazurilor de utilizări necorespunzătoare dovedite din experienţă că pot să apară.
Pe echipamentul sub presiune sau pe placa de timbru care se fizează în mod nedetaşabil, se aplică marcajul CS şi se inscripţionează celelalte informaţii solicitate, cu următoarele excepţii:
pentru evitarea marcării repetate a părţilor individuale cum sunt conductele componente destinate aceluiaşi ansamblu, după caz, se poate utiliza o docmnentaţie corespunzătoare. Aceasta este valabil pentru marcajul CS şi pentru alte marcaje şi etichetări prevăzute în prezenta anexă;
în cazul în care echipamentul sub presiune este prea mic, de exemplu accesorii, informaţiile prevăzute la lit.b) pot fi inscripţionate pe o etichetă fixată pe echipamentul sub presiune;
etichetarea sau alte mijloace adecvate se pot utiliza pentru inscripţionarea masei de umplere şi pentru însemnele de avertizare prevăzute la lit.c), cu condiţia ca acestea să rămână lizibile pe o perioadă de timp adecvată.
-
-
3.4. Instrucţiuni de funcţionare
-
a) La introducerea pe piaţă a echipamentelor sub presiune, acestea trebuie să fie însoţite, în măsura în care se consideră necesar, de instrucţiuni de funcţionare pentru utilizator, care conţin toate informaţiile necesare privind securitatea referitoare la următoarele aspecte:
montajul, inclusiv asamblarea mai multor echipamente sub presiune diferite; punerea în funcţiune;
utilizarea;
întreţinerea, inclusiv verificările care se efectuează de către utilizator.
-
b) Instrucţiunile de funcţionare trebuie să cuprindă şi informaţiile inscripţionate pe echipamentul sub presiune conform pct. 3.3, cu excepţia seriei de identificare şi trebuie să fie însoţite, după caz, de documente tehnice, desene şi diagrame necesare pentru înţelegerea completă a acestor instrucţiuni.
-
c) După caz, în instrucţiunile de funcţionare trebuie să se facă referire la posibilele pericole care pot apare în cazul unei utilizări necorespunzătoare conform prevederilor de la pct.1.3 şi la caracteristicile particulare de proiectare conform prevederilor de la pct.2.2.3.
-
-
-
4. MATERIALE
Materialele utilizate pentru fabricarea echipamentelor sub presiune trebuie să fie corespunzătoare pentru o astfel de utilizare pe întreaga durată de viaţă planificată, cu excepţia cazurilor când este prevăzută înlocuirea lor.
Materialele de adaus pentru sudare şi alte materiale de îmbinare consumabile trebuie să satisfacă numai cerinţele relevante prevăzute la pct.4.1, la pct.4.2 lit.a) şi la pct.4.3. primul paragraf, în mod adecvat, atât individual cât şi ca structură îmbinată.
-
4. l. Materialele pentiu părţile solicitate la presiune trebuie:
-
a) să aibă caracteristici adecvate pentru toate condiţiile de funcţionare previzibile în mod rezonabil şi pentru toate condiţiile de încercare, şi în mod special trebuie să fie suficient de ductile şi tenace. Caracteristicile materialelor trebuie să fie în conformitate cu cerinţele preveăzute la pct.7.5, atunci când este cazul. Suplimentar, materialele trebuie alese cu atenţie deosebită pentru a se preveni ruperi fragile, dacă este necesar iar, dacă din anumite motive se impune utilizarea unui material fragil, trebuie să fie luate măsuri adecvate.
-
b) să fie suficient de rezistente din punct de vedere chimic la acţiunea fluidului conţinut în echipamentul sub presiune astfel încât, proprietăţile chimice şi fizice ale materialelor necesare pentru o funcţionare sigură a echipamentului sub presiune să nu se modifice esenţial pe durata de viaţă prevăzută.
-
c) să nu fie afectate de îmbătrânire în mod semnificativ;
-
d) să fie adecvat alese pentru procedeele de prelucrare prevăzute;
-
e) să fie alese astfel încât să se evite apariţia efectelor nedorite atunci când sunt îmbinate materiale diferite.
-
-
4.2. a) Producătorul echipamentelor sub presiune trebuie să definească în mod clar valorile necesare utilizate la calculele de proiectare conform prevederilor de la pct.2.2.3 şi caracteristicile esenţiale ale materialelor precum şi modul de tratare al acestora conform prevederilor de la pct.4.1;
-
b) În dosarul tehnic de fabricaţie producătorul trebuie să furnizeze date cu privire la conformitatea cu specificaţiile de materiale din prezenta hotărâre, în unul din următoarele moduri:
prin utilizarea materialelor care sunt conform standardelor prevăzute la art.5. alin(2).;
prin utilizarea materialelor pentru care există o aprobare europeană pentru echipamente sub presiune conform prevederilor din art. 16;
prin utilizarea materialelor care au aprobare specială.
-
c) Pentn1 echipamentele sub presiune din categoriiile III şi IV aprobările speciale de materiale, prevăzute la pct.b) al treilea alineat, se acordă de către organismul notificat responsabil cu efectarea procedurilor pentru evaluarea conformităţii echipamentelor sub presiune.
-
-
4.3. Producătorul echipamentelor sub presiune trebuie să ia măsurile adecvate pentru a asigura că materialul utilizat corespunde cu specificaţiile impuse acestora. În special, trebuie să obţină pentru toate materialele documente întocmite de producătorul de materiale din care rezultă conformitatea cu o specificaţie impusă.
Pentn1 părţile cele mai importante solicitate la presiune ale echipamentelor sub presiune din categoriile II, III şi IV documentele întocmite de producătorul de materiale trebuie să fie sub forma unui certificat de control special al produsului.
În cazul în care producătorul de materiale aplică un sistem al calităţii corspunzător, certificat de un organism notificat, care a efectuat şi o evaluare specială pentru materiale, se presupune că certificatele emise de producător atestă conformitatea cu cerinţele prevăzute la acest punct.
CERINŢE PENTRU ECHIPAMENTE SUB PRESIUNE SPECIALE
Suplimentar faţă de cerinţele de la pct.1 – 4, echipamentele sub presiune prevăzute la pct.5 ş1 la pct.6. trebuie să respecte şi cerinţele prevăzute pentru fiecare din acestea.
-
-
5. ECHIPAMENTE SUB PRESIUNE CU ARZĂTOR SAU ÎNCĂLZITE ÎN ALT MOD CARE PREZINTĂ RISCUL DE SUPRAîNCĂLZffiE CONFORM PREVEDERILOR DE LA ART.5.
Aceste echipamente sub presiune includ:
Instalaţii de producere a aburului şi a apei calde conform celor prevăzute la art.8. alin.(3) cum sunt de exemplu cazane de abur şi apă caldă cu arzător, supraîncălzitoare şi supraîncălzitoare intermediare, cazane recuperatoare, cazane pentru arderea deşeurilor, cazane încălzite electric şi oale de gătit sub presiune împreună cu accesoriile lor şi după caz, cu sistemele aferente de tratare a apei de alimentare şi de alimentare cu combustibil, şi
Echipamentele de încălzire de proces pentru alte medii decât abur şi apă caldă conform celor prevăzute la art.8. alin.(2) ca de exemplu încălzitoare pentrn procese chimice şi alte procese similare, precum şi echipamente sub presiune pentru industria alimentară.
Aceste echipamente sub presiune trebuie calculate, proiectate şi construite, astfel încât să reducă la minim riscul unei avarieri a incintei sub presiune ca urmare a supraîncălzirii. În mod special trebuie să se asigure, acolo unde este cazul, că sunt respectate următoarele:
-
a) sunt prevăzute mijloace adecvate de protecţie pentrn a limita parametrii de funcţionare, cum sunt aportul de căldură, transferul de căldură şi după caz, nivelul fluidului, astfel încât să se evite orice risc de supraîncălzire locală sau generală;
-
b) sunt prevăzute dacă este necesar, puncte de prelevare probe pentru a permite verificarea proprietăţilor fluidului astfel încât să se evite riscurile datorate depunerilor şi/sau coroziunii;
-
c) există prevederi adecvate pentru eliminarea riscului avariilor datorate
depunerilor;
ANEXANr.3
ANEXANr.4
ANEXANr.5
Un tip poate să acopere mai multe variante ale unui echipament sub presnme, cu condiţia ca diferenţele între variante să nu afecteze nivelul de securitate.
-
3.3. Dosarnl tehnic de fabricaţie trebuie să permită efectuarea evaluării conformităţii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre. În măsura în care este necesar evaluării, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie să acopere proiectarea, fabricaţia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie să cuprindă următoarele:
-
a) descrierea generală a echipamentului sub presiune;
-
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice etc.;
-
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
-
d) lista standardelor prevăzute la art. 5. alin.(2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevăzute la art. 5. alin.(2) nu au fost aplicate;
-
e) rezultatele calculelor de proiectare, verificările efectuate, etc.;
-
f) rapoarte de încercări,
-
g) date privind verificările din timpul execuţiei;
-
h) date privind calificările sau aprobările necesare, conform anexei nr.2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3.
-
-
3.4. Organismul notificat are următoarele obligaţii:
3.4. l să examineze dosarul tehnic de fabricaţie, să verifice dacă tipul a fost fabricat în conformitate cu dosarul tehnic de fabricaţie şi să identifice componentele care au fost proiectate în conformitate cu standardele prevăzute la art.5. alin.(2), precum şi pe cele care au fost proiectate fără a aplica prevederile din acele standarde.
Organismul notificat are în special următoarele sarcini:
-
a) să verifice dosarul tehnic de fabricaţie cu privire la proiectare şi la tehnologia de fabricaţie;
-
b) să evalueze materialele utilizate, dacă acestea nu sunt în conformitate cu standardele relevante prevăzute la art.5. alin.(2) sau cu o aprobare europeană de material pentru echipamente sub presiune prevăzută la art.16. şi să verifice certificatele de calitate emise de producătorul de material conform anexei nr.2.
pct. 4.3;
-
c) să aprobe procedurile pentru asamblarea nedemontabilă a părţilor de echipament sub presiune sau să verifice dacă acestea au fost aprobate anterior în conformitate cu anexa nr.2 pct.3.1.2;
-
d) să verifice dacă personalul desemnat pentrn efectuarea asamblărilor nedemontabile a părţilor de echipament sub presiune şi a examinărilor nedistructive este calificat sau atestat în conformitate cu anexa nr.2. pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3;
-
3.4.2. să efectueze sau să impună efectuarea examinărilor corespunzătoare şi a încercărilor necesare, pentru a constata dacă soluţiile adoptate de producător satisfac cerinţele esenţiale din prezenta hotărâre, în cazul în care nu au fost aplicate standardele prevăzute la art.5. alin.(2);
-
3.4.3. să efectueze sau să impună efectuarea examinărilor corespunzătoare şi a încercărilor necesare, pentru a constata dacă standardele din domeniu au fost aplicate, în cazul în care producătorul a declarat că aplică standardele relevante prevăzute la art. 5. alin.(2);
-
3.4.4. să convină împreună cu solicitantul asupra locului unde vor fi efectuate examinările şi încercările necesare.
-
-
3.5. În cazul în care tipul respectă prevederile din prezenta hotărâre aplicabile acestuia, organismul notificat trebuie să elibereze solicitantului un certificat de examinare CS de tip. Acest certificat, care are o valabilitate de zece ani şi poate fi prelungit, conţine denumirea şi adresa producătorului, concluziile examinărilor şi datele necesare pentru identificarea tipului aprobat.
Lista cu cele mai importante documente din dosarul tehnic de fabricaţie se anexează la certificat şi o copie se păstrează de către organismul notificat.
În cazul în care organismul notificat refuză acordarea certificatului de examinare CS de tip producătorului sau reprezentantului autorizat al acestuia, organismul trebuie să justifice detaliat solicitantului refuzul. În situaţia în care i se refuză unui producător certificarea unui tip, acesta acesta poate face plângere la instanţa judecătorească competentă teritorială, în condiţiile legii.
-
3.6. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să informeze organismul notificat, care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare CS de tip, asupra tuturor modificărilor pe care le-a efectuat sau intenţionează să le efectueze la un echipament sub presiune aprobat. Organismul notificat trebuie să examinexe modificările şi să informeze solicitantul dacă certificatul de examinare CS de tip rămîne valabil. Organismul notificat poate, după caz, să emită o completare la certificatul de examinare CS de tip original, sau să ceară transmiterea unei noi solicitări pentru certificare, în cazul în care modificările aduse pot afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale sau cu condiţiile de utilizare prescrise pentru echipamentul sub presiune.
-
3.7. Fiecare organism notificat comunică Ministerului Industriei şi Resurselor toate informaţiile privind certificatele de examinare CS de tip retrase şi la cerere, comunică informaţiile privind certificatele de examinare CS de tip emise. •
Fiecare organism notificat trebuie, de asemenea, să comunice celorlalte organisme notificate nţormaţii relevante privind certificate de examinare CS de tip pe care le-a retras sau refuzat.
Organismul notificat trebuie să predea producătorului un raport al vizitei şi, dacă s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
7.6. Producătorul trebuie să păstreze şi să poată pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR – SP, pe o perioadă de 1O ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, următoarele documente:
-
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevăzut la pct. 7.2.;
-
b) documentaţia prevăzută la pct. 7.4.1.lit.b);
-
c) informatiile privind modificarea sistemului calităţii prevăzute la pct. 7.4.4., al doilea paragraf;
-
d) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevăzute la pct.7.4.3, ultimul paragraf, la pct. 7.4.4, ultimul paragraf şi la pct.7.5.3 şi pct.7.5.4.
7.7. Fiecare organism notificat trebuie să comunice autorităţii competente informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie să comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, retrase sau refuzate.
-
8. Modul E – Asigurarea calităţii produsului
-
8.1. Asigurarea calitaţii produsului este procedura prin care producătorul care îndeplineşte prevederile de la pct. 8.2 asigură şi declară că echipamentul sub presiune este conform cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisface cerinţele aplicabile din prezenta hotarâre. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marcajul CS pe fiecare produs şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie să fie însoţit de numărul de identificare al organismului notificat care răspunde de supraveghere, conform prevederilor de la pct. 8.4.
-
8.2. Pentru inspecţia finală şi încercarea echipamentului sub presiune, producătorul trebuie să aplice un sistem al calităţii aprobat conform prevederilor de la pct.8.3, care trebuie să fie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 8.4.
-
8.3. Sistemul calităţii
-
8.3.1. Producătorul solicită unui organism notificat ales de căte acesta, evaluarea propriului sistem al calităţii pentru echipamentul sub presiune care face obiectul evaluării.
Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
-
a) toate informaţiile necesare pentru echipamentul sub presiune avut în vedere;
-
b) documentaţia privind sistemul calităţii;
-
c) dosarul tehnic de fabricaţie a tipului aprobat şi un exemplar al certificatului de examinare CS de tip.
-
-
8.3.2. În cadrul sistemului calităţii, se efectuează examinarea fiecărui echipament sub presiune şi se efectuează încercările corespunzătoare prevăzute în standardul sau standardele prevăzute la art.5.alin.(2), sau încercări cu efect echivalent, în special evaluarea finală conform prevederilor din anexa nr.2 pct.3.2, pentru a garanta conformitatea cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către producător trebuie să fie reunite într-o documentaţie sistematică şi ordonată sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să asigure o înţelegere uniformă a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrărilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină în special, o descriere adecvată a următoarelor:
-
a) obiectivele privind calitatea, structura organizatorică a întreprinderii, responsabilităţile şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea echipamentui sub presiune;
-
b) examinările şi încercările care vor fi efectuate după fabricaţie;
-
c) mijloacele de verificare a funcţionării efective a sistemului calităţii;
-
d) înregistrările privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a
personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblărilor nedemontabile ale părţilor şi a încercărilor nedistructive conform prevederilor din anexa nr.2 pct.3.1.2. şi pct.3.1.3.
-
-
8.3.3. Organismul notificat trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 8.3.2. Se consideră că sunt respectate cerinţele prevăzute la pct. 8.3.2. dacă elementele sistemului calităţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adoptă standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibă cel puţin un membru cu experientă în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauză. Procedura de evaluare trebuie să includă o vizită de inspectare la întreprinderea producătorului.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului.
-
8.3.4. Producătorul trebuie să se angajeze că îndeplineste obligaţiile care decurg din sistemul calităţii aşa cum a fost aprobat şi trebuie să asigure că acesta este menţinut la un nivel corespunzător şi eficient.
Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calităţii asupra oricărei intenţii de modificare a sistemului calităţii.
Organismul notificat trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat continuă să satisfacă cerinţele prevazute la pct. 8.3.2, sau dacă este necesară o nouă procedură de evaluare.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului.
-
-
8.4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
-
8.4.1. Scopul supravegherii sistemului calităţii este acela de a asigura că producătorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calităţii aprobat.
-
8.4.2. Producătorul trebuie să permită accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercări şi depozitare şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
-
a) documentaţia privind sistemul calităţii;
-
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
-
c) înregistrările privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
-
-
8.4.3. Organismul notificat trebuie să efectueze audituri periodice, pentru a se asigura că producătorul menţine şi aplică sistemul calităţii şi trebuie să emită producătorului un raport de audit. Frecvenţa auditurilor periodice trebuie să fie stabilită astfel încît la fiecare trei ani să se facă o reevaluare totală.
-
8.4.4. Suplimentar faţă de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producătorului. Necesitatea şi frecvenţa acestor vizite suplimentare va fi determinată pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat. În cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special următoarele:
-
a) categoria echipamentului sub presiune;
-
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
-
c) necesitatea urmăririi acţiunilor corective;
-
d) după caz, C(?ndiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
-
e) modificări esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate să efectueze sau să solicite să fie efectuate încercări pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calităţii, dacă consideră necesar. Organismul notificat trebuie să predea producătorului un raport al vizitei şi, dacă s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
-
-
-
8.5. Producătorul trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR – SP, pe o perioadă de 1O ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, următoarele documente:
-
a) documentaţia menţionată la pct. 8.3.1. lit.b);
-
b) informatiile privind modificarea sistemului calităţii prevăzute la pct. 8.3.4., al doilea paragraf;
-
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevăzute la pct.8.3.3, ultimul paragraf, la pct. 8.3.4, ultimul paragraf şi la pct.8.4.3 şi pct.8.4.4.
-
-
8.6. Fiecare organism notificat trebuie să comunice autorităţii competente informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie să comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, retrase sau refuzate.
-
-
9. Modul El – Asigurarea calităţii produsului
-
9.1. Asigurarea calitaţii produsului este procedura prin care producătorul care îndeplineşte prevederile de la pct. 9.3. asigură şi declară că echipamentul sub presiune satisface cerinţele aplicabile din prezenta hotarâre. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie să fie însoţit de numărul de identificare al organismului notificat care răspunde de supraveghere, conform prevederilor de la pct. 9.5.
-
9.2. Producătorul trebuie să întocmească dosarul tehnic de fabricaţie.
Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie să permită evaluarea conformităţii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre. În măsura în care este necesar pentru evaluare, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie să acopere proiectarea, fabricaţia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie să cuprindă următoarele:
-
a) descrierea generală a echipamentului sub presiune;
-
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
-
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a
modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
-
d) lista standardelor prevăzute la art. 5. alin.(2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevăzute la art. 5. alin.(2) nu au fost aplicate;
-
e) rezultatele calculelor de proiectare, a examinărilor efectuate;
-
f) rapoarte de încercări.
-
-
9.3. Producătorul trebuie să aplice un sistem al calităţii aprobat pentru inspecţia finală şi încercări conform prevederilor de la pct.9.4. şi care trebuie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 9.5.
-
9.4. Sistemul calităţii
-
9.4.1. Producătorul trebuie să solicite unui organism notificat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calităţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
-
a) toate informaţiile necesare despre echipamentul sub presiune avut în vedere;
-
b) documentaţia privind sistemul calităţii;
-
-
9.4.2. În cadrul sistemului calităţii, fiecare echipament sub presiune trebuie examinat şi trebuie efectuate încercările corspunzătoare prevăzute în standardele relevante prevăzute la art.5.alin.(2), sau încercări cu efect echivalent, în special evaluarea finală prevăzută în anexa nr.2 pct.3.2, pentru a se garanta conformitatea echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre.
Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de un producător trebuie să fie reunite într-o documentaţie sistematică şi ordonată sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să permită o interpretare uniformă a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrărilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină în special o descriere corespunzătoare a următoarelor:
-
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatorică, responsabilităţile ş1 atribuţiile conducerii cu privire la calitatea echipamentului sub presiune;
-
b) procedurile utilizate la asamblările nedemontabile ale parţilor de echipament sub presiune asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr.2. pct.3.1.2.;
-
c) examinările şi încercările care se efectuează după fabricare;
-
d) mijloacele de supraveghere a funcţionării eficiente a sistemului calităţii;
-
e) înregistrările privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblărilor nedemontabile ale părţilor conform prevederilor din anexa nr.2 pct.3.1.2.
-
-
9.4.3. Organismul notificat trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă satisface cerinţele prevăzute la pct. 9.4.2. Se consideră că sunt respectate cerinţele prevăzute la pct.
9.4.2. dacă elementele sistemului calităţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adoptă standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibă cel puţin un membru cu experientă în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauză. Procedura de evaluare trebuie să includă o vizită de inspectare la întreprinderea producătorului.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului. În situaţia în care producătorul nu acceptă decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanţa judecătorească competentă teritorială, în condiţiile legii.
-
9.4.4. Producătorul trebuie să se angajeze că îndeplineste obligaţiile care decurg din sistemul calităţii aşa cum a fost aprobat şi trebuie să asigure că acesta este menţinut la un nivel corespunzător şi eficient.
Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calităţii asupra oricărei intenţii de modificare a sistemului calităţii.
Organismul notificat trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat continuă să satisfacă cerinţele prevazute la pct. 9.4.2. sau, dacă este necesară o nouă procedură de evaluare.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului.
-
-
9.5. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
-
9.5.1. Scopul supravegherii sistemului calităţii este acela de a asigura că producătorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calităţii aprobat.
-
9.5.2. Producătorul trebuie să permită accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercări şi depozitare şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
-
a) documentaţia privind sistemul calităţii;
-
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
-
c) înregistrările privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
-
-
9.5.3. Organismul notificat trebuie să efectueze audituri periodice, pentru a se asigura că producătorul menţine şi aplică sistemul calităţii şi trebuie să emită producătorului un raport de audit. Frecvenţa auditurilor periodice trebuie să fie stabilită astfel încît la fiecare trei ani să se facă o reevaluare totală.
-
9.5.4. Suplimentar faţă de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producătorului. Necesitatea şi frecvenţa acestor vizite suplimentare va fi determinată pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat. În cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special următoarele:
-
a) categoria echipamentului sub presiune;
-
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
-
c) necesitatea urmăririi acţiunilor corective;
-
d) după caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
A e) modificări esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
In timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate să efectueze sau să solicite să fie efectuate încercări pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calităţii, dacă consideră necesar.
Organismul notificat trebuie să predea producătorului un raport al vizitei şi, dacă s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
-
-
-
9.6. Producătorul trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR – SP, pe o perioadă de 1O ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, următoarele documente:
-
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevăzut la pct. 9.2.;
-
b) documentaţia prevăzută la pct. 9.4.1. lit.b);
-
c) informatiile privind modificarea sistemului calităţii prevăzute la pct. 9.4.4., al doilea paragraf;
-
d) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevăzute la pct.9.4.3, ultimul paragraf, la pct. 9.4.4, ultimul paragraf şi la pct.9.5.3 şi pct.9.5.4.
-
-
9.7. Fiecare organism notificat trebuie să comunice autorităţii competente informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie să comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, retrase sau refuzate.
-
-
10. Modul F- Verificarea produsului
1O. I. Verificarea produsului este acea parte a procedurii prin care producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigură şi declară faptul că echipamentele sub presiune care se supun prevederilor de la pct.l 0.3. sunt conforme cu tipul descris în:
-
a) certificatul de examinare CS de tip,
sau
-
b) certificatul de examinare CS a proiectului
şi satisfac cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre.
10.2. Producătorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a garanta că procesul de fabricaţie impune ca echipamentele sub presiune fabricate să fie conforme cu tipul, aşa cum este descris în:
-
a) certificatul de examinare CS de tip,
sau
-
b) certificatul de examinare CS a proiectului
şi cu cerinţele prezentei hotărâri aplicabile acestora.
Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate CS.
10.3. Organismul notificat trebuie să efectueze examinările şi încercarile adecvate, pentru a verifica conformitatea echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre, prin examinarea şi încercarea fiecărui echipament sub presiune conform prevederilor de la pct. l 0.4. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să păstreze o copie a declaraţiei de conformitate pe o perioadă de 1O ani de la data fabricaţiei ultimului echipament sub presiune.
1O.4. Verificarea prin examinarea şi încercarea fiecărui echipament sub presiune
-
10.4.1. Toate echipamentele sub presiune trebuie să fie examinate individual şi trebuie supuse unor examinări şi încercări adecvate. conform standardelor relevante prevăzute la art.5.alin.(2), sau unor examinări şi încercări cu efect echivalent, în scopul verificării conformităţii acestora cu tipul şi cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre.
Organismului notificat îi revin în special următoarele sarcini:
-
a) să verifice dacă personalul responsabil cu efectuarea asamblărilor nedemontabile ale părţilor şi cu încercările nedistructive este calificat sau aprobat conform prevederilor din anexa nr.2 pct.3.1.2 şi pct.3.1.3,
-
b) să verifice certificatele emise de producătorul de materiale conform prevederilor din anexa nr.2 pct.4.3,
-
c) să efectueze sau să dispună efectuarea inspecţiei finale şi a încercării de rezistenţă prevăzute în anexa nr.2 pct.3.2. şi după caz, să examineze dispozitivele de securitate.
-
-
10.4.2. Organismul notificat trebuie să aplice sau să dispună aplicarea numărul său de identificare pe fiecare echipament sub presiune şi să întocmească în scris un certificat de conformitate pentru încercările efectuate.
-
10.4.3. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să fie în măsură să prezinte organismului de control, la cerere, certificatele de conformitate emise de organismul notificat.
-
-
11. Modul G- Verificarea CS a unităţii de produs
-
11.1. Verificarea unităţii de produs este procedura prin care producătorul asigură şi declară că echipamentul sub presiune pentru care a fost eliberat certificatul prevăzut la pct. 11.4.1, satisface prevederile aplicabile din prezenta hotărâre. Producătorul trebuie să aplice marcajul CS pe echipamentul sub presiune şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate CS.
-
11.2. Cererea pentru efectuarea verificării unităţii de produs se înaintează de către producător unui singur organism notificat, ales de către acesta.
Cererea trebuie să cuprindă următoarele:
-
a) denumirea şi adresa producătorului şi locul unde se află echipamentul sub presiune;
-
b) o declaraţie scrisă potrivit căreia rezultă că cererea nu a mai fost înaintată nici unui alt organism notificat;
-
c) dosarul tehnic de fabricaţie.
-
-
11.3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie să permită evaluarea conformităţii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre şi înţelegerea proiectui, fabricaţiei şi modului de funcţionare a echipamentului sub presiune.
Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie să cuprindă următoarele:
-
a) descrierea generală a echipamentului sub presiune;
-
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
-
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a
modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
-
d) lista standardelor prevăzute la art. 5. alin.(2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevăzute la art. 5. alin.(2) nu au fost aplicate;
-
e) rezultatele calculelor de proiectare, a examinărilor efectuate;
-
f) rapoarte de încercări,
-
g) detalii corespunzătoare privind aprobarea tehnologiei de fabricaţie şi a metodelor de încercare şi calificările sau aprobările personalului implicat, conform anexei nr.2 pct. 3.1.2 şi pct.3.1.3.
-
-
11.4. Organismul notificat trebuie să examineze proiectul şi construcţia fiecărui echipament sub presiune şi în timpul procesului de fabricaţie să efectueze încercările corespunzătoare în conformitate cu standardele prevăzute la art.5. alin.(2), sau examinări şi încercări cu efect echivalent pentru a asigura conformitatea acestuia cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre. Organismul notificat are în special următoarele sarcini:
-
a) să verifice dosarul tehnic de fabricaţie cu privire la proiectare şi la tehnologia de fabricaţie;
-
b) să evalueze materialele utilizate, dacă acestea nu sunt în conformitate cu standardele relevante prevăzute la art.5. alin.(2) sau cu o aprobare europeană de material pentru echipamente sub presiune prevăzută la art.16. şi să verifice certificatele de calitate emise de producătorul de material conform anexei nr.2. pct. 4.3;
-
c) să aprobe procedurile pentru asamblarea nedemontabilă a părţilor de echipament sub presiune sau să verifice dacă acestea au fost aprobate anterior în conformitate cu anexa nr.2 pct.3.1.2;
-
d) să verifice calificările sau atestările cerute conform anexei nr.2. pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3;
-
e) să efectueze inspecţia finală prevăzută în anexa nr.2 pct.3.2.1. şi să efectueze sau să impună efectuarea încercării de rezistenţă prevăzută în anexa nr.2 pct.3.2.2. şi după caz, să examineze dispozitivele de securitate.
-
11.4.1. Organismul notificat trebuie să aplice numărul său de identificare pe echipamentul sub presiune, sau dispune aplicarea acestuia şi întocmeşte un certificat de conformitate cu privire la încercările efectuate. Aceast certificat se păstrează pentru o perioadă de zece ani.
-
11.4.2. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să fie în măsură să prezinte organismului de control, la cerere, declaraţia de conformitate CS şi certificatul de conformitate emise de organismul notificat.
-
-
-
12. Modul H – Asigurarea calităţii
-
12.1. Asigurarea calităţii este procedura prin care producătorul care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 12.2, asigură şi declară că echipamentele sub presiune supuse evaluării satisfac cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre. Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi întocmeşte în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie să fie însoţit de numărul de identificare al organismului notificat responsabil cu supravegherea, conform prevederilor de la pct. 12.4.
-
12.2. Producătorul trebuie să aplice un sistem al calităţii aprobat pentru fazele de proiectare, fabricaţie, inspecţie şi încercare finală, conform prevederilor de la pct.12.3; sistemul calităţii aprobat este supus supravegherii, conform prevederilor de la pct.12.4.
-
12.3. Sistemul calităţii
-
12.3.1. Producătorul trebuie să solicite unui organism notificat ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calităţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
-
a) toate informaţiile necesare pentru echipamentul sub presiune avute în vedere;
-
b) documentaţia privind sistemul calităţii.
-
-
12.3.2. Sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea echipamentelor sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotărâre.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către producător trebuie să fie reunite într-o documentaţie sistematică şi ordonată, sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să permită o interpretare uniformă a măsurilor procedurale sau privind calitatea cum sunt programele, planurile, manualele şi înregistrările acestora.
Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să cuprindă o descriere adecvată a următoarelor:
-
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatorică, responsabilităţile şi atribuţiile conducerii cu privire la calitatea proiectului şi a echipamentului sub presiune;
-
b) specificaţii tehnice pentru proiectare, inclusiv standardele care se aplică şi atunci cînd standardele prevăzute la art.5. alin. (2) nu se aplică în totaliltate, metodele utilizate pentru a se asigura că se respectă cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotărâre;
-
c) tehnicile de control şi verificare ale proiectului, procedurile şi măsurile sistematice care se utilizează la proiectarea echipamentului sub presiune, în special cele legate de materiale conform prevederilor din anexa nr.2 pct.4;
-
d) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calităţii corespunzătoare precum şi procesele şi măsurile sistematice care vor fi utilizate, în special procedurile utilizate la asamblările nedemontabile ale parţilor de echipament sub presiune asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr.2. pct.3.1.2.;
-
e) examinările şi încercările efectuate înainte, în timpul şi după fabricare, cu indicarea frecvenţei la care acestea se efectuează;
-
f) înregistrările privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblărilor nedemontabile ale părţilor şi a încercărilor nedistructive conform prevederilor din anexa nr.2 pct.3.1.2. şi pct.3.1.3.;
-
g) mijloacele de supraveghere a realizării calităţii cerute pentru proiect şi pentru echipamentul sub presiune şi funcţionarea eficientă a sistemului calităţii.
-
-
12.3.3. Organismul notificat trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă satisface cerinţele prevăzute la pct. 12.3.2. Se consideră că sunt respectate cerinţele prevăzute la pct.
12.3.2. dacă elementele sistemului calităţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adoptă standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibă cel puţin un membru cu experientă în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauză. Procedura de evaluare trebuie să includă o vizită de inspectare la întreprinderea producătorului.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului. În situaţia în care producătorul nu acceptă decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanţa judecătorească competentă teritorială, în condiţiile legii.
-
12.3.4. Producătorul trebuie să se angajeze că îndeplineste obligaţiile care decurg din sistemul calităţii aşa cum a fost aprobat şi trebuie să asigure că acesta este menţinut la un nivel corespunzător şi eficient.
Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calităţii asupra oricărei intenţii de modificare a sistemului calităţii.
Organismul notificat trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat continuă să satisfacă cerinţele prevazute la pct. I 2.3.2. sau dacă este necesară o nouă procedură de evaluare.
Decizia motivată a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa producătorului.
-
-
12.4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
-
12.4.1. Scopul supravegherii sistemului calităţii este acela de a asigura că producătorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calităţii aprobat.
-
12.4.2. Producătorul trebuie să permită accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de proiectare, fabricaţie, control, încercări şi depozitare şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
-
a) documentaţia privind sistemul calităţii;
-
b) înregistrările privind calitatea prevăzute în capitolul referitor la proiectare din cadrul sistemului calităţii, cum ar fi rapoartele analizelor, calculelor şi încercărilor;
-
c) înregistrările privind calitatea prevăzute în capitolul referitor la fabricaţie din cadrul sistemului calităţii, cum ar fi rapoartele inspecţiilor şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
-
-
12.4.3. Organismul notificat trebuie să efectueze audituri periodice, pentru a se asigura că producătorul menţine şi aplică sistemul calităţii şi trebuie să emită producătorului un raport de audit. Frecvenţa auditurilor periodice trebuie să fie stabilită astfel încît la fiecare trei ani să se facă o reevaluare totală.
-
12.4.4. Suplimentar faţă de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producătorului. Necesitatea şi frecvenţa acestor vizite suplimentare va fi determinată pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat. În cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special următoarele:
-
a) categoria echipamentului sub presiune;
-
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
-
c) necesitatea urmăririi acţiunilor corective;
-
d) după caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
A e) modificări esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
In timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate să efectueze sau să solicite să fie efectuate încercări pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calităţii, dacă consideră necesar. Organismul notificat trebuie să predea producătorului un raport al vizitei şi, dacă s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
-
-
-
12.5. Producătorul trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR – SP, pe o perioadă de l O ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, următoarele documente:
-
a) documentaţia prevăzută la pct. 12.3.1. lit.b);
-
b) informatiile privind modificarea sistemului calităţii prevăzute la pct. 12.3.4., al doilea paragraf;
-
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevăzute la pct.12.3.3, ultimul paragraf, la pct. 12.3.4, ultimul paragraf şi la pct.12.4.3 şi pct.12.4.4.
-
-
12.6. Fiecare organism notificat trebuie să comunice autorităţii competente informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie să comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobările privind sistemul calităţii, retrase sau refuzate.
-
-
13. Modul Hl – Asigurarea calităţii suplimentat cu examinarea proiectului şi supravegherea specială a evaluării finale
-
13.1. Modulul HI constă din modulul H, la care se adaugă următoarele cerinţe suplimentare:
-
a) producătorul trebuie să înainteze organismului notificat o solicitare pentru examinarea proiectului.
-
b) solicitarea trebuie să permită înţelegerea proiectului, fabricaţiei şi funcţionării echipamentului sub presiune şi să permită evaluarea conformităţii cu cerinţele corespunzătoare din prezenta hotărâre.
Solicitarea trebuie să cuprindă:
-
(i) specificaţiile tehnice pentru proiectare, inclusiv cu indicarea standardelor care au fost aplicate;
-
(ii) dovezile necesare prin care se demonstrează că soluţiile alese sunt adecvate, în mod special atunci când standardele prevăzute la art. 5. alin.(2) nu au fost aplicate în totalitate. Aceste dovezi trebuie să includă şi rezultatele încercărilor care au fost efectuate în laboratoare adecvate ale producătorului sau au fost efectuate în numele său;
-
-
c) organismul notificat trebuie să analizeze solicitarea şi în situaţia în care proiectul respectă prevederile aplicabile din prezenta hotărâre, trebuie să emită un certificat de examinare CS a proiectului pentru solicitant. Certificatul ttrebuie să conţină concluziile examinării, condiţiile de valabilitate a acestuia şi data de identificare a proiectului aprobat şi după caz, şi o descriere a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune sau a accesoriilor.
-
d) solicitantul trebuie să informeze organismul notificat care i-a acordat certificatul de examinare CS a proiectului cu privire la toate modificările sau orice intenţi de modificare a proiectului aprobat. Modificările aduse la proiectul aprobat trebuie să primească o aprobare suplimentară care se emite de către organismul notificat care a acordat certificatul de examinare CS a proiectului, în cazul în care aceste modificări pot afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale ale prezentei hotărâri sau cu condiţiile prescrise pentru utilizarea echipamentului sub presiune. Această aprobare suplimentară se emite sub forma unei act adiţional la certificatul de examinare CS a proiectului original.
-
e) fiecare organism notificat trebuie să comunice celorlalte organisme notificate toate informaţiile necesare cu privire la certificatele de examinare CS a proiectului retrase sau refuzate.
-
-
13.2. Evaluarea finală conform prevederilor din anexa nr.2. pct.3.2 este supusă unei supravegheri mai severe, care constă în vizite inopinate efectuate de organismul notificat. În timpul acestor vizite organismul notificat efectuează controlul echipamentelor sub presiune.
-
ANEXANr.6
7.
ANEXANr.7
7.
ANEXANr.8