ACORD din 28 iunie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 18 martie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 40 12/03/1999
ActulRATIFICAT DELEGE 40 12/03/1999

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind recunoasterea reciproca a perioadelor de studii şi a actelor de studii eliberate în România şi în Republica Slovaca



Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace, denumite în continuare părţi contractante,în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privitor la colaborarea în domeniul stiintei, învăţământului, culturii şi sportului (Bratislava, 3 martie 1994),luand în considerare prevederile convenţiilor internationale în vigoare cu privire la recunoasterea calificarilor în Europa,în scopul reglementarii recunoasterii reciproce a actelor de studii,au convenit urmatoarele: + 
Articolul 1Certificatele de capacitate din România şi certificatele privind absolvirea a 8-9 clase ale scolii generale din Republica Slovaca se recunosc reciproc ca fiind echivalente.
 + 
Articolul 2Diplomele de absolvire a scolii profesionale cu durata de 2-4 ani, după terminarea scolii generale de 8 clase, eliberate în România, şi diplomele privind examenul final după absolvirea pregatirii de specialitate intr-o meserie, cu durata de 2-3 ani la şcoala profesionala sau la licee de specialitate, după terminarea scolii generale de 8-9 clase, eliberate în Republica Slovaca, se recunosc reciproc ca fiind echivalente în aceeasi meserie sau în meserii inrudite.
 + 
Articolul 3Diplomele de bacalaureat din România şi din Republica Slovaca se recunosc reciproc ca fiind echivalente pentru aceleasi tipuri şi profiluri de invatamant sau similare. Aceste diplome permit continuarea studiilor, inclusiv în învăţământul superior.
 + 
Articolul 4Diplomele eliberate după absolvirea studiilor postliceale cu durata de 1-3 ani din România şi certificatele de absolvire a studiilor postliceale şi postliceale de specialitate, eliberate în Republica Slovaca, se recunosc ca fiind echivalente.
 + 
Articolul 5Absolvirea unei perioade de studii în România şi în Republica Slovaca, confirmate prin documente scolare, se recunosc reciproc, dacă durata studiilor şi conţinutul învăţământului sunt similare.
 + 
Articolul 6Diplomele de absolvire a colegiilor universitare de 3 ani din România şi diplomele de absolvire obtinute după terminarea învăţământului superior de 3 ani în Republica Slovaca se recunosc reciproc ca fiind echivalente.
 + 
Articolul 7Diplomele de licenţă eliberate după absolvirea învăţământului superior de 4-6 ani în România şi diplomele eliberate după absolvirea învăţământului superior de 4-6 ani în Republica Slovaca se recunosc reciproc ca fiind echivalente.
 + 
Articolul 8Diplomele şi titlurile stiintifice de doctor în ramurile de stiinte acordate în România şi diplomele eliberate după absolvirea studiilor de doctorat pentru obtinerea titlului de doctor în stiinte "philosophiae doctor" (Ph. D.) şi doctor în arte "artis doctor" (Art. D.) în Republica Slovaca se recunosc reciproc ca fiind echivalente.
 + 
Articolul 9Părţile contractante, în conformitate cu reglementarile prezentului acord, recunosc reciproc diplomele şi certificatele de studii obtinute intr-o institutie de invatamant preuniversitar sau superior acreditata, din celalalt stat, dar recunoasterea profesionala şi incadrarea în activitatea profesionala trebuie să fie facute în functie de normele legale în vigoare din statul respectiv.
 + 
Articolul 10(1) Orice divergenta aparuta în interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi discutata de o comisie de experti, alcatuita din cate 3 membri ai fiecarei părţi contractante. Lista cuprinzand membrii va fi transmisa celeilalte părţi contractante pe cale diplomatica.(2) Comisia de experti se va intruni la cererea uneia dintre părţile contractante. Locul şi data intalnirii vor fi stabilite, de fiecare data, pe cale diplomatica.
 + 
Articolul 11Prezentul acord este supus aprobării în conformitate cu normele juridice interne ale ambelor părţi contractante şi va intra în vigoare începând cu ziua schimbului de note privind ratificarea lui pe plan intern.
 + 
Articolul 12Prezentul acord se incheie pe o perioadă nedeterminata. Fiecare parte contractantă poate însă sa îl denunte în scris. În acest caz, acordul îşi inceteaza valabilitatea după 12 luni de la data comunicarii denuntarii de către cealalta parte contractantă.
 + 
Articolul 13(1) În cazul încetării valabilităţii acordului, prevederile lui rămân valabile şi obligatorii în continuare numai pentru cetatenii României şi pentru cetatenii Republicii Slovace, care şi-au inceput studiile în România sau în Republica Slovaca înainte de data încetării valabilităţii acordului, până la data terminarii studiilor.(2) Actele de studii ale persoanelor prevăzute la alin. (1) vor fi recunoscute conform acestui acord.Semnat la Bratislava la 28 iunie 1998, în doua exemplare originale, fiecare în limba română şi în limba slovaca, ambele texte originale având aceeasi valoare.Pentru Guvernul României,Andrei MargaPentru Guvernul Republicii Slovace,Eva Slakovska–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x