ACORD din 3 iunie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 483 din 3 octombrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 842 21/09/2000

între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Portugalia privind cooperarea în domeniul materialelor pentru apărare



ACORDMinisterul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Portugalia, denumite în continuare părţi,în spiritul Acordului dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995,convinse ca este în avantajul reciproc întărirea relaţiilor bilaterale în domeniul militar,dorind sa dezvolte propriile capacităţi de producţie pentru apărare şi cooperarea dintre industriile de apărare din subordinea celor două părţi, prin colaborarea în domeniul materialelor destinate apărării,dorind sa coopereze în stabilirea cerinţelor tehnice pentru materialele de apărare,dorind, de asemenea, sa coopereze în domeniul schimbului de informaţii militare tehnice,au convenit, în conformitate cu termenii prevăzuţi la ultimul paragraf al art. 2 din acordul menţionat, următoarele: + 
Articolul 1Scopurile acordului specificPărţile îşi propun sa dezvolte cooperarea în domeniul materialelor de apărare şi să se sprijine reciproc, în concordanta cu competentele lor stabilite prin Acordul dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995, şi în limitele prezentului acord specific.
 + 
Articolul 2Obiective1. Părţile se vor sprijini reciproc în următoarele direcţii de acţiune:a) încurajarea şi facilitarea schimbului de informaţii militare tehnice privind materialele pentru apărare;b) identificarea activităţilor comune corespunzătoare principiilor standardizarii şi interoperabilitatii;c) încurajarea şi promovarea cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologiilor pentru apărare;d) extinderea cooperării bilaterale în domeniul întreţinerii, sprijinului logistic şi al perfecţionării pregătirii;e) promovarea cooperării în domeniul industriilor de apărare din subordinea celor două părţi, încurajarea şi susţinerea dezvoltării în comun şi achiziţionarea de echipamente pentru apărare, corespunzătoare cerinţelor părţilor;f) determinarea şi revederea periodică a cerinţelor specifice pentru materialele destinate forţelor armate ale fiecărei părţi, precum şi a nivelului cooperării şi dezvoltării în domeniul proiectelor pentru produsele de apărare;g) identificarea şi convenirea posibilităţilor de colaborare privind achiziţiile de echipamente care să satisfacă cerinţele fiecărei părţi;h) asigurarea asistenţei tehnice reciproce în domeniul evaluărilor tehnice, testelor şi încercărilor în dezvoltarea conceptelor operationale şi de întreţinere;i) organizarea de conferinţe bilaterale şi simpozioane în cadrul programelor de inzestrare curente şi viitoare.2. În termenii prezentului acord specific sunt definite principiile generale de cooperare. Atunci când părţile identifica şi dezvolta o formă specifică de cooperare, acestea convin elaborarea unui acord de aplicare, în concordanta cu acest acord specific.
 + 
Articolul 3Comitetul tehnic mixt1. În scopul de a susţine punerea în aplicare a prezentului acord specific, se înfiinţează Comitetul tehnic mixt, denumit în continuare comitet.2. Comitetul se reuneste anual şi ori de câte ori este nevoie, alternativ în România şi în Portugalia. Partea gazda în comitet prezidează lucrările sesiunilor şi asigura secretariatul.3. Preşedintele părţii române în comitet este secretarul de stat (pentru inzestrarea armatei). Preşedintele părţii portugheze în comitet este directorul naţional pentru inzestrare.4. Propunerile pentru proiectele de cooperare sunt supuse atenţiei comitetului, care face recomandări autorităţilor naţionale respective în legătură cu procedura de urmat.
 + 
Articolul 4Aspecte financiarePărţile suporta cheltuielile pentru personalul participant la activităţile de colaborare convenite în termenii prezentului acord specific, în conformitate cu prevederile art. 6 din Acordul dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995.
 + 
Articolul 5Schimbul de date şi informaţii1. Toate informaţiile militare tehnice schimbate între părţi în cadrul creat de prezentul acord specific sunt utilizate, transmise, stocate, manuite şi protejate, în conformitate cu prevederile art. 4 al Acordului dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995.2. Responsabilităţile părţilor în domeniul informaţiilor protejate prin drepturile de proprietate intelectuală şi în domeniul siguranţei informaţiilor clasificate se menţin chiar şi în cazul denunţării sau încetării valabilităţii prezentului acord.
 + 
Articolul 6Asigurarea calităţiiFiecare parte va informa cealaltă parte dacă producătorii/furnizorii săi naţionali respecta standardele de control al calităţii produselor realizate prin cooperare bilaterala.
 + 
Articolul 7Soluţionarea diferendelorDiferendele rezultând din punerea în aplicare sau din interpretarea prezentului acord specific trebuie să fie soluţionate numai prin consultări între părţi.
 + 
Articolul 8Durata, denunţarea şi amendarea1. Prezentul acord specific este încheiat pentru o perioadă de 5 (cinci) ani. Acesta va fi prelungit automat pe aceeaşi perioadă, dacă nu se solicita în mod expres denunţarea lui cu 6 luni înainte de expirarea perioadei în curs.2. Fiecare parte poate denunta prezentul acord specific în scris, cu o notificare prealabilă de 6 luni. Totodată denunţarea prezentului acord specific nu trebuie să afecteze buna execuţie a oricărui proiect, program sau contract angajat sub incidenţa prezentului acord.3. Fiecare parte poate să propună în scris amendarea sau revizuirea prezentului acord specific. Procedura pentru intrarea în vigoare a acestui amendament este identică cu cea descrisă pentru prezentul acord specific.
 + 
Articolul 9Intrarea în vigoarePrezentul acord specific intră în vigoare la data ultimei notificări scrise care indica faptul ca părţile au îndeplinit procedurile legale interne.Prezentul acord specific este redactat în doua exemplare originale, în limbile română, portugheză şi franceza, fiecare versiune fiind egal autentică. În caz de deosebiri de interpretare textul în limba franceza va prevala.Semnat la Bucureşti la 3 iunie 2000.Pentru Ministerul ApărăriiNaţionale din România, general de divizie inginerDan Zaharia,secretar de statpentru inzestrarea armateiPentru Ministerul ApărăriiNaţionale din Portugalia,viceamiralAntonio Jose Fonseca Cavaleiro de Ferreira,director naţional pentru inzestrare–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x