ACORD din 1 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 2 martie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEALEGE 226 25/11/2010
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 70 23/01/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEALEGE 226 25/11/2010
ActulREFERIT DEDECRET 1130 24/11/2010
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 70 23/01/2006
ActulCONTINUT DELEGE 8 28/02/2005
ActulRATIFICAT DELEGE 8 28/02/2005
ActulREFERIT DEDECRET 65 24/02/2005

între România şi Spania privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto ale cetăţenilor români şi spanioli, în scopul preschimbarii



România şi Spania, denumite în continuare părţi contractante,având în vedere ca în ambele state normele şi semnele care reglementează circulaţia sunt conforme Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, semnată la Viena la 8 noiembrie 1968, precum şi faptul ca atât categoriile de permise, cat şi condiţiile ce trebuie îndeplinite şi probele care se susţin pentru obţinerea permiselor şi a licenţelor de conducere sunt similare, fiind conforme dispoziţiilor Directivei 91/439/CEE asupra permisului de conducere,cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa şi de a facilita circulaţia rutiera internationala între ambele state,au convenit următoarele: + 
Articolul 1România şi Spania recunosc reciproc permisele de conducere naţionale emise de autorităţile celor două state, întotdeauna când acestea sunt în vigoare şi în conformitate cu clauzele prevăzute în prezentul acord şi în anexa la acesta.
 + 
Articolul 2Titularul unui permis de conducere valabil şi în vigoare emis de unul dintre statele contractante este autorizat temporar sa conducă pe teritoriul celuilalt stat vehiculele cu motor din categoriile pentru care este valabil permisul sau, pentru o perioadă de timp prevăzută în legislaţia naţionala a statului unde se doreşte a fi valabilă aceasta autorizaţie.
 + 
Articolul 3Pe de altă parte, dacă titularul unui permis de conducere eliberat de unul dintre cele doua state, care, conform legislaţiei interne a fiecăruia dintre ele, îşi stabileşte rezidenţă legală în celălalt stat, doreşte sa conducă pe teritoriul acestuia, va trebui să îşi preschimbe permisul cu unul echivalent în statul de reşedinţa, conform tabelului de echivalente prevăzut în anexa. Se vor putea preschimba toate permisele actualilor rezidenţi legali, eliberate până la intrarea în vigoare a prezentului acord. Pentru permisele eliberate după intrarea în vigoare a prezentului acord, o condiţie indispensabila pentru a avea acces la preschimbare va fi ca acestea să fie eliberate în ţara în care solicitantul îşi are rezidenţă legală.
 + 
Articolul 4Preschimbarea se efectuează fără cerinţa unei examinari teoretice sau practice.Ca excepţie, conducătorii auto români care vor solicita preschimbarea permiselor de conducere din categoriile C, C1, D1 şi D vor trebui sa dovedească, prin proba corespunzătoare, realizată, dacă se va solicita, sub forma orala, ca poseda cunoştinţe teoretice specifice asupra circulaţiei cu acest tip de vehicule, excluzandu-le pe cele de mecanică, iar solicitanţii preschimbarii permiselor din categoriile C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D şi D+E vor trebui sa dea, în plus, o proba de circulaţie pe drum deschis traficului general, folosind o serie de vehicule a căror conducere o autorizeaza permisele respective.
 + 
Articolul 5Dacă vor exista motive temeinice pentru a pune la indoiala autenticitatea permisului, statul în care se solicita licenta sau permisul de conducere echivalent va putea solicita statului emitent al documentului verificarea autenticităţii permisului sau licenţei de conducere referitor la care exista îndoieli.
 + 
Articolul 6Prevederile prezentului acord nu exclud obligaţia de a realiza formalităţile administrative stabilite de legislaţia fiecărui stat pentru preschimbarea permiselor de conducere, ca de exemplu: completarea unui formular de cerere, prezentarea unui certificat medical, a unui certificat de inexistenta a antecedentelor penale sau administrative ori achitarea taxei corespunzătoare.
 + 
Articolul 7Cele doua state vor face schimb de specimene ale respectivelor permise de conducere. Permisele, o dată preschimbate, vor fi restituite autorităţii sau organismului care, înainte de intrarea în vigoare a prezentului acord, vor fi desemnate de către cele doua state contractante.
 + 
Articolul 8Prezentul acord nu se va aplica permiselor eliberate în unul sau în celălalt stat prin preschimbarea cu alt permis obţinut într-un stat terţ.
 + 
Articolul 9Prezentul acord va putea fi modificat în orice moment prin consimţământul prealabil al statelor contractante, pe cale diplomatică.
 + 
Articolul 10Prezentul acord va avea o durată nedeterminată. Oricare dintre cele doua state îl va putea denunta prin notificare scrisă, pe cale diplomatică. Denunţarea va deveni efectivă la 30 de zile de la data realizării respectivei notificări.Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări prin care părţile contractante îşi vor comunică, pe cale diplomatică, îndeplinirea cerinţelor interne necesare intrării în vigoare a acestuia.Semnat la Bucureşti la 1 septembrie 2004, în doua exemplare originale, fiecare în limbile română şi spaniola, toate textele fiind egal autentice.Pentru România,Mircea Geoana,ministrul afacerilor externePentru Spania,Miguel f2ăngel Moratinos Cuyaube,ministrul afacerilor externe şi cooperării
 + 
Anexa TABELde echivalente între categoriile de permise de conducere româneşti şi spaniole

Permise Permise româneşti
spani-
ole A1 A B1*) B B+E C1 C1+E C C+E D1 D1+E D D+E
A1 X
A X
B X
B+E X
C1 X
C1+E X
C X
C+E X
D1 X
D1+E X
D X
D+E X
    *) Nu are echivalent.

–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x