ACORD din 20 februarie 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 137 din 28 iunie 1993
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAACORD 06/10/2023
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 2163 18/12/2012
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAACORD 06/10/2023
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 2163 18/12/2012
ActulREFERIT DEHG 1077 26/10/2011
ActulREFERIT DEPROTOCOL 14/06/2011
ActulREFERIT DELEGE 114 16/06/2010
ActulREFERIT DEMEMORANDUM 31/03/2009
ActulREFERIT DELEGE 458 01/11/2004
ActulREFERIT DEMEMORANDUM 06/04/2004
ActulRATIFICAT DELEGE 37 24/06/1993

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare



Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia,reafirmind atasamentul lor faţă de scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite,reamintind ca scopurile şi principiile Cartei de la Paris pentru o noua Europa, Declaraţia comuna a celor 22 de state privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre ele, precum şi semnarea de către ele a Tratatului asupra forţelor armate convenţionale în Europa dau o noua dimensiune relaţiilor dintre ele,luând nota de angajamentele asumate la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa de a promova o mai mare deschidere şi transparenta în activităţile lor militare şi de a întări securitatea prin măsuri de creştere a încrederii şi securităţii,dorind sa pună în aplicare în relaţiile lor bilaterale şi alte măsuri de creştere a încrederii şi securităţii, în plus faţă de prevederile Documentului de la Viena al negocierilor privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii, adoptat în 1990,subliniind dorinţa de a promova relaţiile existente între ele pe baza prieteniei şi colaborării, inclusiv în domeniul militar,au convenit următoarele: + 
Articolul 1Scopul acorduluiScopul prezentului acord în constituie punerea în aplicare a cooperării dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia (numite în continuare părţi), în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare.
 + 
Articolul 2DefiniţiiÎn sensul prezentului acord şi al anexei sale:1. termenul cooperare în domeniul instruirii militare înseamnă convenirea unor activităţi şi schimb de personal, experienta şi informaţii în domeniul instruirii militare, executate în prezent de forţele armate ale ambelor părţi şi care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord;2. termenul cooperare în domeniul tehnicii şi ştiinţei militare înseamnă convenirea unor activităţi şi schimb de personal, experienta şi informaţii, în scopul cooperării în domeniile tehnicii şi ştiinţei militare, şi care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord.
 + 
Articolul 3Domeniile cooperării militareCooperarea militară între cele doua părţi cuprinde:1. În domeniul instruirii militare:a) perfecţionarea instruirii profesionale, pe bază de reciprocitate, a cadrelor militare active şi elevilor de la diferite niveluri, instituţii militare de învăţământ şi arme;b) schimb de vizite între cadre militare active din instituţii militare de învăţământ şi, respectiv, din unităţi militare;c) participarea cu observatori la aplicaţii militare naţionale în armatele celor două tari, pe bază de acord reciproc, când aceste aplicaţii se desfăşoară cu efective şi armamente care nu implica obligaţia de notificare şi invitare de observatori, specificată în Documentul de la Viena al negocierilor privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii, adoptat în anul 1990;d) participarea la instruire şi aplicaţii militare, care se va limita la programe de instruire/învăţământ şi aplicaţii militare care nu includ date ce necesita a fi păstrate secrete, dreptul de a decide aceasta aparţinând statului care primeşte;e) schimburi de vizite sau turnee ale grupurilor artistice militare sau echipelor sportive militare, pe bază de reciprocitate;f) cooperarea între studiourile cinematografice şi fotomilitare.2. În domeniul tehnicii şi ştiinţei militare:a) Părţile vor organiza, prin stabilirea unui mecanism de informare şi consultare reciprocă, comitete tehnice, pentru a purta negocieri în sectoarele:– cooperării în cercetare/dezvoltare şi ştiinţific;– dezvoltării tehnologice şi inventiilor;– cooperării în tehnologia militară, şi vor face tot posibilul pentru a executa activităţile privind cooperarea în sectoarele menţionate mai sus, în cadrul unor acorduri suplimentare sau al altor aranjamente ce se vor încheia între părţi.b) Părţile pot face schimb de informaţii tehnice şi de experienta, obţinute de la terţe tari, fără a prejudicia prevederile acordurilor bi/multilaterale pe care le-au încheiat cu aceste tari.c) Părţile convin sa participe la expoziţii ale industriei de apărare ce vor fi organizate de armatele celor două părţi.3. Schimb reciproc de informaţii cu privire la relaţiile între cele doua armate, autorităţile administraţiei publice şi mass-media, în conformitate cu reglementările legale naţionale ale fiecărei părţi.
 + 
Articolul 4Obligaţiile părţilor privind securitatea informaţiilor militare1. Personalul militar se va conformă reglementărilor statului gazda privind securitatea şi asigurarea securităţii informaţiilor secrete pe care le-a obţinut, referitoare la armata acestui stat.2. Toate informaţiile militare secrete comunicate direct între părţi şi informaţiile obţinute pe alta cale de fiecare guvern vor fi protejate în conformitate cu următoarele principii:a) Guvernul care primeşte informaţiile nu le va difuza unui guvern, firme sau cetăţean al unei terţe tari fără aprobarea guvernului care a furnizat informaţiile.b) Guvernul care primeşte informaţiile va asigura acestora un grad de protecţie echivalent cu cel asigurat de guvernul care le-a difuzat şi, ca urmare, va lua măsurile de securitate necesare.c) Informaţiile nu vor fi folosite în alt scop decît cel pentru care au fost furnizate sau obţinute.d) Vor fi respectate drepturile privind brevetele, drepturile de autor sau secretele comerciale din domeniul militar.3. Aceste informaţii vor fi transmise prin canale guvernamentale, accesul la ele fiind permis doar personalului autorizat, care la va folosi în scopuri oficiale.
 + 
Articolul 5Comisia mixtă/Comitete tehnice1. Pentru a îndeplini obiectivele şi a aplica în practica prevederile acestui acord, părţile înfiinţează Comisia mixtă româno-turca (denumita în continuare comisia).2. Comitetele tehnice pot fi organizate în cadrul comisiei prin acordul reciproc al părţilor, în scopul punerii în practica, respectării şi dezvoltării acordurilor suplimentare, protocoalelor de aplicare şi aranjamentelor tehnice în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare, ce vor fi încheiate potrivit acestui acord.3. Comisia şi comitetele tehnice vor fi conduse de generali/amirali, ofiţeri sau funcţionari superiori ai celor două părţi, specializaţi în domeniile de activitate menţionate. Părţile pot insarcina sau invita la sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice orice delegaţie pe care o considera necesară.4. Comisia/comitetele tehnice se vor întruni, de regula o dată pe an, alternativ în România şi în Turcia. Sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice vor fi conduse de şeful delegaţiei tarii gazda.5. Părţile convin ca domeniile de activitate care urmează a fi înscrise pe agenda sesiunilor comisiei să fie specificate în anexa, care constituie parte integrantă a prezentului acord.Acele domenii de activitate care urmează să fie incluse pe agenda comisiei vor fi stabilite, prin acord reciproc, cu cel puţin 3 luni înaintea datei sesiunilor comisiei. Domeniile de activitate prevăzute în anexa pot fi reduse sau extinse, prin acord reciproc.6. Şefii delegatiilor se vor informa reciproc, în scris, cu privire la problemele şi programele de pe agenda comisiei.7. În calitate de membri ai comisiei, atasatii militari vor fi angajaţi în pregătirea şi desfăşurarea activităţilor ce urmează a fi executate în conformitate cu prevederile prezentului acord.8. Pe baza de reciprocitate, statul gazda va suporta cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea fiecărei sesiuni a comisiei sau comitetelor tehnice, cu excepţia transportului internaţional şi diurnei.
 + 
Articolul 6ResponsabilitateFiecare parte, în conformitate cu dreptul şi reglementările internaţionale, are obligaţia sa compenseze orice pierdere sau paguba relevanta produsă de cetăţenii săi sau persoanele sale juridice, proprietăţii şi persoanelor celeilalte părţi, în cursul aplicării acestui acord.
 + 
Articolul 7Soluţionarea diferendelor1. Dacă apare un diferend cu privire la interpretarea sau aplicarea acestui acord, părţile vor cauta sa-l soluţioneze cît mai curînd posibil, prin consultări în cadrul comisiei sau prin recurgerea la orice procedura corespunzătoare, acceptabilă ambelor părţi.2. Dacă diferendul nu s-a soluţionat în conformitate cu prevederile paragrafului sus-menţionat, va fi analizat de către cele doua părţi.
 + 
Articolul 8Obligaţii ale părţilor în conformitate cu alte acorduri internaţionalePrezentul acord nu va afecta obligaţiile ce rezultă pentru fiecare parte din alte acorduri internaţionale semnate de aceasta şi nu este îndreptat împotriva intereselor, securităţii şi integrităţii teritoriale ale altor state.
 + 
Articolul 9Ratificarea şi intrarea în vigoarePrezentul acord este supus ratificării, în conformitate cu procedurile constituţionale ale fiecărei părţi, şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
 + 
Articolul 10Amendamente şi modificăriFiecare parte poate propune oricând amendamente sau modificări la prezentul acord.În acest caz, părţile vor începe consultări pentru a conveni în legătură cu aceste amendamente sau modificări. Amendamentele sau modificările convenite vor intra în vigoare în conformitate cu procedura stabilită în art. IX, referitoare la intrarea în vigoare a prezentului acord.
 + 
Articolul 11Durata şi expirarea acordului1. Prezentul acord este în vigoare pe o durată de 5 ani. Prezentul acord va fi prelungit în mod automat de fiecare data pentru o noua perioada de cîte un an, în afară cazului când una dintre părţi notifica celeilalte părţi, cu 90 de zile înaintea expirării valabilităţii acordului, hotărârea sa de a-l denunta.2. Ori de cîte ori una dintre părţi nu are posibilitatea sa îndeplinească sau considera ca cealaltă parte nu îndeplineşte unele prevederi ale prezentului acord, părţile vor începe, cît mai curînd posibil, consultări pentru a rezolva problema în cadrul comisiei.
 + 
Articolul 12Textul şi semnaturaSemnat la Bucureşti în ziua de 20.02.1992. Acest acord este întocmit în doua exemplare, în limbile română, turca şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În cazul unei deosebiri de fond între textele în aceste limbi, versiunea engleza va prevala.
 + 
Anexa 1DOMENIILE DE ACTIVITATEîn cooperarea militară dintre forţele armate române şi turce1. Vizite reciprocea) Şefii statelor majore generaleb) Loctiitori ai sefilor statelor majore generalec) Comandanti de armed) Comandanti de armatee) Comandanti de colegii militaref) Comandanti de academiig) Comandanti de academii medicaleh) Comandanti de institute militare de învăţământi) Comandanti de unităţi de toate nivelurile, aprobaţi de şefii Marelui Stat Major şi ai Statului Major General.2. Cooperarea în instruirea militarăa) Schimb de experienta cu privire la academiile militare, colegiile militare, academiile medicale militare, institutele militare de învăţământ şi centrele de perfecţionare a pregătirii cadrelor, precum şi schimb de personal cu efectuarea de stagii de instruireb) Participarea reciprocă a delegatiilor militare şi observatorilor la aplicaţii naţionalec) Sprijinirea reciprocă a cursurilor de limbi străined) Cooperarea între centrele de producţie pentru filme de instrucţie şi foto ale forţelor armate respectivee) Organizarea de turnee şi spectacole ale instituţiilor artistice militaref) Invitarea unor delegaţii militare la sarbatorirea zilelor forţelor armateg) Organizarea de vizite reciproce de nave şi aeronave militare şi schimb de experienta pe probleme comuneh) Cooperarea privind metodele şi tehnicile de pregătire a instructorilor militari în instituţii militare de învăţământ/instrucţiei) Promovarea intilnirilor sportive reciprocej) Schimburi de informaţii şi experienta privind tehnologiile de fabricaţie şi construire a podurilor cu întrebuinţare militarăk) Coordonarea posibilităţilor de cooperare în domeniile administrativ, social şi ştiinţificl) Cooperarea în stabilirea statutului juridic aplicat personalului militar care se afla în cealaltă ţara în baza acestui acordm) Schimb reciproc de informaţii pe teme privind efectuarea de activităţi în relaţii cu publicul şi presa, politica de presa şi studii privind formarea opiniei publice.3. Cooperarea tehnica şi ştiinţificăa) Coordonarea posibilităţilor de cooperare în domeniile cercetării tehnice, proiectării şi producţiei militareb) Participarea la expoziţii ale industriei de apărarec) Cooperarea între instituţii pentru producţia şi repararea tehnicii militared) Invitarea de experţi la întruniri ştiinţifice ce se organizează în diferite domenii, inclusiv istoria şi medicina militară, în cadrul structurilor respective ale forţelor armatee) Organizarea de activităţi ştiinţifice în domenii de interes comunf) Schimb de tehnologie între tipografiile militareg) Schimb reciproc de documente tehnice şi ştiinţifice militareh) Schimb de informaţii referitoare la evolutiile militare în regiuni vecine sau adiacente.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x