ACORD din 14 iulie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 700 din 3 august 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 70 23/01/2006
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 1405 23/09/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 70 23/01/2006
ActulAPROBAT DEHG 799 14/07/2005
ActulCONTINUT DEHG 799 14/07/2005
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 1405 23/09/2005

între Guvernul României şi Consiliul de Miniştri al Serbiei şi Muntenegrului privind condiţiile de călătorie a cetăţenilor



Guvernul României şi Consiliul de Miniştri al Serbiei şi Muntenegrului, denumite în continuare părţi contractante,în dorinţa de a promova relaţiile bilaterale şi de a facilita circulaţia cetăţenilor statelor părţilor contractante, titulari de documente de călătorie valabile,au convenit după cum urmează: + 
Articolul 1(1) Cetăţenii statului uneia dintre părţile contractante pot intra şi rămâne pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante numai pe baza documentelor prevăzute în anexa la prezentul acord.(2) Părţile contractante vor face schimb de specimene ale documentelor de călătorie valabile, cât de curând posibil, pe canale diplomatice, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului acord.(3) În cazul introducerii unor noi tipuri de documente de călătorie sau în cazul înlocuirii celor existente, părţile contractante vor face schimb de specimene, pe canale diplomatice, cu 30 de zile înainte de introducerea acestora.
 + 
Articolul 2Cetăţenii statului uneia dintre părţile contractante, membri ai echipajelor civile ale navelor, aeronavelor şi căilor ferate, care efectuează transporturi internaţionale, titulari de documente de călătorie valabile, pot intra şi rămâne fără viză pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante, până la încheierea îndatoririlor profesionale.
 + 
Articolul 3Cetăţenii statelor părţilor contractante, membri ai echipajelor şi însoţitori de zbor care participă la misiuni de asistenţă sau de salvare, precum şi personalul care participă la misiuni de intervenţie în cazul catastrofelor şi accidentelor pot intra fără viză pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante, până la încheierea misiunii.
 + 
Articolul 4Cetăţenii statului uneia dintre părţile contractante pot tranzita fără viză teritoriul statului celeilalte părţi contractante, pentru o perioadă care să nu depăşească 5 zile de la data intrării, dacă sunt în posesia unui permis de şedere valabil, emis de un stat membru al Uniunii Europene sau de Elveţia, Norvegia, Islanda, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia sau Australia, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească termenul de valabilitate a permisului de şedere.
 + 
Articolul 5Cetăţenii statelor părţilor contractante, care participă la evenimente sportive, culturale şi ştiinţifice, precum şi grupurile organizate de studenţi, care participă la excursii şcolare sau iau parte la evenimente cu caracter ştiinţific, sportiv sau cultural, pot obţine viza prin intermediul unei proceduri accelerate, pe bază de reciprocitate.
 + 
Articolul 6Cetăţenii statelor părţilor contractante, cu excepţia persoanelor menţionate la art. 2-4, vor obţine viza de la una dintre misiunile diplomatice şi/sau oficiile consulare ale celeilalte părţi contractante, cu perceperea taxelor consulare.
 + 
Articolul 7(1) În vederea facilitării cooperării economice dintre entităţile comerciale din cele două state, părţile contractante vor elibera vize cu intrări multiple, valabile pe o perioadă de până la un an, reprezentanţilor economici, oamenilor de afaceri cu activităţi deja stabilite pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante, precum şi transportatorilor, cu condiţia prezentării documentelor corespunzătoare.(2) Vizele pentru persoanele menţionate la paragraful (1) vor fi emise prin intermediul unei proceduri accelerate.
 + 
Articolul 8Persoanele cărora li s-au permis intrarea şi şederea pe teritoriul statului uneia dintre părţile contractante sunt obligate să respecte legislaţia statului părţii contractante respective.
 + 
Articolul 9Modificări ale prezentului acord pot fi efectuate cu acordul ambelor părţi contractante, prin schimb de note verbale, pe canale diplomatice.
 + 
Articolul 10Oricare parte contractantă poate suspenda temporar, în totalitate sau parţial, aplicarea prezentului acord din motive de siguranţă naţională, sănătate şi ordine publică. Suspendarea temporară a prezentului acord sau încetarea suspendării va intra în vigoare de la data la care cealaltă parte contractantă primeşte notificarea de suspendare sau de încetare a suspendării, pe canale diplomatice.
 + 
Articolul 11Oricare parte contractantă poate denunţa prezentul acord dacă notifică în scris cealaltă parte contractantă, pe canale diplomatice. În acest caz prezentul acord va înceta să se aplice la 90 de zile de la primirea de către cealaltă parte contractantă a notificării de denunţare.
 + 
Articolul 12(1) Prezentul acord se încheie pe durată nelimitată.(2) Prezentul acord intră în vigoare în a 15-a zi de la data primirii ultimei note verbale prin care părţile contractante se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor prevăzute de legislaţia lor internă pentru intrarea în vigoare a prezentului acord.(3) Prezentul acord se aplică provizoriu de la data semnării.Semnat la Bucureşti la 14 iulie 2004, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, sârbă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare, va prevala textul în limba engleză.Pentru Guvernul României,Mircea GeoanăPentru Consiliul de Miniştrial Serbiei şi Muntenegrului,Vuk Draskovic
 + 
Anexa Lista documentelor de călătorie utilizate de către cetăţenii României:a) paşaport simplu;b) paşaport diplomatic;c) paşaport de serviciu;d) paşaport consular/titlu de călătorie;e) carnet de marinar.Lista documentelor de călătorie utilizate de către cetăţenii Serbiei şi Muntenegrului:a) paşaport diplomatic;b) paşaport oficial;c) paşaport civil/simplu;d) titlu de călătorie;e) carnet de marinar.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x