ACORD INTERPROFESIONAL din 3 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 761 din 30 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LALEGE 73 16/01/2002
ART. 10REFERIRE LAORDIN 718 25/09/2003
ART. 10REFERIRE LAORDIN 196 07/05/2002
ART. 11REFERIRE LAHG 121 30/01/2003
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 821 17/10/2003
ANEXA 1REFERIT DEREGULAMENT 02/02/2006

pentru sfecla de zahar – recolta anului 2004



Membrii Organizaţiei Interprofesionale Naţionale "Zahărul" din România, denumita în continuare O.I.N.Z.R., şi anume:● Federaţia Naţionala a Cultivatorilor de Sfecla de Zahăr din România;● Asociaţia "Patronatul Zahărului din România",în baza art. 8 lit. k) alin. 7 din Statutul O.I.N.Z.R. au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare AIP, privind contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahăr din recolta anului 2004, destinată industrializarii. + 
Articolul 1Obiectivele şi durata AIP1.1. AIP îşi propune sa reglementeze de o maniera unitară, la nivel naţional, relaţiile dintre parteneri (cultivatori de sfecla de zahăr, respectiv fabrici de zahăr).1.2. AIP îşi propune să asigure contractul de baza privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata sfeclei de zahăr, precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera zahărului.1.3. AIP îşi propune să asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a industriei zahărului din România.1.4. AIP îşi propune să asigure durabilitate sectorului agroindustrial al filierei zahărului, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahăr.1.5. AIP este valabil pentru campania de sfecla de zahăr din anul 2004, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între cei doi membri ai O.I.N.Z.R. şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului până cel mai târziu la data de 1 iulie 2004.1.6. Respectarea clauzelor prezentului AIP este obligatorie pentru toţi membrii afiliati celor două structuri profesionale semnatare.1.7. AIP este aprobat anual de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului şi pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
 + 
Articolul 2Clauze generale2.1. Părţile au căzut de acord ca pentru recolta anului 2004 sa colaboreze în vederea obţinerii unei cantităţi mai mari de zahăr alb din sfecla de zahăr, pe baza programului Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului de revigorare a culturii sfeclei de zahăr, a angajamentelor asumate faţă de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului şi în condiţiile obţinerii sprijinului necesar.2.2. Cantitatea minima de zahăr ce va fi produsă de către fiecare fabrica de zahăr se va determina ca medie pe baza performantelor proprii realizate în perioada 1998-2002.2.3. Fabricile de zahăr vor determina cantitatea minima dezirabila de sfecla de zahăr şi suprafaţa necesară a fi contractată, pe care le vor comunică asociaţiilor de cultivatori de sfecla de zahăr din zona de aprovizionare până la începerea campaniei de contractare a sfeclei.2.4. Între cultivatorul de sfecla de zahăr şi fabrica de zahăr va fi întocmit un contract de producere, cumpărare, livrare şi plata (denumit în continuare CPCLP), recunoscut de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului ca instrument legal pentru acordarea subventiei pe produs pentru recolta anului 2004. Modelul CPCLP este prevăzut în anexa la prezentul AIP.2.5. CPCLP se va încheia până la data de 1 mai 2004 şi situaţia finala, conform prevederilor pct. 2.3, va fi transmisă la Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului până la data de 15 mai 2004, prin intermediul Asociaţiei "Patronatul Zahărului din România".2.6. CPCLP este semnat de ambii parteneri şi este obligatoriu în toate atributele sale pentru aceştia.2.7. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator de sfecla de zahăr definit şi fabrica de zahăr cu care acesta a încheiat angajamentul.2.8. Clauzele CPCLP nu pot anula clauzele generale ale AIP, care îl însoţesc de drept pe toată perioada valabilităţii lui.2.9. Partenerii CPCLP pot denunta în caz de litigiu doar clauzele derivate din acesta, nu şi clauzele AIP.2.10. CPCLP şi AIP pot fi utilizate în relaţii comerciale şi de parteneri neafiliati celor două structuri reprezentative, cu menţiunea ca aceştia nu beneficiază de clauzele privind concilierea interprofesionala, de sprijinul acordat de stat sub forma subventiei pe produs şi nici de instrumentele de reglementare a pieţei în baza Legii nr. 73/2002 privind organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agricole şi alimentare în România, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 3Modul de aplicare a AIP3.1. Prezentul AIP reprezintă voinţa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnării lui.3.2. AIP poate fi modificat anual prin negocieri între cei doi parteneri semnatari, în perioada desemnată la pct. 1.5.3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea AIP în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractuală derivata din prezentul acord şi pasibila de atingerea de o maniera păgubitoare a uneia dintre părţi.3.4. CPCLP poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la cei doi parteneri semnatari, care nu anulează stipulaţiile AIP, nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modifica convenţia de baza privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.3.5. Clauzele speciale ale CPCLP sunt negociate între cei doi parteneri şi pot fi modificate de către aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afectează parametrii de producţie; clauzele speciale ale CPCLP nu pot fi extinse asupra AIP aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
 + 
Articolul 4Forta majoră4.1. În caz de forta majoră prezentul AIP încetează parţial sau total sa producă efecte. Forta majoră poate fi invocată de către oricare dintre părţi şi se rasfrange şi asupra CPCLP.
 + 
Articolul 5Concilierea şi arbitrajul5.1. Litigiile referitoare la aplicarea prezentului AIP şi a CPCLP se supun reglementărilor în vigoare relative la conciliere şi arbitraj. Părţile convin ca litigiile să fie soluţionate pe cale amiabila şi să se adreseze instanţei numai după epuizarea procedurilor de conciliere.
 + 
Articolul 6Cotizaţiile profesionale şi interprofesionale6.1. Părţile semnatare ale prezentului AIP au convenit asupra necesităţii ca fabricile de zahăr sa opereze în numele cultivatorilor de sfecla de zahăr la prelevarea cotizatiei profesionale de membru al Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Sfecla de Zahăr din România (FCSZR), în cuantum de 5 lei/kg de sfecla de zahăr predată neto de plată. Aceasta prevedere va fi inclusă în mod obligatoriu în CPCLP fiecărei fabrici de zahăr. Suma încasată va fi virata integral în contul FCSZR. Din această sumă 57% revine FCSZR, 3% Comisiei Interprofesionale Naţionale şi 40% asociaţiilor cultivatorilor de sfecla de zahăr din zona fiecărei fabrici. Sumele încasate vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei organizaţii.6.2. Plata cotizaţiilor se face până la data de 31 decembrie 2004.6.3. Calcularea cotizaţiilor se face la tona neta de plată, livrata de către cultivatorul de sfecla de zahăr fabricii de zahăr şi recepţionată prin aplicarea baremului de echivalenta.
 + 
Articolul 7Producerea/cultivarea sfeclei de zahăr7.1. CPCLP va specifică atât suprafaţa ce se doreşte a fi cultivată, cat şi producţia neta scontata a se obţine.Pentru toţi contractanţii de sfecla de zahăr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale ori interprofesionale, fabricile de zahăr se obliga să asigure:● samanta de sfecla de zahăr necesară infiintarii culturii, pentru suprafaţa contractată;● serviciile de îndrumare tehnologică a cultivatorilor de sfecla de zahăr, indiferent de suprafaţa/cantitatea contractată.7.2. Samanta de sfecla de zahăr asigurata de către fabrica de zahăr va fi pusă la dispoziţie cultivatorului de sfecla de zahăr până la data stipulată în CPCLP şi va fi tratata standard cu insecticide şi fungicide.7.3. Cultivatorii de sfecla de zahăr se obliga să respecte tehnologia recomandată de fabrica de zahăr şi să permită accesul reprezentanţilor acesteia pentru a executa monitorizarea evoluţiei culturii, obligandu-se să execute lucrările tehnologice solicitate de aceştia la termenele stabilite.7.4. Periodic, de la începerea contractării şi până la terminarea recoltarii şi prelucrării sfeclei de zahăr, fabricile de zahăr se obliga sa transmită datele statistice specifice către Asociaţia "Patronatul Zahărului din România".
 + 
Articolul 8Recoltarea sfeclei de zahăr8.1. Recoltarea sfeclei de zahăr se face din iniţiativa fabricii de zahăr care va notifica cultivatorii de sfecla de zahăr.8.2. Cultivatorii de sfecla de zahăr se obliga să respecte datele de începere a recoltarii şi de punere la dispoziţie a sfeclei de zahăr, dacă acestea le-au fost aduse la cunoştinţa.8.3. Fabrica de zahăr poate stabili data limita a terminării recoltatului şi a recepţiei.8.4. Depăşirea cu doua zile a datei limita de recepţie poate atrage refuzul fabricii de zahăr de a receptiona sfecla de zahăr, cantităţile aferente decazand din clauzele AIP şi CPCLP, sub rezerva înţelegerilor particulare ale părţilor semnatare ale CPCLP de extindere a perioadei respective.
 + 
Articolul 9Transportul sfeclei de zahăr9.1. Transportul sfeclei de zahăr de pe camp la bazele de recepţie ale fabricii de zahăr se efectuează şi se suporta de cultivatorul de sfecla de zahăr. Transportul sfeclei de zahăr de la bazele de recepţie ale fabricii la fabrica de zahăr se efectuează şi se suporta de fabrica de zahăr.9.2. Sub rezerva convenţiilor particulare răspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2004, CPCLP poate deroga de la prevederile pct. 9.1.
 + 
Articolul 10Recepţia sfeclei de zahăr10.1. Partenerii au convenit ca recepţia sfeclei de zahăr din recolta anului 2004 să fie efectuată cantitativ şi calitativ, cu respectarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 196/2002 privind stabilirea calităţii-tip a sfeclei de zahăr rezultate din producţia anului 2003, recepţionată de societăţile comerciale pentru industrializarea acesteia, modificat prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 718/2003.
 + 
Articolul 11Preţul sfeclei de zahăr11.1. Părţile au convenit ca pentru recolta anului 2004 preţul de referinţa al tonei de sfecla de zahăr neto de plată de calitate-tip să fie de 50 kg zahăr alb.11.2. Preţul sfeclei de zahăr se poate majoră/diminua în funcţie de conţinutul în zahăr şi conform stipulaţiilor CPCLP referitoare la conţinutul de corpuri străine şi pământ aderent.11.3. Prin derogare de la prevederile pct. 11.1, CPCLP va lua în considerare preţul de baza al sfeclei de zahăr în lei/tona stabilit de Comitetul interministerial pentru coordonarea organizării şi funcţionarii pieţelor produselor agricole şi alimentare în România, în baza Hotărârii Guvernului nr. 121/2003 pentru aprobarea produselor agricole şi alimentare de importanţa naţionala pentru o perioadă de 4 ani, respectiv 2003-2006, astfel încât atât cultivatorii de sfecla de zahăr, cat şi fabricile de zahăr să obţină un profit minim prin preţul zahărului alb pe piaţa naţionala.
 + 
Articolul 12Plata materiei prime12.1. Părţile au convenit ca plata materiei prime recepţionate să se facă integral până la data de 31 decembrie 2004.12.2. În cazul solicitării de către cultivatori a plăţii sfeclei de zahăr în echivalent zahăr, transportul zahărului la destinaţie se face pe cheltuiala cultivatorilor de sfecla de zahăr.12.3. Sub rezerva convenţiilor particulare ce răspund regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2004, CPCLP poate deroga de la prevederile pct. 12.1 şi 12.2.12.4. Modalitatea de plată convenită de părţi se negociaza între părţi şi se va stipula în CPCLP.
 + 
Articolul 13Alte drepturi ale cultivatorilor de sfecla de zahăr13.1. Cultivatorii de sfecla de zahăr au dreptul la restituirea gratuita a unei cantităţi de taitei (borhot umed) rezultaţi din procesul de industrializare, corespunzând cantităţii totale de sfecla de zahăr livrate.13.2. CPCLP va prevedea cantităţile şi modalitatea de livrare a borhotului restituit gratuit, potrivit convenţiilor particulare ce răspund regulilor sau obiceiurilor locale, valabile înaintea campaniei agricole a anului 2003.13.3. CPCLP poate să prevadă posibilitatea achiziţionării contra cost de către cultivatorii de sfecla de zahăr a unor cantităţi de borhot umed sau în stare uscata.Încheiat astăzi, 3 octombrie 2003.Pentru Federaţia Naţionalaa Cultivatorilor de Sfeclade Zahăr din România,dr. ing. Ion Gherman,preşedintePentru Asociaţia "Patronatul Zahăruluidin România",ing. Ioan Armenean,preşedintePentru Organizaţia InterprofesionalaNaţionala "Zahărul" din RomâniaO.I.N.Z.R.,ing. Mihai Lungu,preşedinte
 + 
Anexă––la acordul interprofesional–––––––––CONTRACTde producere, cumpărare, livrare şi plata a radacinilorde sfecla de zahăr (CPCLP)Prezentul CPCLP este încheiat în baza pct. 1.2 din Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr, aferent recoltei anului 2004.Între:Beneficiar: Societatea Comercială ………………………….. – S.A., cu sediul în ……………………….., str. ……………. nr. ….., reprezentată prin …..(numele, prenumele, funcţia)……,şi ……..(numele, prenumele, funcţia)………….., având contul ……….., deschis la ………., înregistrată la registrul comerţului sub nr. ….,şiFurnizor: …………………../Proprietar …………….., cu sediul/domiciliul în ………………, str. …………….. nr. …., telefon/fax ….., reprezentat prin …(numele, prenumele, funcţia)…..,şi …………..(numele, prenumele, funcţia)……………, având contul ……………………………………., deschis la ………, înregistrată la registrul comerţului la poziţia …… nr. …..,a intervenit următorul CPCLP, cu valoare de contract bilateral, privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata sfeclei de zahăr.Furnizorul se obliga sa cultive o suprafaţa de ……………… ha cu sfecla de zahăr, în scopul realizării unei producţii nete de plată …… tone, care va fi predată beneficiarului conform graficului de livrare ce va fi comunicat de către beneficiar.Beneficiarul se obliga sa cumpere de la furnizor o cantitate de …………… tone rădăcini de sfecla de zahăr, la un preţ de 50 kg zahăr alb/tona sfecla de zahăr (greutate neta), recepţionată la calitate-tip.Beneficiarul se angajează sa cumpere orice alta cantitate de sfecla de zahăr, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, pusă la dispoziţie de furnizor.Pentru realizarea suprafeţei de ………….. ha, beneficiarul se obliga sa pună la dispoziţie furnizorului samanta din mai multe soiuri de sfecla de zahăr, furnizorul putând alege soiul preferat.Samanta este tratata standard.Furnizorul de sfecla de zahăr îl mandatează pe beneficiar ca la plata sfeclei de zahăr să-i retina cotizatia de membru al Federaţiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahăr din România în valoare de 5 lei/kg de sfecla de zahăr predată neto de plată.Noi, semnatarii prezentului CPCLP, declaram ca avem cunoştinţa de stipulaţiile Acordului interprofesional pentru sfecla de zahăr – campania agricolă a anului 2004 şi ne angajăm să le respectam în litera şi în spiritul lor.Încheiat astăzi, ………….. în ……. exemplare, toate cu valoare de original.           Beneficiar,                                            Furnizor,       …………………..                                  …………………..(numele, prenumele, semnatura)            (numele, prenumele, semnatura)–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x