ACORD din 27 noiembrie 1990

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 3 aprilie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 12INLOCUIESTE PEACORD 21/07/1978
ART. 12INLOCUIESTE PEACORD 03/04/1969
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 11REFERIRE LAACORD 21/07/1978
ART. 12INLOCUIESTE PEACORD 21/07/1978
ART. 12INLOCUIESTE PEACORD 03/04/1969
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 704 15/07/2011
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
ActulAPROBAT DEHG 180 07/03/1991
ActulCONTINUT DEHG 180 07/03/1991

de cooperare economica şi comerciala între Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina



Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina, în continuare denumite părţi,animate de dorinţa de a intari relatiile de prietenie şi de cooperare între cele doua tari,hotarite sa promoveze o cooperare avantajoasă în domeniul economic şi comercial, bazindu-se pe principiile egalitatii şi avantajului reciproc,convin urmatoarele: + 
Articolul 1Părţile vor promova dezvoltarea relatiilor economice şi comerciale între cele doua tari, pe baza prezentului acord, în conformitate cu legile şi reglementarile lor respective.În acest scop vor dezvolta cooperarea între persoane, întreprinderi şi institutii publice şi particulare din cele doua tari.
 + 
Articolul 2a) Părţile se angajează sa ia masurile necesare pentru a stimula şi dezvolta comertul şi cooperarea economica între cele doua tari.b) Cooperarea economica la care se referă prezentul acord se va desfăşura în domeniile şi modalitatile ce se vor specifică de comun acord.c) Părţile vor promova operarea de linii maritime între cele doua tari pentru transportul de marfuri comercializate între ele, în condiţii de egalitate, sub un tratament echitabil.d) Vasele care opereaza în liniile maritime ale fiecarei părţi vor beneficia, în porturile celeilalte părţi, de tratamentul natiunii celei mai favorizate conform legislaţiei şi reglementarilor părţii contractante respective.
 + 
Articolul 3Realizarea activităţilor convenite în cadrul prezentului acord se va face pe bază de contracte sau conventii specifice între persoane, întreprinderi, organizaţii publice şi/sau particulare din cele doua tari.
 + 
Articolul 4Părţile îşi vor acorda reciproc tratamentul natiunii celei mai favorizate cu privire la regimul vamal şi alte impozite şi taxe aplicabile comerţului lor reciproc, asa cum îl acorda ambele părţi în cadrul Acordului general pentru tarife şi comert (G.A.T.T.).În cazul în care vor aparea probleme privind accesul pe cele doua piete, în relatiile reciproce, părţile, la cererea uneia dintre ele, vor cauta o solutie adecvata, în spiritul înţelegerii reciproce.
 + 
Articolul 5Tratamentul la care se referă articolul anterior nu se va aplica la facilitatile deja convenite sau care urmeaza a fi convenite de către părţi cu terte tari în cadrul unor acorduri privind: zone de comert liber, uniuni vamale, traficul de frontieră sau în acordurile de asociere specifice.De asemenea, nu se va aplica cînd părţile au acordat facilităţi sau le vor acorda în viitor pentru aplicarea de programe de ajutor oferite de institutii, organisme sau organizaţii internationale.
 + 
Articolul 6Părţile vor lua masurile necesare pentru a realiza o ampla cooperare economica.Aceste măsuri vor facilita:a) elaborarea de studii şi realizarea de proiecte în comun pentru dezvoltarea industriei, a productiei şi prelucrarea de materii prime şi energetice, a transportului, telecomunicatiilor şi a oricărui alt sector indiferent ca fiind de interes comun;b) cooperarea şi incheierea de acorduri specifice între întreprinderi publice şi particulare din cele doua tari, pentru a facilita transferul de tehnologie, asistenţa tehnica, formarea de specialisti şi elaborarea de studii în comun, inclusiv cele referitoare la terte tari;c) cooperarea în prospectarea pietelor din terte tari şi înfiinţarea de unităţi de productie în aceste tari;d) tranzitul pe teritoriul lor al marfurilor provenite din/sau destinate unor terte tari;e) cooperarea în sectoarele menţionate şi, în mod special, în conformitate cu urmatoarele forme:1. schimb regulat între părţi de informaţii disponibile cu privire la tehnologiile proprii care ar putea prezenta interes comun;2. acţiuni coordonate în domeniile tehnice, orientate în mod special spre transferul de tehnologie, schimbul de patente , licente, know-how, informaţii şi documentaţii, pregatire şi schimb de personal tehnic.Aceasta enumerare nu este limitativa şi, prin urmare, nu exclude alte sectoare şi/sau modalităţi de cooperare identificate de părţi ca fiind de interes reciproc.
 + 
Articolul 7Părţile vor acorda persoanelor care se vor deplasa dintr-o tara în alta, ca urmare a aplicarii prezentului acord, toate facilitatile necesare pentru desfăşurarea activităţii, în cadrul legislatiilor respective.
 + 
Articolul 8Plăţile între părţi vor trebui să fie facute în moneda liber convertibila, în conformitate cu cele stabilite de legile şi reglementarile pieţei de schimb valutar.Se vor putea conveni, în contracte sau înţelegeri specifice între persoane, întreprinderi, organisme publice şi particulare, alte modalităţi de plată, cu condiţia respectarii legilor şi reglementarilor în vigoare.
 + 
Articolul 9Fiecare parte va facilita participarea celeilalte părţi şi a întreprinderilor sale la tîrguri comerciale sau expozitii care vor avea loc pe teritoriul lor, cu respectarea termenelor şi condiţiilor care vor fi stabilite de autorităţile competente ale tarii în care se vor desfăşura aceste activităţi.
 + 
Articolul 10Divergentele care vor aparea cu privire la aplicarea sau interpretarea prezentului acord se vor solutiona prin consultari şi negocieri între părţi.
 + 
Articolul 111. Pentru realizarea obiectivelor şi aplicarea prezentului acord, părţile constituie o comisie mixta interguvernamentala, care va avea drept rol sa faca recomandari menite sa dezvolte cooperarea economica şi comerciala.2. Comisia mixta se va reuni cînd părţile vor considera oportun, alternativ în România şi Republica Argentina.3. Comisia mixta va stabili, cînd va fi necesar, grupuri de lucru şi va desemna experti şi consiliere care să participe la reuniuni.4. Comisia mixta creata de prezentul articol va lua în considerare activitatea desfăşurată de comisia mixta interguvernamentala, stabilita de Acordul general de cooperare economica şi tehnica din 21 iulie 1978.
 + 
Articolul 12Prezentul acord va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.Va avea valabilitate de 5(cinci) ani şi se va prelungi prin tacita reconductiune, pe perioade de un an, dacă nici una dintre părţi nu va comunică în scris celeilalte hotărîrea de a-l denunta cu 6(şase) luni inaintea datei expirarii fiecarei perioade.La data intrarii sale în vigoare, prezentul acord va inlocui Acordul comercial şi Acordul general de cooperare economica şi tehnica, semnate de cele doua tari la Bucureşti la data de 3 aprilie 1969 şi, respectiv, 21 iulie 1978.
 + 
Articolul 13În cazul încetării valabilităţii prezentului acord, dispozitiile sale se vor aplica în continuare obligaţiilor neexecutate şi care rezultă din contracte şi înţelegeri economice şi/sau comerciale specifice incheiate pe timpul perioadei sale de valabilitate.La cererea uneia dintre părţi, prezentul acord va putea fi modificat pe baza consimtamintului reciproc.Întocmit în orasul Buenos Aires, la data e 27 noiembrie 1990, în doua exemplare în limbile română şi spaniola, ambele texte avînd aceeasi valoare.Pentru Guvernul României,Anton VatasescuPentru Guvernul Republicii Argentina,Domingo Cavallo–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x