ACORD din 28 decembrie 1981

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 66 din 16 iulie 1982
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEDECRET 261 09/07/1982
ActulRATIFICAT DEDECRET 261 09/07/1982

de cooperare în domeniul urbanismului, construcţiilor şi locuinţelor între Republica Socialistă România şi Republica Algeriana Democratica şi Populara



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentul acord are ca obiect de a defini, pe de o parte, modalitatea de cooperare între Republica Socialistă România şi Republica Algeriana Democratica şi Populara în domeniul locuinţelor, urbanismului şi construcţiilor şi, pe de altă parte, condiţiile de angajare şi de funcţionare a întreprinderilor româneşti care vor lua parte la realizarea la cheie, în Algeria, a proiectelor pe care ele le vor avea în sarcina.
 + 
Articolul 2Cooperarea în domeniului locuinţelor, urbanismului şi construcţiilor, obiect al prezentului acord, se referă la realizarea activităţilor următoare:– proiecte tehnice şi de arhitectura (proiecte preliminare şi de execuţie);– studii de urbanism;– studii de teren, geotehnice şi topografice;– asistenţa tehnica, consulting şi engineering;– programe de locuinţe integrate şi de construcţii în general;– cercetări în domeniul locuinţelor şi construcţiilor sus-citate;– organizarea unei industrii a construcţiilor;– formarea de cadre şi de muncitori algerieni;– achiziţionarea de echipamente pentru BTP (construcţii de lucrări publice).
 + 
Articolul 3Activităţile de cooperare înscrise la art. 2 se vor desfăşura pe bază de contracte, care vor fi încheiate prin negocieri directe între întreprinderile desemnate ale Republicii Socialiste România şi beneficiarii din Republica Algeriana Democratica şi Populara.
 + 
Articolul 4Programele de locuinţe vor fi executate sub forma de locuinţe integrate, incluzind realizarea infrastructurilor administrative şi social-educative, în conformitate cu normele, regulile şi prescripţiile tehnice în vigoare în Algeria.
 + 
Capitolul 2Forme şi modalităţi de cooperare + 
Articolul 5Cele doua părţi au convenit sa ia măsurile necesare pentru a asigura o buna execuţie a prezentului acord.În caz de neexecutare parţială sau de imposibilitatea de realizare a lucrărilor de către una sau mai multe întreprinderi participante la contractele care vor fi încheiate, partea română se angajează de a lua toate măsurile de natura a permite executarea totală a proiectelor în aceleaşi condiţii stabilite prin contractul (ele) încheiat (e).
 + 
Articolul 6Cele doua părţi convin de a se consulta periodic pentru a schimba informaţii asupra experienţei lor respective în materie de locuinţe, urbanism şi construcţii, mai cu seama în domeniile următoare: tehnici de construcţii, cercetare, promovare a materialelor noi de construcţii, standarde şi norme.
 + 
Capitolul 3Condiţii de realizare a activităţii de cooperare + 
Articolul 7Încheierea contractelor de prestaţii, de proiectare şi de execuţie, între beneficiarii algerieni şi întreprinderile româneşti desemnate, se va efectua conform dispoziţiilor prezentului acord, după reglementarea algeriana în vigoare şi în virtutea contractelor încheiate prin tratative directe.
 + 
Articolul 8Întreprinderile desemnate în cadrul prezentului acord vor beneficia de regimul de admisie temporară, cu suspendarea de taxe şi impozite, la utilajele de şantier şi echipamentele necesare execuţiei contractelor, conform reglementărilor în vigoare în Algeria.Aceste utilaje vor fi autorizate la libera circulaţie în cazul execuţiei simultane sau succesive a mai multor santiere sau pentru aprovizionarea acestor santiere.Lista utilajelor folosibile pe fiecare şantier trebuie să fie precizată în contract, cu date de referinţa suficiente pentru identificare.
 + 
Articolul 9Utilajele şi echipamentele menţionate la art. 8 vor putea fi sau repatriate, sau declarate neutilizabile sub control vamal, sau date în consum în ţara de primire, conform reglementărilor în vigoare în Algeria.
 + 
Articolul 10Întreprinderile româneşti desemnate vor avea posibilitatea, în cadrul A.G.I. (Autorizaţiilor Globale de Import),în contul beneficiarului de lucrări, de a se aproviziona din România cu materiale şi utilaje necesare executării lucrărilor, în cazul în care acestea nu sînt disponibile pe piaţa algeriana la semnarea contractelor.Aceste produse vor fi importate potrivit unui program şi în condiţii stabilite de acord cu beneficiarul de lucrări.
 + 
Articolul 11Întreprinderile româneşti desemnate vor avea facultatea de a folosi pe santierele lor personal recrutat în ţara primitoare sau în ţara de origine.În orice caz, mina de lucru necalificată va fi recrutata din forta de muncă algeriana.În ceea ce priveşte mina de lucru calificată, recrutarea în ţara de origine se va face în conformitate cu modalităţile care vor fi definite la încheierea contractelor şi în corelare cu serviciile forţelor de muncă din Ministerul Muncii şi al Pregătirii Profesionale, teritorial competente.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 12Cele doua părţi vor veghea ca prevederile prezentului acord să fie aplicate cu toată diligenta şi eficacitatea necesară.Fiecare parte va informa cealaltă parte, în cel mai scurt timp posibil, de orice factor susceptibil sa împiedice realizarea obiectivelor prezentului acord.
 + 
Articolul 13Pentru asigurarea celor mai bune condiţii de execuţie a prezentului acord, cele doua părţi sînt de acord cu înfiinţarea unei comisii mixte sectoriale. Aceasta comisie este însărcinată cu supravegherea bunei executii a activităţilor care fac obiectul prezentului acord şi cu examinarea tuturor diferendelor care ar putea aparea în timpul execuţiei proiectelor, precum şi cu supunerea la Comisia mixtă interguvernamentală de cooperare de propuneri care ar putea promova în continuare cooperarea în domeniul locuinţelor, urbanismului şi construcţiilor.Comisia se va reuni, în mod alternativ, în Algeria şi în România, la fiecare 6 luni, sau la cererea uneia dintre cele doua părţi.
 + 
Articolul 14Orice diferende rezultind din interpretarea sau aplicarea prezentului acord vor fi soluţionate pe cale diplomatică.
 + 
Articolul 15Prezentul acord va rămîne în vigoare pe o perioadă de 4 ani şi va fi prelungit prin tacită reconducţiune pe noi perioade de 2 ani, dacă nici una din părţi nu îl va denunta cu un preaviz de 6 luni.El va intra în vigoare, cu titlu provizoriu, la data semnării şi cu titlu definitiv la data schimbului de note diplomatice prin care se confirma aprobarea sa de către autorităţile celor două tari.
 + 
Articolul 16Prevederile prezentului acord vor rămîne valabile pînă la îndeplinirea totală a obligaţiilor reciproce decurgind din contractele încheiate în baza prezentului document.Prezentul acord a fost întocmit în doua exemplare originale în limba română şi în limba arabă, cele doua texte avînd aceeaşi valoare.Încheiat la Alger la 28 decembrie 1981.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x