ACORD din 5 martie 1985

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 34 din 6 iunie 1986
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECRET 189 02/06/1986

între Republica Socialistă România şi Jamahiria Arabă Libiana Populara Socialistă în domeniul asigurărilor sociale



Republica Socialistă România şi Jamahiria Arabă Libiana Populara Socialistă,în dorinţa de a întări legăturile de prietenie dintre ele şi de a dezvolta relaţiile mutuale în domeniul asigurărilor sociale,au convenit asupra următoarelor: + 
Articolul 1În sensul prezentului acord, prin termenii de mai jos se înţelege următoarele:a) prin legislaţie, toate legile, decretele, regulamentele şi instrucţiunile în vigoare în fiecare ţara, în domeniul asigurărilor sociale;b) prin autoritate competentă, Ministerul Muncii pentru Republica Socialistă România şi Secretariatului Comitetului Popular General pentru Jamahiria Arabă Libiana Populara Socialistă sau orice alta autoritate desemnată de fiecare dintre cele doua părţi contractante;c) prin organe de resort, organele sau instituţiile de asigurări sociale însărcinate cu aplicarea legislaţiei de asigurări sociale;d) prin lucrator permanent, cetăţeanul uneia dintre cele doua părţi contractante pe care întreprinderea l-a detaşat să execute o lucrare pe teritoriul celeilalte părţi contractante şi care primeşte o retributie de la aceasta întreprindere;e) prin ţara de origine, ţara pe teritoriul căreia se afla sediul întreprinderii la care este încadrat lucrătorul permanent;f) prin ţara de lucru, ţara pe teritoriul căreia se executa obiectivul sau lucrarea.
 + 
Articolul 2Lucrătorii permanenţi din întreprinderile aparţinînd uneia dintre cele doua părţi contractante, care executa lucrări pe teritoriul celeilalte părţi, vor fi supuşi asigurărilor sociale şi se vor plati cotizatii conform legislaţiei statului în care se executa lucrări, cu excepţia cotizatiei de asigurări pentru pensii de toate felurile şi alocaţiile acoperite din cotizatia pentru pensii, pe bază de reciprocitate.
 + 
Articolul 3Lucrătorii permanenţi care intra sub incidenţa acestui acord, precum şi urmaşii acestora, vor prezenta cereri şi-şi vor exercita drepturile la toate felurile de pensii şi alocaţii acoperite din cotizatia pentru pensii prin instituţiile de asigurări sociale ale tarii de origine. Aceste drepturi nu vor fi exercitate faţă de instituţiile de asigurări sociale din ţara de lucru.
 + 
Articolul 4Întreprinderile aparţinînd uneia dintre cele doua părţi contractante, care executa lucrări pe teritoriul celeilalte părţi contractante, vor plati lucrătorilor permanenţi care le aparţin şi sînt supuşi acestui acord indemnizaţii pentru concedii medicale cauzate de boala, accidente de muncă sau naştere, începînd cu 1 iunie 1981, în conformitate cu legislaţia tarii de lucru.
 + 
Articolul 5Întreprinderile aparţinînd uneia dintre cele doua părţi contractante, care executa lucrări pe teritoriul celeilalte părţi, vor emite pentru lucrătorii care cad sub incidenţa prezentului acord certificate către organele de resort din ţara de lucru, menţionând numele persoanelor asigurate cărora li se aplică acest acord. Certificatul va purta, de asemenea, semnatura lucrătorilor în cauza.
 + 
Articolul 6Prevederile Acordului dintre Jamahiria Arabă Libiana Populara Socialistă şi Guvernul Republicii Socialiste România în domeniul asigurărilor sociale din 18 aprilie 1977, precum şi regulile de aplicare a acestuia privind calcularea cotei recuperabile din cotizaţiile de asigurări sociale, plătite pînă la 31 mai 1981, data încetării valabilităţii Legii asigurărilor sociale din Libia nr. 53/1957, se vor aplica pînă la lichidarea obligaţiilor reciproce.De la 1 iunie 1981 şi pînă la data intrării în vigoare a prezentului acord cota recuperabila din cotizatia de asigurări sociale plătită în ţara de lucru va fi în procent de 4,335% din retributia supusă cotizarii conform prevederilor Acordului în domeniul asigurărilor sociale din 1977. Restituirea cotei de pensii aferentă acestei perioade se va face pe baza unor liste, prezentate de întreprinderi, în ţara de lucru, care vor cuprinde: numele lucrătorilor permanenţi care au fost încadraţi la acea întreprindere, perioadele în care au lucrat, retribuţiile plătite şi numărul lor de înregistrare.
 + 
Articolul 7Întreprinderile care au lucrători permanenţi pe teritoriul celeilalte părţi contractante vor colabora în domeniul securităţii şi protecţiei împotriva accidentelor de muncă şi bolilor profesionale cu instituţiile şi organizaţiile competente din ţara de lucru.
 + 
Articolul 8Pentru executarea acestui acord, autoritatea competentă şi organele de asigurări sociale ale fiecărei părţi contractante vor asigura următoarele:1. vor conveni asupra procedurilor necesare aplicării;2. vor lua legătură pentru a stabili procedurile de aplicare;3. îşi vor acorda reciproc şi gratuit asistenţa administrativă;4. vor face schimb reciproc de texte legislative privind asigurările sociale, precum şi cu modificările acestora.
 + 
Articolul 9Orice diferend, care se va ivi din aplicarea sau interpretarea acestui acord, va fi soluţionat de către o comisie formată din patru membri, fiecare parte contractante numind câte doi dintre ei.
 + 
Articolul 10Acest acord va fi supus spre ratificării conform legislaţiei fiecărei părţi contractante şi va rămîne în vigoare pe o perioadă de 3 ani de la data intrării în vigoare, respectiv din prima zi a lunii următoare celei în care au fost schimbate instrumentele de ratificare.După expirarea acestei perioade, valabilitatea acordului se prelungeşte automat pe noi perioade de câte un an, cu excepţia cazului în care una dintre cele doua părţi contractante doreşte sa-l denunţe. Aceasta se va face printr-o notificare scrisă care se transmite cu cel puţin 3 ani înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
 + 
Articolul 11Prezentul acord a fost semnat în doua exemplare originale, fiecare în limbile română, arabă şi engleza, toate textele avînd aceeaşi valoare. În caz de neconcordanta de interpretare, textul englez va fi de referinţa.Semnat la Tripoli la 5 martie 1985, corespunzînd cu 12 Gomada Elakher 1394.Pentru Republica Socialistă România Ştefan A. Andrei, ministrul afacerilor externe PentruJamahiria Arabă LibianaPopulara Socialistă,Ibrahim El Faki Hassan,secretarul ComitetuluiPopularGeneral pentru Asigurări Sociale––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x