ACORD din 20 septembrie 1976

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 19 din 5 martie 1979
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECRET 70 01/03/1979

privind capacitatea juridică, privilegiile şi imunităţile Organizaţiei internaţionale de telecomunicaţii spatiale şi INTERSPUTNIK



Părţile contractante, în conformitate cu Acordul privind crearea sistemului internaţional şi a Organizaţiei de telecomunicaţii spatiale INTERSPUTNIK, semnat la Moscova la 15 noiembrie 1971, recunoscând interesul reciproc în crearea pe teritoriile statelor participante la prezentul acord a celor mai favorabile condiţii pentru desfăşurarea activităţii Organizaţiei internaţionale de telecomunicaţii spatiale INTERSPUTNIK, au hotărât sa încheie prezentul acord.  + 
Articolul 1În prezentul acord: a) INTERSPUTNIK – înseamnă Organizaţia internationala de telecomunicaţii spateiale INTERSPUTNIK; b) Acordul privind INTERSPUTNIK – înseamnă acordul privind crearea sistemului internaţional şi a Organizaţiei de telecomunicaţii spatiale INTERSPUTNIK, semnat la Moscova la 15 noiembrie 1971; c) reprezentanţi – înseamnă reprezentanţii membrilor INTERSPUTNIK în conciliu, membrii delegatiilor la sesiunile consiliului, membrii comisiei de revizie, şefii şi membrii delegatiilor la consfatuirile organizate de INTERSPUTNIK, precum şi consilierii şi experţii delegatiilor menţionate; d) persoanele oficiale – înseamnă directorul general şi adjunctul sau, precum şi categoriile de membri ai personalului direcţiei stabilite de Consiliul INTERSPUTNIK în conformitate cu punctul 1 al art. 4 din prezentul acord şi prevăzute la art. 13 al Acordului privind INTERSPUTNIK.
 + 
Articolul 21. INTERSPUTNIK, în conformitate cu art. 8 al Acordului privind INTERSPUTNIK, este persoana juridică imputernicita sa încheie contracte, sa achizitioneze, sa închirieze şi sa instraienze bunuri şi sa întreprindă acţiuni procesuale. 2. Localurile INTERSPUTNIK sînt inviolabile. Bunurile, activul şi documentele sale, indiferent de locul unde se afla, se bucura de imunitate faţă de orice formă de intervenţie administrativă şi judiciară, cu excepţia cazului cînd chiar Consiliul INTERSPUTNIK renunţa la imunitate într-un anumit caz. 3. INTERSPUTNIK este scutit de toate impozitele şi taxele directe, atît de stat, cat şi locale. Aceasta dispoziţie nu se va aplica în ceea ce priveşte plata pentru prestări de servicii comunale şi alte servicii asemănătoare. 4. INTERSPUTNIK este scutit de taxele şi restricţiile vamale la aducerea şi scoaterea obiectelor destinate uzului de serviciu.
 + 
Articolul 31. În executarea obligaţiilor lor de serviciu pe teritoriile statelor participante la prezentul acord, reprezentanţilor li se acordă următoarele privilegii şi imunităţi: a) imunitate faţă de reţinerea sau arestul personal, precum şi faţă de jurisdicţia instanţelor judecătoreşti în cazul tuturor acţiunilor care pot fi săvîrşite de aceştia în calitate de reprezentanţi; b) inviolabilitatea corespondentei şi a documentelor de serviciu; c) scutirea de obligaţii de servicii personale, impozite şi taxe directe în ceea ce priveşte remuneraţia plătită lor de ţara care i-a delegat; d) aceleaşi facilităţi vamale pentru bagajul personal care se acordă membrilor reprezentantelor diplomatice din statul respectiv. 2. Reprezentanţii membrilor INTERSPUTNIK în consiliu se bucura, în afară de privilegiile şi imunităţile menţionate la punctul 1 din prezentul articol, şi de alte privilegii şi imunităţi acordate în statul respectiv reprezentanţilor diplomatici, cu acordul, pentru aceasta, al organelor competente din statul respectiv. Dispoziţiile acestui punct se aplică în mod corespunzător membrilor de familie ai membrilor INTERSPUTNIK în consiliu, care locuiesc împreună cu ei. 3. Privilegiile şi imunităţile prevăzute în prezentul articol se acordă persoanelor menţionate, exclusiv în interes de serviciu. Fiecare parte contractantă are dreptul şi este obligată sa renunţe la imunitatea reprezentantului ei în toate cazurile cînd, după părerea acestei părţi, imunitatea împiedica realizarea justiţiei şi se poate renunţa la aceasta fără a afecta scopurile pentru care a fost acordată. 4. Reprezentanţii sînt scutiţi de înregistrarea obligatorie. 5. Prevederile prezentului articol nu se aplică raporturilor dintre organele statului şi reprezentantul care este cetăţean al acestui stat sau locuieşte permanent pe teritoriul lui.
 + 
Articolul 41. Consiliul INTERSPUTNIK, la propunerea directorului general, stabileşte categoriile de persoane oficiale cărora li se aplică dispoziţiile prezentului articol. Numele acestor persoane oficiale se comunică periodic tuturor membrilor INTERSPUTNIK de directorul general. 2. Persoanele oficiale, pe teritoriile statelor participante la prezentul acord: a) nu răspund în faţa instanţelor judecătoreşti şi administraţiei pentru toate acţiunile care pot fi săvîrşite de ele în calitate de persoane oficiale; b) sînt scutite de obligaţii personale; c) sînt scutite de impozite directe şi taxe pe remuneraţia plătită de INTERSPUTNIK; d) sînt scutite de taxe vamale pentru obiectele de uz personal, inclusiv obiectele destinate primei instalări în ţara de reşedinţa a INTERSPUTNIK, precum şi de obţinerea permisului pentru scoaterea acestor obiecte la plecarea definitivă din ţara. Obiectele introduse de persoanele oficiale pot fi înstrăinate în ţara de reşedinţa a INTERSPUTNIK potrivit regulilor stabilite în aceasta ţara. Prevederile subpunctelor b) şi d) ale prezentului punct se aplică în mod corespunzător membrilor de familie ai persoanelor oficiale, care locuiesc împreună cu ele. 3. Directorul general şi adjunctul sau se bucura, în afară de privilegiile şi imunităţile prevăzute la punctul 2 din prezentul articol, şi de alte privilegii şi imunităţi acordarea reprezentanţilor diplomatici în statul respectiv, cu acordul, pentru aceasta al organelor competente din statul respectiv. 4. Privilegiile şi imunităţile prevăzute în prezentul articol se acordă persoanelor oficiale, exclusiv în interesul INTERSPUTNIK şi al îndeplinirii indepedende de către aceasta a îndatoririlor de serviciu. Directorul general are dreptul şi este obligat sa renunţe la imunitatea acordată oricărei persoane oficiale menţionate la punctul 1 al prezentului articol, în cazurile cînd după părerea lui imunitatea împiedica realizarea justiţiei şi cînd se poate renunţa la ea fără a dăuna intereselor INTERSPUTNIK. Prin analogie, Consiliul INTERSPUTNIK are aceleaşi drepturi şi obligaţii în ce priveşte directorul general şi adjunctul acestuia. 5. Dispoziţiile de la punctul 2 din prezentul articol nu se aplică la raporturile dintre organele statului şi persoanele oficiale care sînt cetăţeni ai acestui stat sau locuiesc permanent pe teritoriul lui.
 + 
Articolul 51. Organele competente ale statelor participante la prezentul acord acorda INTERSPUTNIK, funcţionarilor acesteia şi, în cazuri corespunzătoare, reprezentanţilor săi sprijin în obţinerea birourilor şi locuinţelor, utilarea birourilor, precum şi în asigurarea asistenţei medicale şi a altor servicii sociale şi comunale, conform reglementărilor în vigoare în aceste state. 2. INTERSPUTNIK, pe teritoriile statelor participante la prezentul acord, se bucura de condiţii la fel de favorabile în ceea ce priveşte prioritatea şi tarifele pentru serviciile de posta, telegraf şi telefon internaţionale ca cele care se acordă reprezentantelor diplomatice în acest stat. Punerea la dispoziţia INTERSPUTNIK de servici poştale, telegrafice şi telefonice gratuite se poate face cu acordul administraţiilor de telecomunicaţii ale părţilor contractante.
 + 
Articolul 6Persoanele care se bucura de privilegiile şi imunităţile prevăzute în prezentul acord sînt obligate să respecte legile statului pe teritoriul căruia îşi indeplibnesc obligaţiile de serviciu legate de activitatea INTERSPUTNIK.
 + 
Articolul 71. Prezentul acord este deschis semnării tuturor membrilor V şi va fi supus ratificării. 2. Instrumentele de ratificare se predau spre păstrare guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, care va indeplimni funcţiile de depozitare al prezentului acord. 3. Prezentul acord intră în vigoare după predarea spre păstrare guvernului depozitar a şase instrumente de ratificare. 4. Orice membru al INTERSPUTNIK care nu a semnat prezentul acord poate să adere la acesta. Documentele de aderare se transmit guvernului depozitar. 5. Pentru guvernele care au predat spre păstrare instrumentele de ratificare sau documentele de aderare după intrarea în vigoare a prezentului acord, acesta va intra în vigoare la data predării spre păstrare a actelor menţionate. 6. Prezentul acord este încheiat pe termenul de valabilitate a Acordului privind INTERSPUTNIK. Acordul poate fi denunţat. Denunţarea intră în vigoare, pentru guvernul care a făcut declaraţia de denunţare, după 6 luni de la data publicării unei astfel de declaraţii guvernului depozitar. 7. Guvernul depozitar comunică tuturor părţilor contractante data fiecărei semnari, predari spre păstrare a instrumentelor de ratificare şi a documentelor de aderare, data intrării în vigoare a acordului, precum şi toate celelalte instiintari primite. 8. Prezentul acord va fi înregistrat de guvernul depozitar conform articolului 102 al Statutului Organizaţiei Naţiunilor Unite. 9. Originalul prezentului acord, ale cărui texte în limbile engleza, franceza, rusa şi spaniola sînt deopotrivă autentice, va fi predat spre păstrare guvernului depozitar, care transmite tuturor părţilor contractante copiile certificate ale acordului. Drept care, subsemnaţii, împuterniciţi în mod cuvenit pentru aceasta, au semnat prezentul acord. Încheiat la Berlin la 20 septembrie 1976. ─────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x