ACORD din 3 aprilie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 29 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACARTA 26/06/1945
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 421 20/10/2003
ActulRATIFICAT DELEGE 421 20/10/2003
ActulREFERIT DEDECRET 646 17/10/2003

privind constituirea Consiliului de Planificare pentru Situaţii de Urgenta Civil-Militare în Sud-Estul Europei*)



––––Notă *) Traducere.PREAMBULStatele părţi la prezentul acord, denumite în continuare părţi,reafirmandu-şi devotamentul faţă de scopurile şi principiile enunţate în Carta Naţiunilor Unite,constiente de faptul ca un element foarte important pentru amplificarea asistenţei reciproce între natiuni în domeniul inlaturarii urmărilor dezastrelor este cooperarea civil-militară,considerând ca strânsă cooperare şi coordonare între natiunile din Sud-Estul Europei trebuie să fie dezvoltata în continuare,subliniind importanţa organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale în domeniul inlaturarii urmărilor dezastrelor şi al intervenţiei în cazul dezastrelor,sustinand eforturile Naţiunilor Unite, ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ale Consiliului Parteneriatului Euroatlantic în domeniul inlaturarii urmărilor dezastrelor,au convenit următoarele: + 
Articolul IScopScopul prezentului acord este crearea cadrului legal necesar planificarii şi coordonării imediate şi eficiente a resurselor disponibilizate, potrivit deciziei fiecărei părţi, pentru intervenţia în cazul dezastrelor şi înlăturarea urmărilor dezastrelor. În acest scop, părţile constituie prin prezentul document un Consiliu de Planificare pentru Situaţii de Urgenta Civil-Militare în Sud-Estul Europei, denumit în continuare Consiliul.
 + 
Articolul IIDefiniţiiPentru scopurile prezentului acord sunt aplicabile următoarele definiţii:– instituţii de apărare civilă sau instituţii de protecţie civilă – autorităţile sau organismele naţionale de management al situaţiilor de urgenta, care iau măsuri de prevenire şi acţionează în situaţii de dezastre, denumite în continuare instituţiile;– dezastru – un eveniment natural sau tehnologic, care produce sau ameninta cu distrugerea ori deteriorarea vieţii sau bunurilor materiale într-o asemenea măsura încât pune în pericol grav sănătatea publică, siguranţa şi bunăstarea populaţiei. Dezastrele naturale sau tehnologice includ, printre altele, cutremure, eruptii vulcanice, alunecări de teren, inundaţii, seceta, poluarea mediului, epizootii, incendii forestiere, distrugeri de baraje, epidemii, accidente la centrale nucleare, accidente chimice şi industriale, accidente aviatice, feroviare şi navale;– intervenţie în caz de dezastru – orice acţiune întreprinsă pentru salvarea vieţii, protejarea bunurilor materiale şi revenirea la viaţa normală cat mai repede posibil;– alte state – orice stat care nu este parte la prezentul acord.
 + 
Articolul IIIRolul ConsiliuluiRolul Consiliului va fi de a consulta fiecare parte, ori de câte ori este necesar, în privinta metodelor şi practicilor părţilor, precum şi a condiţiilor pentru intensificarea cooperării practice în domeniul gestionării situaţiilor de dezastru. Se recunoaşte ca aceasta consultare va fi utila în limitarea amplorii daunelor produse de dezastre.Consiliul va coordona eforturile în toate etapele ciclului de gestionare a situaţiilor de dezastru: atenuare, prevenire, planificare, intervenţie şi reconstrucţie.
 + 
Articolul IVDomeniile de cooperare şi activităţile ConsiliuluiDomeniile de cooperare şi activităţile Consiliului vor include următoarele:– dezvoltarea procedurilor şi mijloacelor de cooperare regionala practica în domeniul gestionării situaţiilor de dezastru;– dezvoltarea metodelor îmbunătăţite de coordonare pentru toate etapele ciclului de gestionare a situaţiilor de dezastru: atenuare, prevenire, planificare, intervenţie şi reconstrucţie;– dezvoltarea unei evaluări privind riscurile regionale;– dezvoltarea planurilor de intervenţie adecvate pentru riscurile majore;– dezvoltarea procedurilor standard de operare pentru activităţile suplimentare ale Consiliului, pentru interoperabilitate;– planificarea, organizarea şi desfăşurarea de exercitii şi activităţi de instruire.Forurile Consiliului vor include:– reuniuni anuale sau, ori de câte ori este necesar, pentru consultări în legătură cu planurile şi procedurile, precum şi schimbul de informaţii, inclusiv inventarul personalului, organizaţiilor de intervenţie, materialelor şi echipamentului, disponibile pentru intervenţie în caz de dezastru;– alte foruri, în măsura în care acestea pot fi necesare, pentru consultări suplimentare între părţi şi alte state, organizaţii internaţionale şi organizaţii neguvernamentale.
 + 
Articolul VStructuraConsultarea şi elaborarea deciziei Consiliului se vor face cu personal civil şi militar.Consiliul va fi format din şefii instituţiilor sau reprezentanţii acestora.Consiliul va constitui grupuri de lucru considerate necesare pentru analiza şi dezvoltarea domeniilor de cooperare şi activităţilor acestuia. Consiliul va aproba termenii de referinţa pentru grupurile de lucru.Consiliul va constitui un secretariat provizoriu. Secretariatul provizoriu se va întruni ori de câte ori este necesar pentru a coordona domeniile şi activităţile Consiliului şi pentru a planifica reuniunea anuală.Dacă va fi necesar un secretariat permanent, constituirea acestuia va fi convenită printr-un acord suplimentar.Fiecare reuniune a Consiliului va fi prezidata şi gazduita de către una dintre părţi. Funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte vor fi atribuite prin rotaţie, conform ordinii convenite, şi vor fi deţinute o perioadă de timp determinata. Preşedintele şi vicepreşedintele vor fi aleşi la prima reuniune oficială a Consiliului. Funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte vor fi deţinute timp de un an, începând cu data de 1 ianuarie. Partea care prezidează Consiliul va organiza şi va gazdui adunările anuale.
 + 
Articolul VIAdoptarea deciziilorToate deciziile Consiliului vor fi adoptate prin consensul părţilor.
 + 
Articolul VIIFinanţareaFiecare parte va fi responsabilă de finanţarea participării sale naţionale la reuniunile şi activităţile Consiliului. Poate fi solicitată şi contribuţia altor posibile surse, iar Consiliul poate accepta contribuţii destinate sprijinirii eforturilor Consiliului pentru punerea în aplicare a prezentului acord.
 + 
Articolul VIIIRelaţii externe şi alte obligaţii internaţionaleDeciziile Consiliului vor fi prezentate autorităţilor naţionale ale părţilor pentru implementare şi, după caz, pentru aprobare. Neacceptarea unei decizii de către una dintre părţi nu exclude punerea acesteia în aplicare de către celelalte părţi.Deoarece modelul de ajutor reciproc dintre doua sau mai multe părţi poate fi diferit de cele utilizate între celelalte părţi, nici o prevedere din prezentul acord nu va împiedica oricare dintre părţi sa încheie acorduri cu alte părţi, alte state sau organizaţii internaţionale.Consiliul poate invita agenţiile de intervenţie în caz de dezastru ale altor state, organizaţii internaţionale şi neguvernamentale sa funcţioneze în calitate de organ consultativ în aplicarea prezentului acord. Consiliul poate invita, de asemenea, alte state sau reprezentanţii agentiilor lor, organizaţii internaţionale sau neguvernamentale sa participe la reuniunile Consiliului ca observatori, fără drept de decizie.Consiliul va promova o politica activa pentru atragerea altor resurse.Nici o prevedere din prezentul acord nu va prejudicia drepturile şi obligaţiile părţilor ce decurg din legislaţia internationala, acordurile internaţionale şi înţelegerile la care acestea sunt parte.
 + 
Articolul IXAderareaPrezentul acord rămâne deschis aderării altor state, capabile şi dornice să contribuie la scopul sau, prin invitaţie sau la cerere. Aderarea este condiţionată de aprobarea prin consens de către părţi.
 + 
Articolul XAmendamenteOricare parte poate propune oricând amendamente la prezentul acord. Părţile care propun amendamente trebuie să pună la dispoziţie celorlalte părţi copii ale acestora, cu cel puţin 30 de zile înainte de reuniunea Consiliului în care vor fi dezbătute acestea. Amendamentele vor intra în vigoare conform prevederilor art. XII.
 + 
Articolul XILitigiiOrice litigiu decurgând din interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluţionat prin consultări între părţi fără a se recurge la arbitraj extern.
 + 
Articolul XIIRatificarea. Intrarea în vigoarePrezentul acord va fi supus ratificării. Toate instrumentele de ratificare vor fi depozitate în ţara în care se semnează acordul. Depozitarul va înştiinţa părţile despre fiecare depunere. După 30 de zile de la data la care cele 4 părţi semnatare şi-au depus instrumentele lor de ratificare, prezentul acord va intra în vigoare între ele. Pentru celelalte părţi semnatare prezentul acord va intra în vigoare la 30 de zile după depunerea instrumentelor lor de ratificare.Pentru alte state care adera la prezentul acord, acesta va intra în vigoare în 30 de zile de la depunerea instrumentelor lor de aderare.
 + 
Articolul XIIIDurata şi încetarea valabilităţiiPrezentul acord este încheiat pentru o perioadă de 10 ani, care se reînnoieşte automat pentru noi perioade de câte 10 ani, în afară cazului în care părţile decid altfel.
 + 
Articolul XIVDenunţareaOricare dintre părţi poate denunta oricând prezentul acord. Denunţarea va fi efectuată printr-o notificare scrisă adresată depozitarului de către partea respectiva. Denunţarea produce efecte la o luna de la primirea notificării. După expirarea acestei perioade, acordul va inceta sa mai fie în vigoare pentru partea care l-a denunţat, însă va continua să fie valabil pentru celelalte părţi.Prezentul acord, semnat la Sofia, Bulgaria, la 3 aprilie 2001, într-un singur exemplar original în limba engleza, va fi depus în arhiva depozitarului. Copii autentificate ale acestuia vor fi transmise părţilor.Republica BulgariaNikola Nikolov,preşedintele Agenţiei de Stat pentru Protecţie CivilăRepublica CroatiaZarko Katic,adjunct al ministrului de interneRepublica MacedoniaDusan Gorgievski,adjunct al ministrului apărării pentru protecţia civilăRepublica SloveniaDamjan Lah,director adjunct al Administraţieipentru Protecţie Civilă şi Intervenţie la DezastruÎn numele Guvernului României, subsemnatul, secretar de stat în Ministerul de Interne din România, subscriu la Acordul privind constituirea Consiliului de Planificare pentru Situaţii de Urgenta Civil-Militare în Sud-Estul Europei.Semnat la Sofia astăzi, 27 noiembrie 2002.General Nicolae Berechet,secretar de stat,Ministerul de Interne–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x