ACORD COMERCIAL din 14 mai 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 12 iulie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 629 13/03/2007
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 629 13/03/2007
ActulINCETAT APLICABILITATEAHG 859 28/06/2006
ActulAPROBAT DEHG 424 18/06/1991
ActulCONTINUT DEHG 424 18/06/1991

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia



–––Notă *) Traducere.Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia (denumite în continuare părţi contractante),dornice sa faciliteze şi sa dezvolte relatii comerciale între cele doua tari pe baza egalitatii şi avantajului reciproc,convinse ca cooperarea în domeniul schimburilor comerciale este esenţială pentru realizarea unei dezvoltari maxime în tarile lor,au convenit urmatoarele:DefinitiiÎn acest acord, în cazul în care nu contravine contextului, acord înseamnă Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia.Părţile contractante sau părţile înseamnă Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia. + 
Articolul 1În conformitate cu clauzele şi condiţiile din acest acord şi cu legile şi reglementarile în vigoare în tarile părţilor contractante:1.1. Fiecare parte va acorda celeilalte părţi clauza natiunii celei mai favorizate în toate problemele care privesc comertul între cele doua tari, în special cu privire la taxele vamale şi taxele de orice fel impuse asupra sau în legătură cu importul şi exportul sau impuse asupra transferului international de plati pentru importuri şi exporturi, în legătură cu metoda de percepere a acestor taxe şi în legătură cu regulile şi formalitatile legate de import şi export, inclusiv eliberarea licentelor şi în legătură cu toate legile, reglementarile şi oblibaţiile afectind distribuirea marfurilor importate în teritoriul tarii fiecarei părţi.1.2. În consecinţa, produsele fiecarei tari, importate în teritoriul tarii celeilalte părţi, nu trebuie să fie supuse, în ceea ce priveste problemele la care se face referire în paragraful 1.1. al acestui articol, la nici o taxa sau impozit mai mare sau la nici o reglementare sau formalitate mai oneroasa decit acela la care sînt sau pot fi supuse în viitor produsele asemanatoare ale unei terte tari.1.3. În mod similar, produsele exportate din teritoriul tarii oricarei părţi şi destinate teritoriului tarii celeilalte părţi nu trebuie să fie supuse, în ceea ce priveste problemele la care se face referire în paragraful 1.1. al acestui articol, la nici o taxa sau impozit mai mare sau la nici o reglementare sau formalitate mai oneroasa decit acelea la care sînt sau pot fi supuse în viitor produsele destinate teritoriului unei terte tari.1.4. Orice avantaj, favoare, privilegiu sau imunitate care a fost sau poate fi acordată în viitor oricarei părţi în legătură cu problemele la care se face referire în paragraful 1.1. al acestui articol, oricărui produs originar din orice tara terta sau destinat teritoriului unei tari terte, trebuie să fie acordată imediat şi neconditionat produselor similare originare din sau destinate teritoriului tarii celeilalte părţi.1.5. Prevederile paragrafului precedent nu trebuie să se aplice la:1.5.1. orice avantaj care a fost sau poate fi acordat în viitor de către fiecare parte tarilor invecinate pentru a facilita traficul de frontieră;1.5.2. orice avantaj care rezultă dintr-o uniune vamala sau o zona de comert liber sau o zona monetara la care oricare dintre părţi poate să fie membra.
 + 
Articolul 22.1. Produsele fiecarei tari, după ce a fost în tranzit prin teritoriile uneia sau mai multor tari terte, nu trebuie să fie, la importul lor în teritoriul celeilalte tari, supuse la taxe sau impozite mai mari decit acelea la care ar fi supuse, dacă ar fi importate direct din teritoriul unei astfel de tari.2.2. Prevederile paragrafului precedent sînt aplicabile şi la marfurile care, în timpul transportului lor prin teritoriul unei terte tari, sînt supuse transbordarii, reambalarii şi stocarii.
 + 
Articolul 3Părţile contractante convin sa acorde libertate de tranzit prin teritoriul fiecarei părţi pe rutele cele mai convenabile tranzitului international, pentru produsele de orice origine în drum spre şi de la teritoriul tarii celeilalte părţi.
 + 
Articolul 44.1. Fiecare parte va excepta de taxe vamale şi alte taxe mostrele de marfuri şi materialul publicitar ale celeilalte tari care sînt importate în teritoriul sau sau introduse temporar şi scoase din teritoriul sau.4.2. În conformitate cu legile şi reglementarile interne în vigoare, fiecare parte va acorda tratamentul natiunii celei mai favorizate în ceea ce priveste exceptarea de taxe vamale şi alte taxe a urmatoarelor articole ale celeilalte părţi care sînt introduse temporar sau scoase din teritoriul sau:4.2.1. articole destinate testarilor şi experientelor;4.2.2. articole destinate expoziţiilor, competitiilor şi tirgurilor;4.2.3. scule folosite de monteuri pentru asamblarea şi instalarea echipamentului;4.2.4. articole care trebuie să fie reparate şi prelucrate şi materiale necesare prelucrarii sau repararii;4.2.5. containere de marfuri importate sau exportate.
 + 
Articolul 55.1. În înţelesul acestui acord, marfurile originare din România vor fi considerate ca produse româneşti, iar marfurile originare din Namibia vor fi considerate ca produse namibiene.5.2. Urmatoarele categorii de marfuri vor fi considerate ca fiind crescute sau produse integral în teritoriul tarii unei părţi contractante:5.2.1. produse minerale extrase din solul sau;5.2.2. produse vegetale recoltate sau strinse din teritoriul sau;5.2.3. animale vii nascute şi crescute în teritoriul sau;5.2.4. produse silvice recoltate în teritoriul sau;5.2.5. produse obtinute în teritoriul sau din animale vii;5.2.6. peste şi alte produse marine recoltate din teritoriul sau sau din zona sa economica marina;5.2.7. produse obtinute în teritoriul sau, exclusiv din produsele specificate la pct. 5.2.1. şi 5.2.5. de mai sus.
 + 
Articolul 66.1. Marfurile care vor face obiectul acestui acord vor fi stabilite din timp în timp prin înţelegerea dintre organele desemnate în art. 9 din acord, aceste înţelegeri urmind să fie consemnate în scris.6.2. Ambele părţi vor lua măsuri astfel incit schimbul de marfuri dintre cele doua tari să se faca pe baza principiului comerţului echilibrat.6.3. Tara de origine a marfurilor fabricate în teritoriul tarii unei părţi contractante şi importate în teritoriul tarii celeilalte părţi va fi determinata în conformitate cu regulile de origine ce vor fi convenite între părţile contractante.6.4. Pînă cînd regulile de origine se vor conveni, conform clauzei 6.3. a acestui articol, tara de origine a marfurilor manufacturate schimbate între cele doua tari va fi stabilita în conformitate cu legile şi reglementarile în vigoare în tara importatoare.6.5. În perioada de valabilitate a acestui acord, părţile contractante vor face eforturi pentru cresterea volumului comerţului dintre cele doua tari.6.6. În conformitate cu legile şi reglementarile lor respective, părţile contractante se vor stradui sa faciliteze exportul către şi importul din cealalta tara a serviciilor şi marfurilor care sînt disponibile în acest scop, inclusiv eliberarea de licente de import şi export pentru care, conform legilor din fiecare tara, astfel de licente sînt cerute.
 + 
Articolul 77.1. Prevederile art. 6 nu afectează drepturile persoanelor fizice şi juridice române şi ale persoanelor fizice şi juridice namibiene de a incheia, între ele, tranzactii comerciale pentru importul şi exportul marfurilor neincluse în listele menţionate în art. 6.7.2. Autorităţile competente ale ambelor părţi vor lua în considerare, în spiritul unei reale cooperari, cererile respective de a importa şi exporta marfurile prevăzute în articolul prezent.
 + 
Articolul 8Importul şi exportul marfurilor menţionate în art. 6 şi 7 vor fi efectuate în conformitate cu legile şi reglementarile de import, export şi control valutar în vigoare în România şi Namibia, pe baza contractelor dintre persoanele fizice şi juridice române, pe de o parte, şi persoanele fizice şi juridice namibiene, pe de altă parte.
 + 
Articolul 99.1. Prin prezentul acord, Guvernul României desemneaza Ministerul Comerţului şi Turismului, iar Guvernul Republicii Namibia desemneaza Ministerul Comerţului şi Industriei ca organe pentru implementarea acestui acord şi a altor probleme legate de acesta.9.2. Fiecare parte contractantă va avea dreptul sa desemneze în scris, în orice moment, orice alt organ corespunzător, organizaţie sau minister în locul celui deja desemnat în paragraful precedent.9.3. Fiecare parte contractantă va permite celeilalte părţi contractante, în condiţii ce se vor stabili, sa infiinteze o reprezentanta comerciala pentru promovarea şi dezvoltarea comerţului şi cooperarii tehnice şi economice dintre tarile lor.
 + 
Articolul 10Părţile contractante vor rezolva orice problema, disputa sau diferend dintre ele, izvorite din acest acord, prin consultari reciproce şi negocieri.
 + 
Articolul 1111.1. Pentru implementarea efectiva a prevederilor acestui acord, părţile contractante sînt de acord sa stabileasca o comisie mixta guvernamentala pentru comert şi cooperare tehnica şi economica, compusa din reprezentanti ai părţilor contractante.11.2. Comisia mixta guvernamentala pentru comert şi cooperare tehnica şi economica va avea urmatoarele sarcini:11.2.1. de a urmări implementarea acestui acord;11.2.2. de a recomanda marfurile care formeaza obiectul acestui acord, conform art. 6.1., precum şi orice adaugiri sau eliminari efectuate din timp în timp;11.2.3. sa propuna reguli de origine conform art. 6.3.;11.2.4. sa promoveze realizarea unui comert echilibrat între cele doua tari ale părţilor contractante;11.2.5. sa sugereze măsuri pentru extinderea legaturilor comerciale şi a cooperarii economice între cele doua tari.11.3. Comisia mixta guvernamentala pentru comert şi cooperare economica şi tehnica se va intilni o dată pe an sau la intervale stabilite de comun acord de cele doua părţi, într-un loc ce se va conveni.
 + 
Articolul 12Părţile convin ca toate plăţile între România şi Namibia care rezultă din prezentul acord să fie efectuate în devize liber convertibile, prin canalele bancare normale, în conformitate cu legile şi reglementarile privind valuta, în vigoare în tarile lor.
 + 
Articolul 13Fiecare parte contractantă poate, prin notificare scrisa, prin canalele diplomatice, să prezinte celeilalte părţi o cerere de modificare sau revizuire a acestui acord.Astfel de modificari sau revizuiri vor fi facute cu acordul scris al ambelor părţi şi vor intra în vigoare după indeplinirea procedurilor prevăzute în art. 14.
 + 
Articolul 1414.1. Acest acord va intra în vigoare la data schimbului de note confirmind ca fiecare parte contractantă a indeplinit în totalitate formalitatile sale interne pentru intrarea în vigoare şi va ramine în vigoare o perioadă de trei ani.14.2. Acest acord se va extinde automat pentru perioade aditionale de cite un an, dacă nici una dintre părţile contractante nu notifica celeilalte părţi, în scris, despre intentia sa de a denunta acordul, cu 90 de zile înainte de expirarea fiecarei perioade.14.3. În cazul expirarii acordului, prevederile sale şi prevederile oricăror protocoale separate, contracte şi acorduri facute pe baza acestuia vor continua sa guverneze orice obligaţii şi acţiuni neindeplinite la data expirarii acordului, asumate şi incepute în timpul valabilităţii acestuia, pînă cînd acestea vor fi indeplinite integral.Drept pentru care reprezentantii părţilor contractante au semnat acest acord.Semnat la 14 mai 1991, în doua exemplare originale în limba engleza, ambele texte fiind egal autentice.Pentru şi în numeleGuvernului RomânieiDr. Napoleon PopPentru şi în numeleGuvernului Republicii NamibiaBen Amathila––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x