ACORD COMERCIAL din 23 decembrie 1969

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 18 din 13 martie 1970
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 629 13/03/2007
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 629 13/03/2007
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
ActulAPROBAT DEHOTARARE 246 13/03/1970

între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Uganda*)



––––Notă *) Traducere.Guvernul Republicii Socialiste România, pe de o parte, şi guvernul Republicii Uganda, pe de altă parte, denumite în acest acord părţi contractante,animate de dorinţa de a stringe şi a extinde relaţiile comerciale între ţările lor, pe baza avantajului reciproc,au convenit asupra celor ce urmează: + 
Articolul 11. Părţile contractante îşi vor acorda reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte problemele legate de relaţiile comerciale dintre cele doua tari.2. Prevederile paragrafului 1 al acestui articol sau orice referire la o terta parte sau la o alta ţara nu se vor aplica:a) avantajelor pe care una dintre părţile contractante le-a acordat sau le poate acorda ţărilor vecine, în scopul facilitării traficului de frontieră;b) avantajelor sau facilităţilor rezultind dintr-o uniune vamală, zona a comerţului liber sau dintr-o alta înţelegere comercială internationala la care oricare dintre părţile contractante este sau poate deveni asociata, membra sau parte.
 + 
Articolul 21. Mărfurile care fac obiectul acestui acord vor fi mărfuri originare din România şi Uganda.2. Ţara de origine va fi considerată ţara unde a fost produsă sau fabricata marfa sau unde a suferit ulterior ultima prelucrare ori, în cazul produselor agricole, ţara unde acestea au fost produse în mod efectiv.Fiecare parte contractantă îşi rezerva dreptul de a condiţiona importul anumitor mărfuri de prezentarea unui certificat de origine, emis de o organizaţie imputernicita în acest scop de guvernul tarii de origine.
 + 
Articolul 31. Părţile contractante vor face tot posibilul pentru a mari volumul comerţului dintre cele doua tari, în special în privinta mărfurilor şi produselor menţionate în listele A (Exporturile României) şi B (Exporturile Ugandei) anexate, care fac parte integrantă din prezentul acord.2. Listele menţionate nu exclud schimbul de mărfuri şi produse neenumerate în ele.
 + 
Articolul 41. Fiecare parte contractantă va elibera toate licentele de import şi export necesare, solicitate în conformitate cu legile şi celelalte reglementări în vigoare pe teritoriul celeilalte părţi contractante. Licentele nu vor fi eliberate în condiţii mai puţin favorabile decît cele acordate oricărei alte tari.2. Schimbul de mărfuri şi de produse între cele doua părţi contractante va avea loc totdeauna în conformitate cu legile şi celelalte reglementări referitoare la import şi export, în vigoare în ţările respective în momentul importului sau exportului de mărfuri.
 + 
Articolul 51. Părţile contractante îşi vor acorda reciproc, în cadrul legilor şi celorlalte reglementări în vigoare pe teritoriile lor, un tratament cel puţin tot atît de favorabil ca cel acordat oricărei alte tari cu privire la mărfurile şi produsele vreuneia dintre părţile contractante, care sînt transportate în sau din orice alta ţara pe teritoriul celeilalte părţi contractante.2. Prevederile acestui articol nu vor împiedica părţile contractante sa adopte măsuri nediscriminatorii din motive de securitate naţionala sau în scopul de a împiedica utilizarea abuzivă a mijloacelor de transport şi de a proteja morala publică ori viaţa şi sănătatea oamenilor, a animalelor şi a vegetalelor.
 + 
Articolul 61. Preţurile mărfurilor livrate în cadrul acestui acord vor fi stabilite pe baza preţurilor pieţei mondiale, adică luindu-se în considerare preţurile de pe principalele pieţe ale acestor mărfuri.2. Pentru mărfurile la care nu se pot stabili preţuri mondiale, se vor aplica preţurile competitive pentru mărfuri similare de calităţi analoge; în cazul mărfurilor pentru care nu se pot stabili preţurile conform procedurii de mai sus, ele vor fi convenite între vinzator şi cumpărător.
 + 
Articolul 7Toate plăţile dintre cele doua tari se vor efectua, în moneda liber convertibilă, în conformitate cu legile şi cu celelalte reglementări privind controlul devizelor în vigoare în ţările contractante.
 + 
Articolul 81. Fiecare parte contractantă va asigura ca produsele bumbac şi cafea, importate de la cealaltă parte, sa nu fie reexportate fără o prealabilă aprobare scrisă a celeilalte părţi contractante.2. Fiecare parte contractantă va avea dreptul să solicite ca şi alte mărfuri şi produse, în afară celor menţionate în paragraful de mai sus, sa nu fie reexportate fără aprobarea scrisă a celeilalte părţi contractante.
 + 
Articolul 9Fiecare parte contractantă va incuraja participarea la tîrguri comerciale şi expoziţii organizate pe teritoriul celeilalte părţi contractante şi va acorda asistenţa şi facilităţile necesare organizării acestor tîrguri şi expoziţii.
 + 
Articolul 101. Prezentul acord nu va fi interpretat în sensul că acorda vreun drept sau impune vreo obligaţie care să contravină:a) legilor sau altor reglementări în vigoare pe teritoriul celeilalte părţi contractante;b) convenţiilor internaţionale sau normelor şi celorlalte reglementări ale asociaţiilor internaţionale la care oricare dintre părţile contractante este sau poate deveni membra.2. Aplicarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, la care se face referire în articolul 1 al acestui acord, nu va împiedica pe nici una dintre părţile contractante de a încheia vreun aranjament comercial internaţional ale cărui clauze sa prevadă drepturi ori privilegii contrare prevederilor acestui acord, sau să fie parte la un asemenea aranjament.
 + 
Articolul 11Conform legilor şi celorlalte reglementări în vigoare pe teritoriul sau, fiecare parte contractantă va acorda clauza naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte scutirea de taxe vamale pentru următoarele articole ale celeilalte părţi contractante, importate temporar cu drept de export:a) articole destinate efectuării de probe şi experienţe;b) articole destinate expoziţiilor, concursurilor sau tirgurilor;c) unelte şi echipamente ce urmează să fie folosite de persoanele care asambleaza sau monteaza echipamente;d) containere pentru mărfuri.
 + 
Articolul 12Pentru a facilita aplicarea acestui acord, părţile contractante convin să se consulte reciproc în privinta oricăror probleme ce decurg din sau în legătură cu acordul.
 + 
Articolul 13Orice notificare cu privire la acest acord se va face în scris şi va fi luată în considerare: în cazul guvernului Republicii Socialiste România, dacă va fi trimisa prin Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti, iar în cazul guvernului Republicii Uganda, dacă va fi trimisa prin Secretariatul permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Kampala, Uganda.
 + 
Articolul 141. Prezentul acord va intra în vigoare la data schimbului de note care confirma ca a fost aprobat în conformitate cu procedura fiecărei părţi contractante.2. Acordul va fi valabil pe o perioadă de 2 ani de la data intrării sale în vigoare şi va rămîne în vigoare în continuare, pînă la expirarea a 3 luni de la data la care oricare dintre părţile contractante primeşte din partea celeilalte părţi contractante o notificare scrisă asupra intentiei sale de a-l denunta.
 + 
Articolul 15În situaţia în care acordul va fi denunţat conform articolului 14, prevederile sale se vor aplica totuşi în continuare tuturor contractelor încheiate în timpul valabilităţii lui, dar nerealizate încă în momentul expirării.Drept care, părţile contractante, prin reprezentanţii lor împuterniciţi în acest scop, au semnat prezentul acord astăzi 23 decembrie 1969, la Kampala, în doua exemplare originale în limba engleza, ambele texte fiind egal autentice.
 + 
LISTA A(Exporturile României)Centrale electrice (hidro şi termocentrale)Fabrici (de caramizi, ciment, uzine chimice)MacaraleInstalaţii şi echipamente de prelucrarea lemnuluiMaşini-unelteMaşini agricole, tractoareAutobuze şi camioaneBicicleteMaterial rulantVase maritime şi fluvialeMotoare Diesel şi electriceStaţii de pompareCentrale telefonice şi telefoane automateAparate de proiectieTransformatoare de fortaUtilaj petrolierMalaxoare pentru beton şi cimentRulouri compresoareExcavatoareCompresoare cu aerPompe centrifugaleConvertizoare de suduraGeneratoareDiverse articole electrotehniceCazane cu aburiInstalaţii frigorificeInstalaţii de moraritMaşini de cusutBalanteContoare electrice de apa şi gazMaşini de călcatAnvelopeRulmentiConductori de cupruŢevi de fontaSoda causticaCarbidColoranti organiciLacuri şi vopseleDetergentiInsecticideProduse farmaceuticeCosmeticeVaselina farmaceuticaUlei de vaselinaGerovitalDiverse chimicaleMateriale de construcţie (geamuri etc.)Specialităţi de cimentSticlarieProduse de galanterieLenjerieDiverse textileConfecţii şi tricotajeÎncălţăminteArticole casniceFelinare de vîntLampi de gătitSape şi cazmalePeriiCeramicaHirtie şi cartoaneArticole de artizanatChibrituriArticole de ornamentMateriale şcolare de scris şi papetarieCărţi şi periodiceDiscuri şi benzi înregistrateJucariiInstrumente muzicaleProduse petroliereUleiuri mineraleParafinaBitumPlacajPFLPALMobilaCeluloza din stufCarne conservată şi preparate din carneFructe şi legume conservatePasta de roşiiVinuri şi băuturi alcooliceUleiuri comestibile.
 + 
LISTA B(Exporturile Ugandei)CassavaSeminţe de ricinCafeaCupru şi aliaje din cupruBumbac fibraTurte din seminţe de bumbacUleiuri comestibilePeste (conserve, afumat sau sarat)ArahidePieiMineralePiperSeminţe de susanSisal brutSisal fibraCondimenteCeaiLemnMinereu de wolfram.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x