ACORD-CADRU din 2 martie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 543 din 1 august 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 65 20/01/2012
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 65 20/01/2012
ActulAPROBAT DEHG 730 20/07/2011
ActulCONTINUT DEHG 730 20/07/2011

de cooperare între Guvernul României şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi



PreambulÎntrucât mandatul Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi este de a proteja şi de a asista refugiaţii, precum şi alte persoane a căror situaţie se încadrează în acest mandat în întreaga lume şi de a căuta soluţii durabile pentru situaţia lor,întrucât România are interesul de a promova şi de a contribui la furnizarea de protecţie şi asistenţă, precum şi soluţii durabile pentru persoanele care au nevoie de protecţie internaţională şi alte persoane a căror situaţie se încadrează în mandatul Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi,întrucât România şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi recunosc importanţa cooperării comune pentru urmărirea acestui obiectiv, prin stabilirea unor mecanisme care vor contribui la realizarea lui, fiind de acord, în acest context, cu respectarea principiilor bunelor practici privind acţiunile umanitare,recunoscând implicarea şi contribuţia semnificativă a României la eforturile din domeniul protecţiei internaţionale, prin Primul Centru de tranzit de urgenţă de la Timişoara,recunoscând faptul că operaţiunile Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi sunt finanţate prin contribuţii voluntare de la, printre altele, state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite,întrucât Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare, a decis să mărească volumul şi previzibilitatea contribuţiilor sale umanitare,având în vedere interesul lor pentru sprijinirea ajutorului umanitar în lume şi avantajele reciproce care ar rezultă din intensificarea cooperării,Guvernul României (denumit în continuare Guvernul) şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (denumit în continuare UNHCR) convin după cum urmează: + 
Articolul 1Scopul acorduluiScopul prezentului acord este de a consolida şi de a stabili cadrul unui parteneriat de lungă durată între Guvern şi UNHCR, în domeniile ajutorului umanitar şi protecţiei şi asistenţei acordate refugiaţilor.
 + 
Articolul 2Cooperarea instituţională2.1. Guvernul şi UNHCR sunt de acord să se reunească anual, la nivel înalt, pentru a analiza punerea în aplicare a prezentului acord, pentru a schimba opinii privind strategiile celor două instituţii şi activităţile lor din domeniile ajutorului umanitar şi protecţiei şi asistenţei acordate refugiaţilor, precum şi pentru a examina modalităţi de consolidare a cooperării lor.2.2. Guvernul şi UNHCR se vor consulta în continuare cu privire la analiza mecanismelor de întărire a cooperării instituţionale, eventual cu privire la utilizarea de personal calificat în cadrul operaţiunilor UNHCR. Detaliile acestei colaborări vor face obiectul unei anexe la prezentul acord-cadru.2.3. Consultările dintre reprezentanţele diplomatice româneşti şi reprezentanţele UNHCR pot fi organizate pe teren, după caz.2.4. Reuniunile ad-hoc pot fi convocate fie de către Guvern, fie de către UNHCR, în funcţie de necesitatea de a revizui subiectele de interes comun.2.5. Prevederile prezentului acord nu afectează drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile ce rezidă din alte acorduri internaţionale semnate de Guvern şi UNHCR.
 + 
Articolul 3Finanţarea activităţilor UNHCR3.1. Sub rezerva aprobării parlamentare şi a disponibilităţii fondurilor, o contribuţie fără destinaţie specificată va fi alocată pentru UNHCR, anual, după intrarea în vigoare a prezentului acord. Fondurile vor fi transferate din bugetul de asistenţă oficială pentru dezvoltare al Ministerului român al Afacerilor Externe (denumit în continuare MAE RO), în primul trimestru al fiecărui an care intră sub incidenţa prezentului acord.3.2. În plus faţă de această contribuţie, MAE RO va notifica UNHCR, în cursul primului trimestru din fiecare an, cu privire la operaţiunile pe care doreşte să le sprijine şi pentru care UNHCR poate înainta propuneri de finanţare.3.3. UNHCR va asigură realizarea, într-un mod corespunzător, a administrării şi controlului intern ale programului şi resurselor de proiect. Fondurile alocate rămase nefolosite vor putea fi utilizate de către UNHCR pentru operaţiuni aflate în derulare, revizuite sau noi, după aprobarea, în scris, din partea MAE RO. În cazul în care realocarea nu este posibilă, fondurile alocate nefolosite vor fi returnate MAE RO.3.4. Utilizarea contribuţiilor MAE RO se va realiza în conformitate cu normele financiare aplicabile UNHCR, incluzând Reglementările financiare şi Regulile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Normele financiare pentru fondurile voluntare administrate de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (denumite în continuare Normele financiare UNHCR).3.5. În conformitate cu procedurile şi normele sale, UNHCR va recunoaşte contribuţiile în natură ale Guvernului la operaţiunile UNHCR. Cele două instituţii vor agrea în comun modalităţile relevante de cuantificare într-o anexă la prezentul acord, care va forma o parte integrantă a acestuia.
 + 
Articolul 4Vizibilitate4.1. UNHCR se angajează să asigure o vizibilitate adecvată a contribuţiei MAE RO la programele sale, în concordanţă cu procedurile interne şi normele proprii.4.2. În cazul elaborării de rapoarte, studii sau alte informaţii, contribuţiile din partea Guvernului vor fi indicate, după caz.
 + 
Articolul 5MonitorizareaUNHCR va permite reprezentaţilor MAE RO participarea la misiunile donatorilor organizate anual de către UNHCR şi vizitarea locaţiilor programului finanţat de către Guvern. Costurile participării reprezentanţilor MAE RO la aceste vizite vor fi acoperite de către Guvern.
 + 
Articolul 6RaportareaRaportarea cu privire la utilizarea tuturor fondurilor din partea Guvernului va fi realizată prin sistemul de raportare standard al UNHCR.
 + 
Articolul 7Auditarea7.1. UNHCR va raporta cu privire la utilizarea tuturor contribuţiilor primite de la MAE RO în cadrul sesiunii anuale a Comitetului executiv prin documentaţia prezentată Comitetului executiv.7.2. Tranzacţiile financiare ce fac referire la acest acord vor fi supuse exclusiv auditului intern şi extern în conformitate cu Normele financiare UNHCR.
 + 
Articolul 8Privilegii şi imunităţiNicio referire din cele conţinute în prezentul acord nu poate fi considerată o renunţare, explicită sau implicită, la vreunul din privilegiile şi la niciuna din imunităţile UNHCR ori ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa cum sunt prevăzute acestea în Convenţia Naţiunilor Unite privind privilegiile şi imunităţile, adoptată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 februarie 1946.
 + 
Articolul 9Evaluarea punerii în aplicare a acorduluiO evaluare a cooperării şi a rezultatelor obţinute în temeiul prezentului acord va fi efectuată în al treilea an de punere în aplicare a prezentului acord.
 + 
Articolul 10Soluţionarea litigiilorOrice litigiu, controversă sau reclamaţie între UNHCR şi Guvern, ce decurge din ori se referă la prezentul acord va fi soluţionat(ă) pe cale amiabilă prin negocieri sau prin orice alte mijloace nonjudiciare, inclusiv prin arbitraj, în forma convenită de către Guvern şi UNHCR.
 + 
Articolul 11AmendamenteAcest acord poate fi modificat, dacă este necesar, cu acordul scris al Guvernului şi al UNHCR. Modificările la prezentul acord vor intra în vigoare în conformitate cu dispoziţiile paragrafului 1 al art. 12.
 + 
Articolul 12Valabilitatea12.1. Prezentul acord va intra în vigoare la data notificării prin care Guvernul va informa, prin intermediul MAE RO, despre îndeplinirea procedurilor legale interne cu privire la intrarea în vigoare.12.2.Prezentul acord va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 3 ani, cu o prelungire automată pentru un nou termen de aceeaşi durată. Guvernul sau UNHCR poate denunţa prezentul acord printr-o notificare scrisă. În acest caz, denunţarea acordului va intra în vigoare la 60 de zile de la data notificării.Semnat la Geneva, la 2 martie 2011, în două exemplare originale, fiecare în limbile română şi engleză. În cazul unor diferenţe de interpretare, va prevala versiunea în limba engleză a textului.

  Pentru şi în numele Guvernului României, Doru Costea, secretar de stat pentru afaceri globale Pentru şi în numele Oficiului Înaltului Comisar  al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi

–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x