AMENDAMENT din 10 decembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 449 din 19 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 115 31/08/1999
ActulREFERIRE LAACORD 10/05/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHOTARARE 674 05/05/2004
ActulCONTINUT DEHOTARARE 674 05/05/2004





ROMÂNIAMinisterul Finanțelor PubliceCabinet Secretar de stat
București, 10 decembrie 2003Către: Domnul Lennart BigePresedinteFondul International pentru Dezvoltare AgricolaTema: Proiectul de dezvoltare rurala a Muntilor Apuseni (485-RO). Amendarea Acordului de împrumutDomnule Presedinte,După cum cunoasteti, Proiectul de dezvoltare rurala a Muntilor Apuseni finanțat de FIDA (ADP, FIDA, împrumut nr. 485-RO) prezinta în acest moment progrese semnificative în implementare, ce urmeaza unor dificultati avute la inceput. În prezent ADP se desfășoară în cadrul comunitatilor rurale din zonele muntoase din 6 judete, având un portofoliu de credite solid și diversificat și o cerere în crestere pentru serviciile financiare oferite de ADP pentru zonele sarace din Zona Muntilor Apuseni (ZMA).Datorita prezentului progres și pe baza circulației informațiilor între directiile pentru agricultura și dezvoltare rurala și între sucursalele B.C.R., comunitati din alte judete în cautare de asemenea surse de finanțare și-au manifestat interesul pentru linia de credit oferita.Misiunea de analiza la mijlocul perioadei de implementare a Proiectului și recenta misiune de supervizare UNOPS/FIDA au facut un numar de propuneri pentru a imbunatati în continuare implementarea și impactul Proiectului. Pentru a menține actuala tendinta de implementare, Guvernul a identificat, ca baza pentru un amendament imediat al imprumutului, urmatoarele:(i)decalarea datei de finalizare a Proiectului și a ultimei date de tragere în cadrul imprumutului;(ii)extinderea ariei Proiectului;(iii)eliminarea Agentiei de dezvoltare regionala de centru (ADR-C); și(iv)realocarea fondurilor imprumutului. + 
Extinderea ProiectuluiADP a avut de suferit din cauza unui inceput lent al implementarii, primele împrumuturi în cadrul Proiectului fiind acordate după aproape 2 ani de la intrarea în vigoare. Printre altele, aceasta s-a datorat aparitiei unei serii de probleme instituționale și legale, pe de o parte, iar pe de altă parte, necesității de a schimba mentalitatea oamenilor saraci de la munte pentru a lucra cu o banca comerciala, aspect rezolvat doar la sfârșitul anului 2001 - inceputul anului 2002. Inceputul lent al Proiectului a avut un impact semnificativ asupra capacității de acordare a imprumuturilor către beneficiarii finali.Guvernul solicita o extensie cu 2 ani a datei de finalizare a Proiectului și a datei finale de tragere. Astfel, data de finalizare a Proiectului va deveni 31 decembrie 2005, iar data finala de tragere va deveni 30 iunie 2006, permitand continuarea implementarii și oportunitatea de a recupera intarzierea din primii 2 ani de la declararea efectivitatii.Trebuie avut în vedere faptul ca implementarea Proiectului, la jumatatea anului 2003, s-a îmbunătățit notabil, asa cum se prezinta în tabelul de mai jos.

  2001 2002 2003, sfârșitul lunii octombrie
Număr de împrumuturi 20 196 183
Valoarea împrumuturilor 329.279 1.849.703 2.235.126
Procent din total trageri 7,46% 41,90% 50,64%
TOTAL 329.279 2.178.982 4.414.108
      (Exprimat în dolari S.U.A.)

 + 
Extinderea ariei ProiectuluiAvând în vedere nevoile populatiei rurale din zonele montane din centrul României, performantele pozitive ale programului și angajamentul instituțiilor partenere (în special Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului și Banca Comerciala Română), Guvernul solicita extinderea ariei Proiectului pentru a include și urmatoarele judete din zonele montane: Valcea, Sibiu, Covasna, Buzau, Vrancea, Bacau, Harghita, Neamt și Suceava. Comunitatile sarace din aceste zone montane intampina condiții dificile și acces limitat la servicii financiare conform nevoilor lor. Ca o măsura suplimentara la extinderea Proiectului, ea va permite Proiectului sa sprijine un numar mai mare de beneficiari din zonele montane ale tarii, repetand modelul de succes implementat în prezent într-un numar limitat de judete din zona Muntilor Apuseni.Pe baza unei realocari atente a fondurilor imprumutului, Guvernul propune sa sprijine financiar directiile agricole din 5 judete propuse pentru extindere, în timp ce B.C.R. își va concentra eforturile prin propriii săi ofiteri de credit în celelalte 4 judete rămase.
 + 
Rolul ADR-CMediul instituțional în care opereaza Proiectul a evoluat semnificativ în cursul ultimilor 4 ani, rolul ADR-C fiind acum în discutie. Desi ADR-C a avut initial ca sarcina sprijinirea implementarii Proiectului în aria sa, coordonarea și administrarea activităților în teren, rolul sau a ramas doar acela de verificare a eligibilitatii imprumutatilor și de înregistrare a tranzactiilor din teritoriu. Verificarea eligibilitatii, precum și menținerea înregistrărilor sunt efectuate în prezent direct de către Unitatea de Coordonare a Proiectului (UCP) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. ADR-C nu are autoritatea pentru a coordona activitățile direcțiilor judetene ale Ministerului Agriculturii sau ale unităților băncilor participante, nici de a exercita o coordonare administrativa și financiară generală. În prezent, având în vedere dezvoltarea structurii instituționale a Proiectului, activitățile desfășurate de către ADR-C nu adauga valoare implementarii.În aceasta situație și de comun acord cu observatiile misiunii MTR, Guvernul solicita ca ADR-C să fie eliminata ca partener instituțional oficial în cadrul Proiectului. UCP din cadrul Ministerului Finanțelor Publice va prelua activitățile aflate în prezent în responsabilitatea oficiala a ADR-C. Eliminarea ADR-C ar permite, de asemenea, obtinerea de economii în cadrul costurilor operationale, care vor putea fi realocate în vederea demararii activităților Proiectului în județele propuse pentru extindere.
 + 
Realocarea sumelor împrumutuluiPentru a sprijini propunerea facuta, se propune urmatoarea realocare a sumelor imprumutului:

Categorie În presentSume alocate din fondurile împrumutului PropunereSume alocate din fondurile împrumutului
I.Lucrări civile pentru Componenta B(i) a Proiectului 3.000 3.000
II.Vehicule, echipamente și bunuri 160.000 160.000
III.Creditul incremental pentru Componenta A a Proiectului 11.720.000 11.720.000
IV.Costurile marginale de funcționare pentru Componenta B a Proiectului (exclusiv salarii, prime și stimulente) 180.000 417.000
V.Nealocate 337.000 100.000
TOTAL: 12.400.000 12.400.000
(Exprimat în echivalent DST)

În opinia Guvernului, dacă vor fi aprobate și procesate într-o perioadă de timp corespunzătoare, aceste amendamente vor ajuta la menținerea prezentului curs al implementarii, obtinerea unui impact mai puternic al Proiectului și vor oferi beneficii importante fermierilor saraci din zonele montane. Guvernul doreste sa sublinieze faptul ca aceste propuneri au fost discutate în amanunt cu reprezentantii FIDA și UNOPS în timpul recentelor misiuni, acestia declarandu-și intregul sprijin în acest sens.Va rog sa acceptati, domnule presedinte, expresia inaltei mele consideratii.
Enache Jiru,
secretar de stat
–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x